Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

(0)
27min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Topinambur
200  g
Ziemniaki (2 średnie)
2 
Cebula
700  ml
Bulion warzywny
4  łyżek
Gęste mleczko kokosowe
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Kozieradka do smaku
1  łyżka
Oliwa do skropienia zupy
trochę
Olej roślinny do smażenia
1  paczka
Rukola
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.39 g
Węglowodany
40.74 g
Tłuszcze
6.68 g
Wartość energetyczna
232.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty wyglądem przypomina nieco imbir, w zapachu i strukturze podobny jest według mnie do kalarepki. Całkiem niedawno o nim usłyszałam i postanowiłam mu się nieco bliżej przyjrzeć :)

Topinambur zwany jest też źródłem młodości i zdrowia. Dowiedziałam się, że wpływa dobroczynnie nie tylko na naszą cerę, ale też na przemianę materii. Ta informacja zainteresuje chyba wszystkie Panie :) Topinambur po obraniu bardzo szybko ciemnieje, więc warto go skropić sokiem z cytryny lub bezpośrednio po pokrojeniu wrzucić na patelnię. Ja właśnie tak zrobiłam i mój topinambur nawet po usmażeniu nie stracił ładnego koloru.

Zupa krem z topinamburu wyszła bardzo smaczna i jak na zupę kremową wyjątkowo sycąca.

Polecam też przepisy na pyszne zupy ziemniaczane:

Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu

Zupa ziemniaczana z kociołka

Zupa ziemniaczaka krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na złoty kolor cebulę (około 5 minut).
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki i topinambura obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy kolejne 5 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Usmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (około 15 minut).
  • Krok 4

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką i dodajemy bezpośrednio do zupy mleczko kokosowe intensywnie mieszając.
  • Krok 5

    1 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z oliwą i rukolą.
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Krok 1 z 5

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na złoty kolor cebulę (około 5 minut).

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Krok 2 z 5

Ziemniaki i topinambura obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy kolejne 5 minut.

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Krok 3 z 5

Usmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (około 15 minut).

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką i dodajemy bezpośrednio do zupy mleczko kokosowe intensywnie mieszając.

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Krok 5 z 5

Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z oliwą i rukolą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia amerykańska
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    2 godz 31 min Średni
  • Krem z cukinii z wędzonym łososiem

    Krem z cukinii z wędzonym łososiem

    57 min Łatwy
  • Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

    Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu