Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupy owocowe wracają do łask! Owiane złą sławą, bo niezbyt mile kojarzone z przedszkolnych i szkolnych stołówek, dziś rozpieszczają nasze podniebienia i przynoszą miłe orzeźwienie. Idealnie zastępują talerz gorącej zupy w upalne dni, świetnie nadają się w charakterze deserów niezależnie od pogody.
Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką powinna być kwaskowa, jednak wszystko zależy od Waszych preferencji i w zależności od nich zmodyfikujcie przepis dodając odpowiednią dla siebie ilość cukru.
Do przygotowania zupy wykorzystałam porzeczkę mrożoną, ale w sezonie na świeże porzeczki jak najbardziej polecam te prosto z krzaczka.
Pamiętajcie, że owoce gotują się błyskawicznie i jeśli nie chcecie, aby były „klapnięte”, dajcie im tylko 5 minut, nie więcej. Gdyby jednak coś poszło nie tak, można zupę zmiksować i podać w postaci kremu owocowego z ryżem. Ja wykorzystałam mój ulubiony ryż basmati.
Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką została przeze mnie podana na zimno i w takiej wersji, moim zdaniem, zupy owocowe smakują najlepiej.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
38 min
Krok 1
5 min
Owoce przepłukujemy na sicie, usuwamy szypułki z truskawek (jeśli mamy mrożone truskawki, pomijamy ten krok).
Krok 2
15 min
Przekładamy owoce do garnka, dodajemy cukier i szczyptę kardamonu. Podlewamy wodą, chwilę gotujemy (nie więcej niż 5 minut). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z zupą pod koniec gotowania. Dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii.
Krok 3
15 min
Ryż basmati gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Krok 4
3 min
Zupę podajemy na zimo, z ryżem, kleksem śmietany. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Krok 1
z
4
Owoce przepłukujemy na sicie, usuwamy szypułki z truskawek (jeśli mamy mrożone truskawki, pomijamy ten krok).
Krok 2
z
4
Przekładamy owoce do garnka, dodajemy cukier i szczyptę kardamonu. Podlewamy wodą, chwilę gotujemy (nie więcej niż 5 minut). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z zupą pod koniec gotowania. Dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii.
Krok 3
z
4
Ryż basmati gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Krok 4
z
4
Zupę podajemy na zimo, z ryżem, kleksem śmietany. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0