Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zacierki na mleku większości Polaków kojarzą się pewnie z dzieciństwem i wieczorną "zupą" przygotowaną przez mamę lub babcię. Niektórzy dodawali kakao do tej mlecznej zupy — inni cukier. Czas na kontynuację tradycji. Przygotuj zacierki na mleku swoim dzieciom, siostrzeńcom lub wnukom. A może chcesz poczuć klimat dawnych lat? Własnoręcznie zrobione zacierki na mleku nie tylko przywrócą do życia piękne wspomnienia, ale również będą świetnym "jedzeniem na pocieszenie" (ang. comfort food), gdy za oknem zrobi szaro i deszczowo. To sentymentalne, ale również rozgrzewające i sycące danie. Skąd wzięły się zacierki na mleku? Niektórzy powiedzą, że to typowo śląskie danie i właśnie w tym regionie powinniśmy szukać pochodzenia zacierek i zacierkowej. Mimo to niemal wszystkie polskie dzieci w latach 90. zajadały się tą smaczną zupą mleczną, przygotowywaną przez rodziców i dziadków w kilka minut.
Jak zrobić zacierki na mleku? Potrzebujesz nieco składników i kilkanaście minut. Zupę zrobisz w mniej niż pół godziny! Przeczytaj przepis poniżej i listę "krok po kroku". Na dole strony znajdziesz również spis potrzebnych produktów, wraz z odpowiednimi gramaturami.
Potrzebne Ci będą: woda, mąka, jajko, sól i mleko. Przepis nie wymaga dużych ilości składników, więc tę pyszną zupę mleczną zrobisz nawet z resztek produktów. Danie możesz przygotować dwojako: pierwszym sposobem jest dorzucenie zacierek (startych na tarce o grubych oczkach) do gotującego się mleka. Inna szkoła gotowania zacierek na mleku poleca ugotować je osobno, w wodzie, i dopiero gdy są ugotowane zalać gorącym mlekiem. Do zupy możesz dodać nieco kakao lub cukru, aby ją osłodzić. Jeśli nie masz w domu tarki o grubych oczkach, możesz uformować kluseczki w dłoniach. Wiele naszych babć właśnie w taki sposób formowała kluseczki, zacierając ciasto między dłońmi i palcami — stąd ich nazwa. Gotowe!
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i charakterystycznie się przelewa, dodaj więcej mąki. Zacierki to rodzaj kluseczek, dlatego nie może ono być za rzadkie. Zacierki z tego przepisu możesz dodawać również do popularnej zupy zacierkowej, która opiera się na kluseczkach i jarzynach.
Przygotowaliśmy dla Was o wiele więcej takich wspomnień z dzieciństwa! Na naszej stronie znajdziesz niezawodne przepisy na pyszne przekąski i dania dla dzieci, jak również na tradycyjne potrawy polskiej kuchni. Tradycyjna polska kuchnia nie musi być bardzo tłusta i kaloryczna. Przygotowaliśmy dla Ciebie różne wersje dań, również te dla osób niejedzących mięsa — wegan i wegetarian. Smacznego!
Przygotowanie
27 min
Krok 1
10 min
Zagnieść ciasto z mąki, wody i jajka.
Krok 2
5 min
Posiekać nożem lub zetrzeć na tarce.
Krok 3
12 min
Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zalać gorącym mlekiem.
Krok 4
1 min
Do ciepłej zupy dodaj cukier wanilinowy WINIARY, trochę cynamonu i orzechy. Jeśli chcesz, możesz też dodać kawałki ulubionych owoców lub puree owocowe.
Krok 1
z
4
Zagnieść ciasto z mąki, wody i jajka.
Krok 2
z
4
Posiekać nożem lub zetrzeć na tarce.
Krok 3
z
4
Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zalać gorącym mlekiem.
Krok 4
z
4
Do ciepłej zupy dodaj cukier wanilinowy WINIARY, trochę cynamonu i orzechy. Jeśli chcesz, możesz też dodać kawałki ulubionych owoców lub puree owocowe.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0