Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli dotąd nie piekliście kalafiora, koniecznie musicie to zrobić! Bo zupa krem z kalafiora pieczonego smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna kalafiorówka. Przed wstawieniem kalafiora do piekarnika dorzućcie do niego kilka gałązek aromatycznego tymianku, a w połowie pieczenia kilka ząbków czosnku – gwarantuję Wam, że Waszą kuchnię wypełni wyjątkowy aromat, a będzie on zaledwie zapowiedzią uczty, jaka Was czeka przy stole, kiedy zupę podacie z duszonym szpinakiem. Smacznego!
Przygotowanie
46 min
Krok 1
3 min
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą morską, potrząsamy miską.
Krok 2
30 min
Przekładamy kalafior do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy 4-5 gałązek świeżego tymianku, pieczemy ok. 30 minut w 190 st. C. W połowie czasu pieczenia odwracamy różyczki kalafiora na drugą stronę, by upiekły się w miarę równomiernie, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku.
Krok 3
5 min
Upieczony kalafior przekładamy do garnka, podlewamy wywarem zrobionym z 3 łyżek bulionu warzywnego WINIARY i 0,7 l wody. Całość chwilę gotujemy.
Krok 4
3 min
Wyciągamy z garnka gałązki tymianku, miksujemy zupę na krem. W razie konieczności doprawiamy solą morską.
Krok 5
5 min
Lekko rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, aż poczujemy wyraźny aromat. Dodajemy liście szpinaku baby i krótką chwilę podduszamy. Dodajemy do miseczek z zupą. Do zupy można też dodać ulubione nasiona, na przykład prażony słonecznik lub czarnuszkę.
Krok 1
z
5
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą morską, potrząsamy miską.
Krok 2
z
5
Przekładamy kalafior do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy 4-5 gałązek świeżego tymianku, pieczemy ok. 30 minut w 190 st. C. W połowie czasu pieczenia odwracamy różyczki kalafiora na drugą stronę, by upiekły się w miarę równomiernie, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku.
Krok 3
z
5
Upieczony kalafior przekładamy do garnka, podlewamy wywarem zrobionym z 3 łyżek bulionu warzywnego WINIARY i 0,7 l wody. Całość chwilę gotujemy.
Krok 4
z
5
Wyciągamy z garnka gałązki tymianku, miksujemy zupę na krem. W razie konieczności doprawiamy solą morską.
Krok 5
z
5
Lekko rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, aż poczujemy wyraźny aromat. Dodajemy liście szpinaku baby i krótką chwilę podduszamy. Dodajemy do miseczek z zupą. Do zupy można też dodać ulubione nasiona, na przykład prażony słonecznik lub czarnuszkę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0