Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa grzybowa wigilijna z karpiem
Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

(0)
51min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY
750  ml
Woda
40  g
Suszone grzyby, np. podgrzybki
400  g
Płaty karpia
2  łyżeczek
Ziarna gorczycy
1  ząbek
Czosnek
1 
Sok z 1/2 cytryny
2  łyżek
Olej lub oliwa
2  łyżek
Masło klarowane
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
1  pęczek
Świeże zioła do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.63 g
Węglowodany
9.28 g
Tłuszcze
22.14 g
Wartość energetyczna
348.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kolacja wigilijna bez wątpienia składa się z tradycyjnych potraw, wśród których nie brakuje ryb, takich jak karp. To ryba, bez której trudno sobie wyobrazić kolację wigilijną. Jest wiele możliwości jej przyrządzenia. Karp zazwyczaj serwowany jest na świątecznym stole w tradycyjnej wersji, czyli jako smażone filety rybne. Jeśli nie przepadasz za zwykłym karpiem z patelni, to proponuję przepis na pieczonego karpia z dodatkiem tymianku i gorczycy, podanego nietypowo, bo w towarzystwie zupy grzybowej. Bazą mojego dania jest Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY oraz wywar z suszonych grzybów. Zupa grzybowa wigilijna z karpiem to potrawa, którą zachwycisz swoich domowników i gości!

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    20 min
    Pamiętaj, żeby zacząć dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka, zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw na noc do zamoczenia. Grzyby ugotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Przygotuj rybę – płaty karpia umyj, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posyp gorczycą i suszonym tymiankiem.
  • Krok 2

    20 min
    Rybę przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż (karp ułożony skórą do góry w naczyniu żaroodpornym) do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 8-10 minut (w zależności od grubości ryby) lub do czasu, aż skórka będzie miejscami ładnie zrumieniona.
  • Krok 3

    10 min
    W 750 ml zimnej wody rozprowadź zawartość saszetki Zupy grzybowej Nasza Specjalność WINIARY i dobrze wymieszaj. Dodaj do wywaru z grzybów, dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę grzybową serwuj z upieczoną rybą i świeżymi ziołami, np. rozmarynem.
Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

Krok 1 z 4

Pamiętaj, żeby zacząć dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka, zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw na noc do zamoczenia. Grzyby ugotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Przygotuj rybę – płaty karpia umyj, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posyp gorczycą i suszonym tymiankiem.

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

Krok 2 z 4

Rybę przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż (karp ułożony skórą do góry w naczyniu żaroodpornym) do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 8-10 minut (w zależności od grubości ryby) lub do czasu, aż skórka będzie miejscami ładnie zrumieniona.

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

Krok 3 z 4

W 750 ml zimnej wody rozprowadź zawartość saszetki Zupy grzybowej Nasza Specjalność WINIARY i dobrze wymieszaj. Dodaj do wywaru z grzybów, dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

Krok 4 z 4

Zupę grzybową serwuj z upieczoną rybą i świeżymi ziołami, np. rozmarynem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik rodzinna zupa WINIARY

    Krupnik rodzinna zupa WINIARY

    15 min Łatwy
  • Gulasz grzybowy

    Gulasz grzybowy

    26 min
  • Kaszotto buraczkowe z fetą i orzechami włoskimi

    Kaszotto buraczkowe z fetą i orzechami włoskimi

    25 min Łatwy
  • Świąteczna zupa grzybowa

    Świąteczna zupa grzybowa

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu