Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zimowa granola do zupy mlecznej to świetny pomysł na zdrowe i pyszne fit śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Dlaczego jest lepsza, niż jakakolwiek granola ze sklepu? Będzie w niej wszystko to, co lubimy najbardziej – suszone plasterki jabłka, rodzynki, ekspandowane ziarna zbóż. Dodajmy do niej garść suszonych jagód goji lub żurawiny, a dostarczy nam dużą dawkę witaminy C. Zimowa granola do zupy mlecznej i owocowe musli to obowiązkowe pozycje w moim śniadaniowym menu. Smacznego!
Orzechy włoskie grubo siekamy, w misce mieszamy wszystkie sypkie składniki poza suszonymi owocami.
Dodajemy miód, mieszamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st, pieczemy do zrumienienia (ok. pół godziny lub dłużej), od czasu do czasu lekko mieszamy granolę, aby równomiernie się przyrumieniła.
Kiedy granola przestygnie, delikatnie łamiemy ją na mniejsze kawałki, dodajemy suszone owoce.
Granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podajemy z mlekiem, jogurtem.