Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką
Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką
Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką
Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką
Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką
Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką
Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką
Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

(0)
14 godz 20 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Czarna fasola
1 
Biała cebula
2 
Cebula czerwona
4  ząbków
Czosnek
1 
Papryczka chili
2 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1  puszka
Kukurydza
1  pęczek
Kolendra
2  puszek
Pomidory
3  łyżek
Bulion warzywny
0.7  l
Woda
1 
Kiełbasa chorizo
3  łyżek
Masło
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Kumin
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.46 g
Węglowodany
32.08 g
Tłuszcze
15.76 g
Wartość energetyczna
315.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubicie dania jednogarnkowe? Ja wręcz uwielbiam! Nie dość, że sycące, zwykle całkiem proste do przygotowania, to jeszcze często ugotowanego jedzenia wystarczy na dwa dni. W dużym garze przez noc przegryzą się smaki i zwykle na drugi dzień danie smakuje jeszcze lepiej. Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką to jedna z mocnych pozycji na mojej liście dań jednogarnkowych. Dzisiejsza, z dodatkiem kiełbasy chorizo, to moja ulubiona wersja tego typu zupy. Z przyjemnością więc dzielę się sposobem jej przygotowania. Być może na stałe zagości także w Waszych domach.

Po przepisy kuchni meksykańskiej najchętniej sięgam właśnie zimą, kiedy organizm domaga się czegoś rozgrzewającego. Papryczka chilli to nieodłączny element większość potraw gotowanych w tej części świata. Jeśli nie przepadasz za potrawami bardzo ostrymi, po prostu dodaj jej mniej. Nie chodzi przecież o ścisłe trzymanie się przepisu, lecz o to, aby Tobie i Twoim najbliższym smakowało!

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Z gorącego Meksyku, przenosimy się w inne, orientalne klimaty – przetestuj kolejne nasze gorące przepisy!
Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem
Ramen wegetariański
Zupa miso
Rosół chiński z grzybami mun
Indyjska zupa tikka masala

Przygotowanie

860 min
  • Krok 1

    720 min
    Fasolkę namoczyć przez noc.
  • Krok 2

    4 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 3

    3 min
    Papryczkę chilli posiekać, usuwając pesteczki.
  • Krok 4

    4 min
    Papryki obrać – wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • Krok 5

    6 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekane cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli.
  • Krok 6

    2 min
    Dosypać słodką paprykę i kumin.
  • Krok 7

    3 min
    Następnie dodać pokrojoną paprykę i delikatnie podsmażyć.
  • Krok 8

    30 min
    Całość zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 9

    60 min
    W międzyczasie w osobnym garnku ugotować namoczoną fasolkę.
  • Krok 10

    8 min
    Kiełbasę chorizo obrać, pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć na suchej patelni.
  • Krok 11

    5 min
    Kiedy warzywa zmiękną, dodać pomidory, kukurydzę, ugotowaną fasolę oraz chorizo.
  • Krok 12

    10 min
    Pogotować jeszcze przez ok. 10 minut.
  • Krok 13

    3 min
    Na zakończenie dodać posiekaną kolendrę.
  • Krok 14

    2 min
    Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 1 z 14

Fasolkę namoczyć przez noc.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 2 z 14

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 3 z 14

Papryczkę chilli posiekać, usuwając pesteczki.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 4 z 14

Papryki obrać – wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 5 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekane cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 6 z 14

Dosypać słodką paprykę i kumin.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 7 z 14

Następnie dodać pokrojoną paprykę i delikatnie podsmażyć.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 8 z 14

Całość zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 9 z 14

W międzyczasie w osobnym garnku ugotować namoczoną fasolkę.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 10 z 14

Kiełbasę chorizo obrać, pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć na suchej patelni.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 11 z 14

Kiedy warzywa zmiękną, dodać pomidory, kukurydzę, ugotowaną fasolę oraz chorizo.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 12 z 14

Pogotować jeszcze przez ok. 10 minut.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 13 z 14

Na zakończenie dodać posiekaną kolendrę.

Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

Krok 14 z 14

Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska z fasolką

    Zupa meksykańska z fasolką

    38 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

    Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

    47 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa meksykańska

    Wegetariańska zupa meksykańska

    1 godz 38 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z ziemniakami

    Zupa meksykańska z ziemniakami

    1 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu