Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty to taki prawie zwyczajny kapuśniak. A może już niezwyczajna zupa kapuściana? Dzięki dodatkowi kiszonej kapusty nabiera charakteru, smakuje inaczej, niż tradycyjna zupa ze świeżych warzyw. Dodatkowo pełno w niej apetycznych kawałków podsmażonego z cebulką boczku. I ten cudny aromat majeranku!
Włoska czy biała? Wybór pozostawiam Wam, ja jednak zdecydowanie wolę kapustę włoską i taką wykorzystałam w przepisie. Z pewnością jednak warto ugotować tę zupę z kapusty białej, zwłaszcza kiedy pojawią się na straganach urocze małe główki młodej kapusty.
Zupa kapuściana ma być gęsta i sycąca. Taką zupą można się naprawdę najeść i zapomnieć o drugim daniu (przynajmniej na dłuższy czas). Sycącym dodatkiem do zupy są ziemniaki. Tym razem trafiły do zupy razem ze świeżą kapustą, ale można też ugotować je osobno i podać na talerzu obok zupy. A może mielibyście zjeść taką zupę z kromką świeżego chleba?
Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji sycącej zupy.
Czy też uwielbiacie majeranek? Poznajcie kilka przepisów z jego wykorzystaniem!
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy do boczku cebulę i szczyptę kurkumy. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.
Ząbki czosnku lekko miażdżmy, obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku z cebulą. Krótką chwilę smażymy.
Kiszoną kapustę krótko przepłukujemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do boczku podsmażonego z cebulą, chwilę dusimy.
Kapustę włoską siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Podlewamy wywarem lub wodą (jeśli wywar nie był solony lub jeśli wykorzystujemy wodę, dodajemy szczyptę soli). Zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Do garnka dodajemy podsmażoną z boczkiem i cebulą kapustę, mieszamy, gotujemy 5 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy suszony majeranek.
Zupę na talerzach dekorujemy listkami świeżego majeranku lub natką pietruszki.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0