Zupa grochowa z karkówką i kiełbasą
45min
Łatwy
50 g
Marchewka
2
Cebula
400 g
Sos, wieprzowina, sucha, proszek
2
Kiełbasa wieprzowa
250 g
Kapusta biała
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Majeranek
1 łyżeczka
Korzeń imbiru
1 trochę
Pieprz czarny
50 g
Seler naciowy
.
Wartości odżywcze
Białko
30.02 g
Węglowodany
75.89 g
Tłuszcze
49.38 g
Wartość energetyczna
905.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Obierz i pokrój w kostkę marchew i seler. Następnie pokrój w kostkę karkówkę, kiełbasę i kapustę.
Krok 2
10 min
Rozgrzej olej i podsmaż karkówkę, delikatnie doprawiając solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Gdy będzie zrumieniona, dodaj cebulę i poczekaj, aż się zeszkli. Wtedy dołóż kiełbasę i przesmaż wszystko razem.
Krok 4
10 min
Wlej 1 litr wody, wrzuć warzywa i kapustę. Gotuj do miękkości.
Krok 5
3 min
Zupę grochową rozprowadź w szklance wody i wlej do całości. Gotuj razem przez 5 minut.
Krok 6
2 min
Dopraw do smaku pieprzem, imbirem i majerankiem.
Zupa grochowa z karkówką i kiełbasą to istna gratka dla miłośników mięsa, a zwłaszcza – wieprzowiny. Do jej przygotowania potrzebujesz bowiem zarówno karkówki, jak i kiełbasy śląskiej. Swój głęboki aromat i wspaniały smak grochówka zawdzięcza jednak nie tylko dodatkowi smakowitych mięs, ale także – kapusty i… sosu sojowego oraz imbiru. Dzięki nim zupa grochowa z karkówką i kiełbasą jest nie tylko pożywna, ale też zdrowa i rozgrzewająca. Ważne, by Twoja zupa grochowa była wzbogacona w rozgrzewające składniki i zioła – dzięki nim przegoni każdą niepogodę i jesienną chandrę, a także skutecznie rozgrzeje Cię w chłodne dni tej złotej pory roku.
Komentarze 0