Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami
Dodaj do CookBook

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

(0)
32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Wywar drobiowy lub rosół
4 
Średnie ziemniaki
2 
Por (biała i jasnozielona część)
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
0.5  szklanka
Zielony groszek (świeży lub mrożony, ewentualnie z puszki)
0.5  szklanka
Passata pomidorowa lub przecier
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Cukier
trochę
Świeży tymianek do dekoracji
3  łyżek
Oliwa
1 
Surowe żółtko
0.5  szklanka
Słodka śmietana
15  dag
Mozzarella w kawałku lub tarta
trochę
Grzanki czosnkowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.2 g
Wartość energetyczna
237.6 kcal
Tłuszcze
14.5 g
Białko
8.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Prosta, a jakże pyszna zupa solferino. Jej historia prawdopodobnie związana jest z krwawą bitwą z 1859 roku, największą z całej wojny francusko-austriackiej, ale czy konieczne jest poruszanie takich tematów przy jedzeniu? Kto ciekaw, historię bitwy znajdzie w internecie. A historia zupy? Prawdopodobnie została podana żołnierzom przed wyruszeniem na bój. To nieskomplikowana zupa, która urzeka swoją prostotą. Przygotowuje się ją na bazie rosołu lub wywaru drobiowego. Jeśli macie pod ręką por, cebulę, ziemniaki, groszek, przecier pomidorowy lub passatę, to macie właściwie wszystko, co jest potrzebne, by zupa solferino z serem mozzarella pojawiła się na Twoim stole.

Być może spotkaliście się z zupą solferino podaną w postaci gęstego kremu. Ja przygotowałam ją w nieco inny sposób i podałam w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym, przygotowanych z chałki (z ciasta bułkowego, nie słodkiego) i z serem mozzarella. Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji można dodać do zupy surowe żółtko lub też zagęścić zupę zasmażką.

Z podanej ilości składników przygotujecie ok. 4-6 porcji zupy.

Poznajcie kolejne włoskie propozycje!
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Włoska zupa minestrone
Zupa toskańska z kurczakiem

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    6 min
    Oliwę lekko rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekany por i cebulę. Szklimy, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 2

    15 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do podduszonego pora z cebulką dodajemy posiekany ząbek czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki, po chwili podlewamy warzywa wywarem. Zagotowujemy. Doprawiamy solą (o ile nie soliliśmy wywaru lub rosołu).
  • Krok 3

    3 min
    Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy groszek (jeśli mamy z puszki, dodajemy go pod sam koniec gotowania).
  • Krok 4

    5 min
    Pod koniec gotowania dodajemy passatę i szczyptę cukru. Zestawiamy zupę z kuchenki. W tym momencie można dodać do zupy surowe żółtko połączone ze śmietaną i energicznie wymieszać.
  • Krok 5

    3 min
    Gorącą zupę na talerzach posypujemy tartą mozzarellą, dekorujemy świeżym tymiankiem
Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 1 z 5

Oliwę lekko rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekany por i cebulę. Szklimy, od czasu do czasu mieszając.

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 2 z 5

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do podduszonego pora z cebulką dodajemy posiekany ząbek czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki, po chwili podlewamy warzywa wywarem. Zagotowujemy. Doprawiamy solą (o ile nie soliliśmy wywaru lub rosołu).

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 3 z 5

Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy groszek (jeśli mamy z puszki, dodajemy go pod sam koniec gotowania).

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania dodajemy passatę i szczyptę cukru. Zestawiamy zupę z kuchenki. W tym momencie można dodać do zupy surowe żółtko połączone ze śmietaną i energicznie wymieszać.

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Krok 5 z 5

Gorącą zupę na talerzach posypujemy tartą mozzarellą, dekorujemy świeżym tymiankiem

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Bogusław

Wydaje mi się, że zupa zyskała by gdyby pora i cebuli nie siekać tylko pokroić. Pora na półplasterki a cebulę w kostkę. Posiekane jarzyny zamienią się w pulpę a pokrojone będą pływały w kawałkach.
Anonim (niezweryfikowany) 04/09/2024-07:35 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/15/2024-04:19 CEST
To pomocna wskazówka. Zapewne w takiej wersji zupa też jest pyszna. Dziękujemy 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 15 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu