
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką powinna być kwaskowa, jednak wszystko zależy od Waszych preferencji i w zależności od nich zmodyfikujcie przepis dodając odpowiednią dla siebie ilość cukru.
Do przygotowania zupy wykorzystałam porzeczkę mrożoną, ale w sezonie na świeże porzeczki jak najbardziej polecam te prosto z krzaczka.
Pamiętajcie, że owoce gotują się błyskawicznie i jeśli nie chcecie, aby były „klapnięte”, dajcie im tylko 5 minut, nie więcej. Gdyby jednak coś poszło nie tak, można zupę zmiksować i podać w postaci kremu owocowego z ryżem. Ja wykorzystałam mój ulubiony ryż basmati.
Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką została przeze mnie podana na zimno i w takiej wersji, moim zdaniem, zupy owocowe smakują najlepiej.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
15 minKrok 3
15 minKrok 4
3 min
Krok 1 z 4
Owoce przepłukujemy na sicie, usuwamy szypułki z truskawek (jeśli mamy mrożone truskawki, pomijamy ten krok).

Krok 2 z 4
Przekładamy owoce do garnka, dodajemy cukier i szczyptę kardamonu. Podlewamy wodą, chwilę gotujemy (nie więcej niż 5 minut). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z zupą pod koniec gotowania. Dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii.

Krok 3 z 4
Ryż basmati gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Krok 4 z 4
Zupę podajemy na zimo, z ryżem, kleksem śmietany. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0