Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem
Dodaj do CookBook

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

(0)
35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.25  główka
Włoska kapusta
20  dag
Kapusta Kiszona
15  dag
Wędzony boczek
0.5  szklanka
Włoszczyzna (u mnie mrożona)
4 
Nieduże ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Kurkuma
3 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Laurowy liść
1  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Czarny pieprz
1.5  l
Woda lub wywar
1  pęczek
Do dekoracji: świeży majeranek lub natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.7 g
Wartość energetyczna
162.9 kcal
Tłuszcze
9.5 g
Białko
6.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty to taki prawie zwyczajny kapuśniak. A może już niezwyczajna zupa kapuściana? Dzięki dodatkowi kiszonej kapusty nabiera charakteru, smakuje inaczej, niż tradycyjna zupa ze świeżych warzyw. Dodatkowo pełno w niej apetycznych kawałków podsmażonego z cebulką boczku. I ten cudny aromat majeranku!

Włoska czy biała? Wybór pozostawiam Wam, ja jednak zdecydowanie wolę kapustę włoską i taką wykorzystałam w przepisie. Z pewnością jednak warto ugotować tę zupę z kapusty białej, zwłaszcza kiedy pojawią się na straganach urocze małe główki młodej kapusty.

Zupa kapuściana ma być gęsta i sycąca. Taką zupą można się naprawdę najeść i zapomnieć o drugim daniu (przynajmniej na dłuższy czas). Sycącym dodatkiem do zupy są ziemniaki. Tym razem trafiły do zupy razem ze świeżą kapustą, ale można też ugotować je osobno i podać na talerzu obok zupy. A może mielibyście zjeść taką zupę z kromką świeżego chleba?

Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji sycącej zupy.


Czy też uwielbiacie majeranek? Poznajcie kilka przepisów z jego wykorzystaniem!

  • Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

  • Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

  • Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

  • Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

  • Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy do boczku cebulę i szczyptę kurkumy. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 2

    3 min
    Ząbki czosnku lekko miażdżmy, obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku z cebulą. Krótką chwilę smażymy.
  • Krok 3

    5 min
    Kiszoną kapustę krótko przepłukujemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do boczku podsmażonego z cebulą, chwilę dusimy.
  • Krok 4

    15 min
    Kapustę włoską siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Podlewamy wywarem lub wodą (jeśli wywar nie był solony lub jeśli wykorzystujemy wodę, dodajemy szczyptę soli). Zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Do garnka dodajemy podsmażoną z boczkiem i cebulą kapustę, mieszamy, gotujemy 5 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Pod koniec gotowania dodajemy do zupy suszony majeranek.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę na talerzach dekorujemy listkami świeżego majeranku lub natką pietruszki.
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 1 z 7

Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy do boczku cebulę i szczyptę kurkumy. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 2 z 7

Ząbki czosnku lekko miażdżmy, obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku z cebulą. Krótką chwilę smażymy.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 3 z 7

Kiszoną kapustę krótko przepłukujemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do boczku podsmażonego z cebulą, chwilę dusimy.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 4 z 7

Kapustę włoską siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Podlewamy wywarem lub wodą (jeśli wywar nie był solony lub jeśli wykorzystujemy wodę, dodajemy szczyptę soli). Zagotowujemy i gotujemy 15 minut.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 5 z 7

Do garnka dodajemy podsmażoną z boczkiem i cebulą kapustę, mieszamy, gotujemy 5 minut.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy suszony majeranek.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 7 z 7

Zupę na talerzach dekorujemy listkami świeżego majeranku lub natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu