Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

(0)
35min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.25  główka
Włoska kapusta
20  dag
Kapusta Kiszona
15  dag
Wędzony boczek
0.5  szklanka
Włoszczyzna (u mnie mrożona)
4 
Nieduże ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Kurkuma
3 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Laurowy liść
1  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Czarny pieprz
1.5  l
Woda lub wywar
1  pęczek
Do dekoracji: świeży majeranek lub natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.22 g
Węglowodany
15.74 g
Tłuszcze
9.45 g
Wartość energetyczna
162.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty to taki prawie zwyczajny kapuśniak. A może już niezwyczajna zupa kapuściana? Dzięki dodatkowi kiszonej kapusty nabiera charakteru, smakuje inaczej, niż tradycyjna zupa ze świeżych warzyw. Dodatkowo pełno w niej apetycznych kawałków podsmażonego z cebulką boczku. I ten cudny aromat majeranku!

Włoska czy biała? Wybór pozostawiam Wam, ja jednak zdecydowanie wolę kapustę włoską i taką wykorzystałam w przepisie. Z pewnością jednak warto ugotować tę zupę z kapusty białej, zwłaszcza kiedy pojawią się na straganach urocze małe główki młodej kapusty.

Zupa kapuściana ma być gęsta i sycąca. Taką zupą można się naprawdę najeść i zapomnieć o drugim daniu (przynajmniej na dłuższy czas). Sycącym dodatkiem do zupy są ziemniaki. Tym razem trafiły do zupy razem ze świeżą kapustą, ale można też ugotować je osobno i podać na talerzu obok zupy. A może mielibyście zjeść taką zupę z kromką świeżego chleba?

Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji sycącej zupy.


Czy też uwielbiacie majeranek? Poznajcie kilka przepisów z jego wykorzystaniem!

  • Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem
  • Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
  • Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami
  • Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
  • Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy do boczku cebulę i szczyptę kurkumy. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 2

    3 min
    Ząbki czosnku lekko miażdżmy, obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku z cebulą. Krótką chwilę smażymy.
  • Krok 3

    5 min
    Kiszoną kapustę krótko przepłukujemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do boczku podsmażonego z cebulą, chwilę dusimy.
  • Krok 4

    15 min
    Kapustę włoską siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Podlewamy wywarem lub wodą (jeśli wywar nie był solony lub jeśli wykorzystujemy wodę, dodajemy szczyptę soli). Zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Do garnka dodajemy podsmażoną z boczkiem i cebulą kapustę, mieszamy, gotujemy 5 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Pod koniec gotowania dodajemy do zupy suszony majeranek.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę na talerzach dekorujemy listkami świeżego majeranku lub natką pietruszki.
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 1 z 7

Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy do boczku cebulę i szczyptę kurkumy. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 2 z 7

Ząbki czosnku lekko miażdżmy, obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku z cebulą. Krótką chwilę smażymy.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 3 z 7

Kiszoną kapustę krótko przepłukujemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do boczku podsmażonego z cebulą, chwilę dusimy.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 4 z 7

Kapustę włoską siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Podlewamy wywarem lub wodą (jeśli wywar nie był solony lub jeśli wykorzystujemy wodę, dodajemy szczyptę soli). Zagotowujemy i gotujemy 15 minut.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 5 z 7

Do garnka dodajemy podsmażoną z boczkiem i cebulą kapustę, mieszamy, gotujemy 5 minut.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy suszony majeranek.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 7 z 7

Zupę na talerzach dekorujemy listkami świeżego majeranku lub natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    50 min Łatwy
  • Zupa z młodej kapusty ze smażonym chorizo i pomidorami

    26 min Łatwy
  • Tradycyjny barszcz ukraiński

    2 godz 25 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu