
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Topinambur zwany jest też źródłem młodości i zdrowia. Dowiedziałam się, że wpływa dobroczynnie nie tylko na naszą cerę, ale też na przemianę materii. Ta informacja zainteresuje chyba wszystkie Panie :) Topinambur po obraniu bardzo szybko ciemnieje, więc warto go skropić sokiem z cytryny lub bezpośrednio po pokrojeniu wrzucić na patelnię. Ja właśnie tak zrobiłam i mój topinambur nawet po usmażeniu nie stracił ładnego koloru.
Zupa krem z topinamburu wyszła bardzo smaczna i jak na zupę kremową wyjątkowo sycąca.
Polecam też przepisy na pyszne zupy ziemniaczane:
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu
Zupa ziemniaczaka krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
15 minKrok 4
1 minKrok 5
1 min
Krok 1 z 5
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na złoty kolor cebulę (około 5 minut).

Krok 2 z 5
Ziemniaki i topinambura obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy kolejne 5 minut.

Krok 3 z 5
Usmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (około 15 minut).

Krok 4 z 5
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką i dodajemy bezpośrednio do zupy mleczko kokosowe intensywnie mieszając.

Krok 5 z 5
Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z oliwą i rukolą.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0