Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa zimowa z mrożonych warzyw z kaszą gryczaną to dobry pomysł na pożywny posiłek na przednówku. Co prawda, obecnie nawet o tej porze roku możemy kupić dowolne świeże warzywa. Nie ma problemu, żeby ugotować zupę ze świeżym kalafiorem, brokułem, cukinią, jednak nie ma się co łudzić, że te warzywa wzrastały w naturalnych warunkach i dojrzewały w promieniach gorącego słońca. W alternatywie mamy warzywa mrożone. Mrożenie to jeden z lepszych sposobów przechowywania żywności. Kiedy warzywa zostaną zamrożone zaraz po zbiorach, zachowają swój smak, aromat i odpowiednią chrupkość. Muszą być tylko dobrze przechowywane. Poza temperaturą na ich jakość ma także wpływ, czy są przechowywane luzem czy w opakowaniu. W hipermarketach dostępne są mrożonki na wagę. Tych nie polecam, bo przechowywane w ten sposób warzywa wysychają i tracą jędrność. Te zamknięte w foliowych opakowaniach będą zdecydowanie lepsze.
Zupa zimowa z mrożonych warzyw powinna być dobrze doprawiona. Ja wykorzystałam kurkumę, ziele angielskie i liście laurowe. I koniecznie szczypta chili i dużo pieprzu, aby zupa przyjemnie rozgrzewała.
Do przygotowania zupy wykorzystałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki (julienne), kalafior, zieloną fasolkę szparagową i groszek. Można dodać też brokuła, fasolkę żółtą i brukselkę, wszystko zależy od Waszych preferencji. Podobnie jest z kaszą gryczaną. Nie wszyscy ją lubią, jeśli więc macie wątpliwości, możecie wybrać zamiast tradycyjnej kaszy gryczanej palonej, kaszę gryczaną białą (niepaloną).
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
39 min
Krok 1
7 min
W rondlu o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę dodajemy szczyptę kurkumy i chili, liście laurowe, ziele angielskie. Dorzucamy mrożoną włoszczyznę. Smażymy ok. 5-7 minut, często mieszając.
Krok 2
5 min
Do podsmażonej włoszczyzny dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażymy i podlewamy zupę wywarem.
Dodajemy mrożony kalafior, gotujemy 10 minut. Pod koniec dodajemy groszek. Kaszę gryczaną gotujemy w osobnym rondelku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dodajemy do garnka z zupą.
Krok 5
1 min
Dodajemy nieco soku z cytryny do smaku.
Krok 6
1 min
Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
W rondlu o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę dodajemy szczyptę kurkumy i chili, liście laurowe, ziele angielskie. Dorzucamy mrożoną włoszczyznę. Smażymy ok. 5-7 minut, często mieszając.
Krok 2
z
6
Do podsmażonej włoszczyzny dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażymy i podlewamy zupę wywarem.
Dodajemy mrożony kalafior, gotujemy 10 minut. Pod koniec dodajemy groszek. Kaszę gryczaną gotujemy w osobnym rondelku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dodajemy do garnka z zupą.
Krok 5
z
6
Dodajemy nieco soku z cytryny do smaku.
Krok 6
z
6
Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0