Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

(0)
35min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.25  główka
Włoska kapusta
20  dag
Kapusta Kiszona
15  dag
Wędzony boczek
0.5  szklanka
Włoszczyzna (u mnie mrożona)
4 
Nieduże ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Kurkuma
3 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Laurowy liść
1  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Czarny pieprz
1.5  l
Woda lub wywar
1  pęczek
Do dekoracji: świeży majeranek lub natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.22 g
Węglowodany
15.74 g
Tłuszcze
9.45 g
Wartość energetyczna
162.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty to taki prawie zwyczajny kapuśniak. A może już niezwyczajna zupa kapuściana? Dzięki dodatkowi kiszonej kapusty nabiera charakteru, smakuje inaczej, niż tradycyjna zupa ze świeżych warzyw. Dodatkowo pełno w niej apetycznych kawałków podsmażonego z cebulką boczku. I ten cudny aromat majeranku!

Włoska czy biała? Wybór pozostawiam Wam, ja jednak zdecydowanie wolę kapustę włoską i taką wykorzystałam w przepisie. Z pewnością jednak warto ugotować tę zupę z kapusty białej, zwłaszcza kiedy pojawią się na straganach urocze małe główki młodej kapusty.

Zupa kapuściana ma być gęsta i sycąca. Taką zupą można się naprawdę najeść i zapomnieć o drugim daniu (przynajmniej na dłuższy czas). Sycącym dodatkiem do zupy są ziemniaki. Tym razem trafiły do zupy razem ze świeżą kapustą, ale można też ugotować je osobno i podać na talerzu obok zupy. A może mielibyście zjeść taką zupę z kromką świeżego chleba?

Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji sycącej zupy.


Czy też uwielbiacie majeranek? Poznajcie kilka przepisów z jego wykorzystaniem!

  • Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem
  • Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
  • Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami
  • Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
  • Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy do boczku cebulę i szczyptę kurkumy. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 2

    3 min
    Ząbki czosnku lekko miażdżmy, obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku z cebulą. Krótką chwilę smażymy.
  • Krok 3

    5 min
    Kiszoną kapustę krótko przepłukujemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do boczku podsmażonego z cebulą, chwilę dusimy.
  • Krok 4

    15 min
    Kapustę włoską siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Podlewamy wywarem lub wodą (jeśli wywar nie był solony lub jeśli wykorzystujemy wodę, dodajemy szczyptę soli). Zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Do garnka dodajemy podsmażoną z boczkiem i cebulą kapustę, mieszamy, gotujemy 5 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Pod koniec gotowania dodajemy do zupy suszony majeranek.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę na talerzach dekorujemy listkami świeżego majeranku lub natką pietruszki.
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 1 z 7

Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy do boczku cebulę i szczyptę kurkumy. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 2 z 7

Ząbki czosnku lekko miażdżmy, obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku z cebulą. Krótką chwilę smażymy.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 3 z 7

Kiszoną kapustę krótko przepłukujemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do boczku podsmażonego z cebulą, chwilę dusimy.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 4 z 7

Kapustę włoską siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Podlewamy wywarem lub wodą (jeśli wywar nie był solony lub jeśli wykorzystujemy wodę, dodajemy szczyptę soli). Zagotowujemy i gotujemy 15 minut.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 5 z 7

Do garnka dodajemy podsmażoną z boczkiem i cebulą kapustę, mieszamy, gotujemy 5 minut.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy suszony majeranek.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 7 z 7

Zupę na talerzach dekorujemy listkami świeżego majeranku lub natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    50 min Łatwy
  • Zupa z młodej kapusty ze smażonym chorizo i pomidorami

    Zupa z młodej kapusty ze smażonym chorizo i pomidorami

    26 min Łatwy
  • Tradycyjny barszcz ukraiński

    Tradycyjny barszcz ukraiński

    2 godz 25 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu