Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa migdałowa z płatkami migdałów

0
51min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Migdały
50  g
Płatki migdałów
2  łyżek
Masło
1  l
Mleko
100  g
Suszone morele
100  g
Żurawina suszona
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżka
Cukier brązowy
1  łyżka
Miód
0.5 
Pomarańcza
1  szczypta
Sól
100  g
Ryż

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.55 g
Węglowodany
73.04 g
Tłuszcze
37.63 g
Wartość energetyczna
673.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
4 min
Morele pokroić w paseczki.
Krok 2
15 min
Migdały włożyć do miski, zalać gorącą wodą, zostawić aż namokną przez ok. 10-15 minut. Odcedzić, obrać póki ciepłe.
Krok 3
15 min
Obrane migdały zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Całość zalać mlekiem, dodać masło, zagotować.
Krok 4
5 min
Dodać cukier, miód, łyżeczkę cynamonu, sok z pomarańczy oraz bakalie: morele i żurawinę. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Krok 5
12 min
Ugotować ryż.
Krok 6
1 min
Zupę podawać z ryżem i płatkami migdałów. Płatki można uprażyć.
Zupa migdałowa z płatkami migdałów

Krok 1 z 6

Morele pokroić w paseczki.

Zupa migdałowa z płatkami migdałów

Krok 2 z 6

Migdały włożyć do miski, zalać gorącą wodą, zostawić aż namokną przez ok. 10-15 minut. Odcedzić, obrać póki ciepłe.

Zupa migdałowa z płatkami migdałów

Krok 3 z 6

Obrane migdały zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Całość zalać mlekiem, dodać masło, zagotować.

Zupa migdałowa z płatkami migdałów

Krok 4 z 6

Dodać cukier, miód, łyżeczkę cynamonu, sok z pomarańczy oraz bakalie: morele i żurawinę. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.

Zupa migdałowa z płatkami migdałów

Krok 5 z 6

Ugotować ryż.

Zupa migdałowa z płatkami migdałów

Krok 6 z 6

Zupę podawać z ryżem i płatkami migdałów. Płatki można uprażyć.

Zupa migdałowa z płatkami migdałów to jedna z tych zup, na które czekam cały rok. I choć nie jest to specjał pochodzący z regionu, w którym się urodziłam i wychowałam, trafiła do naszego domu za sprawą gości z Kresów, którzy odwiedzili mój dom rodzinny w pewne święta. Od tego czasu zupa została już z nami na każde święta.
Podawana na ciepło lub zimno zupa migdałowa jest mocno słodka, z aromatem pomarańczy i cynamonu. Jeśli chcesz, żeby była bardziej sycąca, dodaj do niej odrobinę ryżu. Co ciekawe, dzieciaki wolą miskę takiej zupy zamiast kawałka sernika. Ja natomiast w święta nie rezygnuję ani z jednego ani z drugiego! Jak zatem powinna wyglądać zupa migdałowa z płatkami migdałów?

Co jeszcze przygotujesz z żurawiną?

Lekka owsianka budyniowa

Zupa z pora z grillowanymi oscypkami

Domowe musli z owocami na zupę śniadaniową

Smoothie bowl
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika