Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosta, a jakże pyszna zupa solferino. Jej historia prawdopodobnie związana jest z krwawą bitwą z 1859 roku, największą z całej wojny francusko-austriackiej, ale czy konieczne jest poruszanie takich tematów przy jedzeniu? Kto ciekaw, historię bitwy znajdzie w internecie. A historia zupy? Prawdopodobnie została podana żołnierzom przed wyruszeniem na bój. To nieskomplikowana zupa, która urzeka swoją prostotą. Przygotowuje się ją na bazie rosołu lub wywaru drobiowego. Jeśli macie pod ręką por, cebulę, ziemniaki, groszek, przecier pomidorowy lub passatę, to macie właściwie wszystko, co jest potrzebne, by zupa solferino z serem mozzarella pojawiła się na Twoim stole.
Być może spotkaliście się z zupą solferino podaną w postaci gęstego kremu. Ja przygotowałam ją w nieco inny sposób i podałam w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym, przygotowanych z chałki (z ciasta bułkowego, nie słodkiego) i z serem mozzarella. Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji można dodać do zupy surowe żółtko lub też zagęścić zupę zasmażką.
Z podanej ilości składników przygotujecie ok. 4-6 porcji zupy.
Oliwę lekko rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekany por i cebulę. Szklimy, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
15 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do podduszonego pora z cebulką dodajemy posiekany ząbek czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki, po chwili podlewamy warzywa wywarem. Zagotowujemy. Doprawiamy solą (o ile nie soliliśmy wywaru lub rosołu).
Krok 3
3 min
Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy groszek (jeśli mamy z puszki, dodajemy go pod sam koniec gotowania).
Krok 4
5 min
Pod koniec gotowania dodajemy passatę i szczyptę cukru. Zestawiamy zupę z kuchenki. W tym momencie można dodać do zupy surowe żółtko połączone ze śmietaną i energicznie wymieszać.
Krok 5
3 min
Gorącą zupę na talerzach posypujemy tartą mozzarellą, dekorujemy świeżym tymiankiem
Krok 1
z
5
Oliwę lekko rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekany por i cebulę. Szklimy, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
z
5
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do podduszonego pora z cebulką dodajemy posiekany ząbek czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki, po chwili podlewamy warzywa wywarem. Zagotowujemy. Doprawiamy solą (o ile nie soliliśmy wywaru lub rosołu).
Krok 3
z
5
Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy groszek (jeśli mamy z puszki, dodajemy go pod sam koniec gotowania).
Krok 4
z
5
Pod koniec gotowania dodajemy passatę i szczyptę cukru. Zestawiamy zupę z kuchenki. W tym momencie można dodać do zupy surowe żółtko połączone ze śmietaną i energicznie wymieszać.
Krok 5
z
5
Gorącą zupę na talerzach posypujemy tartą mozzarellą, dekorujemy świeżym tymiankiem
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0