Zimowa granola do zupy mlecznej
1 godz 8 min
Łatwy
2
szklanek
Płatki owsiane
0.25
szklanka
Orzechy włoskie
0.25
szklanka
Migdały w słupach lub płatkach
0.25
szklanka
Siemię lniane
0.25
szklanka
Słonecznik łuskany niesolony
1
szczypta
Sól
5
łyżek
Płynny miód (lub skrystalizowany po wcześniejszym podgrzaniu)
3
łyżek
Brązowy cukier
1
szklanka
Suszone owoce (rodzynki, jabłko, kokos w płatkach, owoce żurawiny)
2
łyżek
Syrop z agawy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.83 g
Węglowodany
55.26 g
Tłuszcze
11.47 g
Wartość energetyczna
340.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
68 min
Krok 1
5 min
Orzechy włoskie grubo siekamy, w misce mieszamy wszystkie sypkie składniki poza suszonymi owocami.
Krok 2
40 min
Dodajemy miód, mieszamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st, pieczemy do zrumienienia (ok. pół godziny lub dłużej), od czasu do czasu lekko mieszamy granolę, aby równomiernie się przyrumieniła.
Krok 3
20 min
Kiedy granola przestygnie, delikatnie łamiemy ją na mniejsze kawałki, dodajemy suszone owoce.
Krok 4
3 min
Granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podajemy z mlekiem, jogurtem.
Zimowa granola do zupy mlecznej to świetny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Dlaczego jest lepsza, niż jakakolwiek granola ze sklepu? Będzie w niej wszystko to, co lubimy najbardziej – suszone plasterki jabłka, rodzynki,
ekspandowane ziarna zbóż. Dodajmy do niej garść suszonych jagód goji lub żurawiny, a dostarczy nam dużą dawkę witaminy C. Zimowa granola do zupy mlecznej i owocowe musli to obowiązkowe pozycje w moim śniadaniowym menu. Smacznego!
Komentarze 0