Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty wyglądem przypomina nieco imbir, w zapachu i strukturze podobny jest według mnie do kalarepki. Całkiem niedawno o nim usłyszałam i postanowiłam mu się nieco bliżej przyjrzeć :)
Topinambur zwany jest też źródłem młodości i zdrowia. Dowiedziałam się, że wpływa dobroczynnie nie tylko na naszą cerę, ale też na przemianę materii. Ta informacja zainteresuje chyba wszystkie Panie :) Topinambur po obraniu bardzo szybko ciemnieje, więc warto go skropić sokiem z cytryny lub bezpośrednio po pokrojeniu wrzucić na patelnię. Ja właśnie tak zrobiłam i mój topinambur nawet po usmażeniu nie stracił ładnego koloru.
Zupa krem z topinamburu wyszła bardzo smaczna i jak na zupę kremową wyjątkowo sycąca.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na złoty kolor cebulę (około 5 minut).
Krok 2
5 min
Ziemniaki i topinambura obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy kolejne 5 minut.
Krok 3
15 min
Usmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (około 15 minut).
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką i dodajemy bezpośrednio do zupy mleczko kokosowe intensywnie mieszając.
Krok 5
1 min
Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z oliwą i rukolą.
Krok 1
z
5
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na złoty kolor cebulę (około 5 minut).
Krok 2
z
5
Ziemniaki i topinambura obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy kolejne 5 minut.
Krok 3
z
5
Usmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (około 15 minut).
Krok 4
z
5
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką i dodajemy bezpośrednio do zupy mleczko kokosowe intensywnie mieszając.
Krok 5
z
5
Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z oliwą i rukolą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0