Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

(0)
39min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Włoszczyzna mrożona (u mnie z porem)
350  g
Mrożone warzywa (kalafior, zielona fasolka szparagowa, groszek)
50  g
Sucha kasza gryczana
0.7  l
Wywar warzywny lub mięsny
1  łyżka
Oliwa do podsmażenia
1  ząbek
Czosnek
0.25 
Sok z ćwiartki cytryny
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz czarny
1  szczypta
Sól
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.32 g
Węglowodany
29.02 g
Tłuszcze
5.06 g
Wartość energetyczna
318.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa zimowa z mrożonych warzyw z kaszą gryczaną to dobry pomysł na pożywny posiłek na przednówku. Co prawda, obecnie nawet o tej porze roku możemy kupić dowolne świeże warzywa. Nie ma problemu, żeby ugotować zupę ze świeżym kalafiorem, brokułem, cukinią, jednak nie ma się co łudzić, że te warzywa wzrastały w naturalnych warunkach i dojrzewały w promieniach gorącego słońca. W alternatywie mamy warzywa mrożone. Mrożenie to jeden z lepszych sposobów przechowywania żywności. Kiedy warzywa zostaną zamrożone zaraz po zbiorach, zachowają swój smak, aromat i odpowiednią chrupkość. Muszą być tylko dobrze przechowywane. Poza temperaturą na ich jakość ma także wpływ, czy są przechowywane luzem czy w opakowaniu. W hipermarketach dostępne są mrożonki na wagę. Tych nie polecam, bo przechowywane w ten sposób warzywa wysychają i tracą jędrność. Te zamknięte w foliowych opakowaniach będą zdecydowanie lepsze.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw powinna być dobrze doprawiona. Ja wykorzystałam kurkumę, ziele angielskie i liście laurowe. I koniecznie szczypta chili i dużo pieprzu, aby zupa przyjemnie rozgrzewała.

Do przygotowania zupy wykorzystałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki (julienne), kalafior, zieloną fasolkę szparagową i groszek. Można dodać też brokuła, fasolkę żółtą i brukselkę, wszystko zależy od Waszych preferencji. Podobnie jest z kaszą gryczaną. Nie wszyscy ją lubią, jeśli więc macie wątpliwości, możecie wybrać zamiast tradycyjnej kaszy gryczanej palonej, kaszę gryczaną białą (niepaloną).

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    7 min
    W rondlu o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę dodajemy szczyptę kurkumy i chili, liście laurowe, ziele angielskie. Dorzucamy mrożoną włoszczyznę. Smażymy ok. 5-7 minut, często mieszając.
  • Krok 2

    5 min
    Do podsmażonej włoszczyzny dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażymy i podlewamy zupę wywarem.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy mrożoną fasolkę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
  • Krok 4

    15 min
    Dodajemy mrożony kalafior, gotujemy 10 minut. Pod koniec dodajemy groszek. Kaszę gryczaną gotujemy w osobnym rondelku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dodajemy do garnka z zupą.
  • Krok 5

    1 min
    Dodajemy nieco soku z cytryny do smaku.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Krok 1 z 6

W rondlu o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę dodajemy szczyptę kurkumy i chili, liście laurowe, ziele angielskie. Dorzucamy mrożoną włoszczyznę. Smażymy ok. 5-7 minut, często mieszając.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Krok 2 z 6

Do podsmażonej włoszczyzny dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażymy i podlewamy zupę wywarem.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Krok 3 z 6

Dodajemy mrożoną fasolkę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Krok 4 z 6

Dodajemy mrożony kalafior, gotujemy 10 minut. Pod koniec dodajemy groszek. Kaszę gryczaną gotujemy w osobnym rondelku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dodajemy do garnka z zupą.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Krok 5 z 6

Dodajemy nieco soku z cytryny do smaku.

Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

Krok 6 z 6

Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    47 min Łatwy
  • Aksamitny chowder z łososia

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

    1 godz 41 min Łatwy
  • Tradycyjny barszcz ukraiński

    2 godz 25 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu