Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką

(0)
38min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Owoce (truskawka i czarna porzeczka)
1  l
Woda
1  łyżka
Cukier trzcinowy
1  szczypta
Kardamon
3  kropli
Ekstrakt waniliowy
100  g
Ryż basmati
4  łyżek
Śmietana gęsta
1  łyżka
Świeża mięta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.59 g
Węglowodany
35.59 g
Tłuszcze
2.64 g
Wartość energetyczna
169.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
5 min
Owoce przepłukujemy na sicie, usuwamy szypułki z truskawek (jeśli mamy mrożone truskawki, pomijamy ten krok).
Krok 2
15 min
Przekładamy owoce do garnka, dodajemy cukier i szczyptę kardamonu. Podlewamy wodą, chwilę gotujemy (nie więcej niż 5 minut). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z zupą pod koniec gotowania. Dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii.
Krok 3
15 min
Ryż basmati gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Krok 4
3 min
Zupę podajemy na zimo, z ryżem, kleksem śmietany. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką

Krok 1 z 4

Owoce przepłukujemy na sicie, usuwamy szypułki z truskawek (jeśli mamy mrożone truskawki, pomijamy ten krok).

Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką

Krok 2 z 4

Przekładamy owoce do garnka, dodajemy cukier i szczyptę kardamonu. Podlewamy wodą, chwilę gotujemy (nie więcej niż 5 minut). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z zupą pod koniec gotowania. Dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii.

Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką

Krok 3 z 4

Ryż basmati gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką

Krok 4 z 4

Zupę podajemy na zimo, z ryżem, kleksem śmietany. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.

Zupy owocowe wracają do łask! Owiane złą sławą, bo niezbyt mile kojarzone z przedszkolnych i szkolnych stołówek, dziś rozpieszczają nasze podniebienia i przynoszą miłe orzeźwienie. Idealnie zastępują talerz gorącej zupy w upalne dni, świetnie nadają się w charakterze deserów niezależnie od pogody.

Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką powinna być kwaskowa, jednak wszystko zależy od Waszych preferencji i w zależności od nich zmodyfikujcie przepis dodając odpowiednią dla siebie ilość cukru.

Do przygotowania zupy wykorzystałam porzeczkę mrożoną, ale w sezonie na świeże porzeczki jak najbardziej polecam te prosto z krzaczka.

Pamiętajcie, że owoce gotują się błyskawicznie i jeśli nie chcecie, aby były „klapnięte”, dajcie im tylko 5 minut, nie więcej. Gdyby jednak coś poszło nie tak, można zupę zmiksować i podać w postaci kremu owocowego z ryżem. Ja wykorzystałam mój ulubiony ryż basmati.

Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką została przeze mnie podana na zimno i w takiej wersji, moim zdaniem, zupy owocowe smakują najlepiej.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha