Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

0
51min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

750  ml
Woda
40  g
Suszone grzyby, np. podgrzybki
400  g
Płaty karpia
2  łyżeczek
Ziarna gorczycy
1  ząbek
1 
Sok z 1/2 cytryny
2  łyżek
Olej lub oliwa
2  łyżek
Masło klarowane
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
1  pęczek
Świeże zioła do podania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.63 g
Węglowodany
9.28 g
Tłuszcze
22.14 g
Wartość energetyczna
348.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
20 min
Pamiętaj, żeby zacząć dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka, zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw na noc do zamoczenia. Grzyby ugotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Przygotuj rybę – płaty karpia umyj, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posyp gorczycą i suszonym tymiankiem.
Krok 2
20 min
Rybę przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż (karp ułożony skórą do góry w naczyniu żaroodpornym) do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 8-10 minut (w zależności od grubości ryby) lub do czasu, aż skórka będzie miejscami ładnie zrumieniona.
Krok 3
10 min
W 750 ml zimnej wody rozprowadź zawartość saszetki Zupy grzybowej Nasza Specjalność WINIARY i dobrze wymieszaj. Dodaj do wywaru z grzybów, dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
1 min
Zupę grzybową serwuj z upieczoną rybą i świeżymi ziołami, np. rozmarynem.
Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

Krok 1 z 4

Pamiętaj, żeby zacząć dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka, zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw na noc do zamoczenia. Grzyby ugotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Przygotuj rybę – płaty karpia umyj, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posyp gorczycą i suszonym tymiankiem.

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

Krok 2 z 4

Rybę przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż (karp ułożony skórą do góry w naczyniu żaroodpornym) do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 8-10 minut (w zależności od grubości ryby) lub do czasu, aż skórka będzie miejscami ładnie zrumieniona.

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

Krok 3 z 4

W 750 ml zimnej wody rozprowadź zawartość saszetki Zupy grzybowej Nasza Specjalność WINIARY i dobrze wymieszaj. Dodaj do wywaru z grzybów, dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Zupa grzybowa wigilijna z karpiem

Krok 4 z 4

Zupę grzybową serwuj z upieczoną rybą i świeżymi ziołami, np. rozmarynem.

Kolacja wigilijna bez wątpienia składa się z tradycyjnych potraw, wśród których nie brakuje ryb, takich jak karp. To ryba, bez której trudno sobie wyobrazić kolację wigilijną. Jest wiele możliwości jej przyrządzenia. Karp zazwyczaj serwowany jest na świątecznym stole w tradycyjnej wersji, czyli jako smażone filety rybne. Jeśli nie przepadasz za zwykłym karpiem z patelni, to proponuję przepis na pieczonego karpia z dodatkiem tymianku i gorczycy, podanego nietypowo, bo w towarzystwie zupy grzybowej. Bazą mojego dania jest Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY oraz wywar z suszonych grzybów. Zupa grzybowa wigilijna z karpiem to potrawa, którą zachwycisz swoich domowników i gości!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika