Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

(0)
4 godz 56 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula biała
2  łyżek
Masło klarowane
900  ml
Woda
40  g
Suszone pieczarki( krojone)
1 
Listek laurowy
2 
Ziele angielskie
2 
Ziarno pieprzu
2  ząbków
Czosnek
2  kostek
Bulion pieczarkowy z maślaną nutą
6  łyżek
Śmietana kremówka
125  g
Gorgonzola
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.49 g
Węglowodany
7.8 g
Tłuszcze
25.92 g
Wartość energetyczna
292.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pieczarkowa krem to taki mały powrót do smaków grzybowej zupy wigilijnej. Mamy jeszcze kalendarzową zimę, choć aktualna pogoda bardziej przypomina wiosnę . Na pogodę absolutnie nie narzekam i cieszę się z każdego słonecznego i ciepłego dnia, ale troszkę już tęsknię za klimatem świąt i dlatego ugotowałam pyszną, delikatną kremową zupę z suszonych pieczarek.

Jest dużo bardziej łagodna od tradycyjnej zupy grzybowej, którą jadamy w święta i chyba nawet smaczniejsza. Krem z pieczarek w połączeniu z pokruszoną gorgonzolą smakuje obłędnie. Ser lekko się rozpuszcza w miseczce ciełej zupy. Uwielbiam takie połączenia.

Kremowe zupy coraz bardziej podbiają moje serce : szybko się je przygotowuje, można łączyć je z ulubionym dodatkiem, można zapakować je do kubka termicznego i zabrać z sobą do pracy. Jak tu nie kochać takiej zupy :)

Jeśli nie przepadacie jednak za suszonymi grzybami, to mamy z Agatką też kilka innych „pieczarkowych” propozycji :
Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego
Kremowa zupa pieczarkowa
Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Przygotowanie

296 min
  • Krok 1

    240 min
    Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę kroimy w piórka.
  • Krok 3

    4 min
    Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażmy ją na złoty kolor.
  • Krok 4

    3 min
    Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby odcedzamy i dodajemy do cebuli razem z czosnkiem.
  • Krok 5

    3 min
    Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Krok 6

    30 min
    Gotujemy około 30 minut i do zupy wkładamy 2 kostki – bulion pieczarkowy z maślaną nutą.
  • Krok 7

    10 min
    Gotujemy jeszcze około 10 minut pod przykryciem. Zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.
  • Krok 8

    3 min
    Gorgonzolę kroimy na małe kawałeczki i bezpośrednio przed podaniem wsypujemy ją do każdej miseczki z ciepłą zupą.
Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 1 z 8

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 2 z 8

Cebulę kroimy w piórka.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 3 z 8

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażmy ją na złoty kolor.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 4 z 8

Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby odcedzamy i dodajemy do cebuli razem z czosnkiem.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 5 z 8

Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 6 z 8

Gotujemy około 30 minut i do zupy wkładamy 2 kostki – bulion pieczarkowy z maślaną nutą.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 7 z 8

Gotujemy jeszcze około 10 minut pod przykryciem. Zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 8 z 8

Gorgonzolę kroimy na małe kawałeczki i bezpośrednio przed podaniem wsypujemy ją do każdej miseczki z ciepłą zupą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Polewka gdańska z suszonymi grzybami

    Polewka gdańska z suszonymi grzybami

    1 godz 4 min Średni
  • Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    13 godz 23 min Średni
  • Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    5 godz 21 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu