
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jest dużo bardziej łagodna od tradycyjnej zupy grzybowej, którą jadamy w święta i chyba nawet smaczniejsza. Krem z pieczarek w połączeniu z pokruszoną gorgonzolą smakuje obłędnie. Ser lekko się rozpuszcza w miseczce ciełej zupy. Uwielbiam takie połączenia.
Kremowe zupy coraz bardziej podbiają moje serce : szybko się je przygotowuje, można łączyć je z ulubionym dodatkiem, można zapakować je do kubka termicznego i zabrać z sobą do pracy. Jak tu nie kochać takiej zupy :)
Jeśli nie przepadacie jednak za suszonymi grzybami, to mamy z Agatką też kilka innych „pieczarkowych” propozycji :
Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego
Kremowa zupa pieczarkowa
Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem
Przygotowanie
Krok 1
240 minKrok 2
3 minKrok 3
4 minKrok 4
3 minKrok 5
3 minKrok 6
30 minKrok 7
10 minKrok 8
3 min
Krok 1 z 8
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia.

Krok 2 z 8
Cebulę kroimy w piórka.

Krok 3 z 8
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażmy ją na złoty kolor.

Krok 4 z 8
Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby odcedzamy i dodajemy do cebuli razem z czosnkiem.

Krok 5 z 8
Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Krok 6 z 8
Gotujemy około 30 minut i do zupy wkładamy 2 kostki – bulion pieczarkowy z maślaną nutą.

Krok 7 z 8
Gotujemy jeszcze około 10 minut pod przykryciem. Zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.

Krok 8 z 8
Gorgonzolę kroimy na małe kawałeczki i bezpośrednio przed podaniem wsypujemy ją do każdej miseczki z ciepłą zupą.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0