Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

(0)
32min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Wywar drobiowy lub rosół
4 
Średnie ziemniaki
2 
Por (biała i jasnozielona część)
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
0.5  szklanka
Zielony groszek (świeży lub mrożony, ewentualnie z puszki)
0.5  szklanka
Passata pomidorowa lub przecier
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Cukier
trochę
Świeży tymianek do dekoracji
3  łyżek
Oliwa
1 
Surowe żółtko
0.5  szklanka
Słodka śmietana
15  dag
Mozzarella w kawałku lub tarta
trochę
Grzanki czosnkowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.88 g
Węglowodany
19.18 g
Tłuszcze
14.5 g
Wartość energetyczna
237.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Prosta, a jakże pyszna zupa solferino. Jej historia prawdopodobnie związana jest z krwawą bitwą z 1859 roku, największą z całej wojny francusko-austriackiej, ale czy konieczne jest poruszanie takich tematów przy jedzeniu? Kto ciekaw, historię bitwy znajdzie w internecie. A historia zupy? Prawdopodobnie została podana żołnierzom przed wyruszeniem na bój. To nieskomplikowana zupa, która urzeka swoją prostotą. Przygotowuje się ją na bazie rosołu lub wywaru drobiowego. Jeśli macie pod ręką por, cebulę, ziemniaki, groszek, przecier pomidorowy lub passatę, to macie właściwie wszystko, co jest potrzebne, by zupa solferino z serem mozzarella pojawiła się na Twoim stole.

Być może spotkaliście się z zupą solferino podaną w postaci gęstego kremu. Ja przygotowałam ją w nieco inny sposób i podałam w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym, przygotowanych z chałki (z ciasta bułkowego, nie słodkiego) i z serem mozzarella. Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji można dodać do zupy surowe żółtko lub też zagęścić zupę zasmażką.

Z podanej ilości składników przygotujecie ok. 4-6 porcji zupy.

Poznajcie kolejne włoskie propozycje!
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Włoska zupa minestrone
Zupa toskańska z kurczakiem

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    6 min
    Oliwę lekko rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekany por i cebulę. Szklimy, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 2

    15 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do podduszonego pora z cebulką dodajemy posiekany ząbek czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki, po chwili podlewamy warzywa wywarem. Zagotowujemy. Doprawiamy solą (o ile nie soliliśmy wywaru lub rosołu).
  • Krok 3

    3 min
    Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy groszek (jeśli mamy z puszki, dodajemy go pod sam koniec gotowania).
  • Krok 4

    5 min
    Pod koniec gotowania dodajemy passatę i szczyptę cukru. Zestawiamy zupę z kuchenki. W tym momencie można dodać do zupy surowe żółtko połączone ze śmietaną i energicznie wymieszać.
  • Krok 5

    3 min
    Gorącą zupę na talerzach posypujemy tartą mozzarellą, dekorujemy świeżym tymiankiem
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 1 z 5

Oliwę lekko rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekany por i cebulę. Szklimy, od czasu do czasu mieszając.

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 2 z 5

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do podduszonego pora z cebulką dodajemy posiekany ząbek czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki, po chwili podlewamy warzywa wywarem. Zagotowujemy. Doprawiamy solą (o ile nie soliliśmy wywaru lub rosołu).

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 3 z 5

Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy groszek (jeśli mamy z puszki, dodajemy go pod sam koniec gotowania).

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania dodajemy passatę i szczyptę cukru. Zestawiamy zupę z kuchenki. W tym momencie można dodać do zupy surowe żółtko połączone ze śmietaną i energicznie wymieszać.

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 5 z 5

Gorącą zupę na talerzach posypujemy tartą mozzarellą, dekorujemy świeżym tymiankiem

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

    Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

    25 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z batatami

    Zupa fasolowa z batatami

    43 min Łatwy
  • Zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce

    Zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce

    50 min Łatwy
  • Szybka zupa z niczego

    Szybka zupa z niczego

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu