Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa migdałowa z płatkami migdałów to jedna z tych zup, na które czekam cały rok. I choć nie jest to specjał pochodzący z regionu, w którym się urodziłam i wychowałam, trafiła do naszego domu za sprawą gości z Kresów, którzy odwiedzili mój dom rodzinny w pewne święta. Od tego czasu zupa została już z nami na każde święta.
Podawana na ciepło lub zimno zupa migdałowa jest mocno słodka, z aromatem pomarańczy i cynamonu. Jeśli chcesz, żeby była bardziej sycąca, dodaj do niej odrobinę ryżu. Co ciekawe, dzieciaki wolą miskę takiej zupy zamiast kawałka sernika. Ja natomiast w święta nie rezygnuję ani z jednego ani z drugiego! Jak zatem powinna wyglądać zupa migdałowa z płatkami migdałów?
Migdały włożyć do miski, zalać gorącą wodą, zostawić aż namokną przez ok. 10-15 minut. Odcedzić, obrać póki ciepłe.
Krok 3
15 min
Obrane migdały zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Całość zalać mlekiem, dodać masło, zagotować.
Krok 4
5 min
Dodać cukier, miód, łyżeczkę cynamonu, sok z pomarańczy oraz bakalie: morele i żurawinę. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Krok 5
12 min
Ugotować ryż.
Krok 6
1 min
Zupę podawać z ryżem i płatkami migdałów. Płatki można uprażyć.
Krok 1
z
6
Morele pokroić w paseczki.
Krok 2
z
6
Migdały włożyć do miski, zalać gorącą wodą, zostawić aż namokną przez ok. 10-15 minut. Odcedzić, obrać póki ciepłe.
Krok 3
z
6
Obrane migdały zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Całość zalać mlekiem, dodać masło, zagotować.
Krok 4
z
6
Dodać cukier, miód, łyżeczkę cynamonu, sok z pomarańczy oraz bakalie: morele i żurawinę. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Krok 5
z
6
Ugotować ryż.
Krok 6
z
6
Zupę podawać z ryżem i płatkami migdałów. Płatki można uprażyć.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0