Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa zacierkowa - zacierki na mleku

Zupa zacierkowa - zacierki na mleku

(1)
27min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest gotowanie1

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  g
Mąka
2  łyżek
Woda
1 
Jajko
trochę
Sól
250  ml
Mleko
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
trochę
Cynamon
trochę
Ulubione orzechy
trochę
Ulubione owoce lub puree owocowe (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.46 g
Węglowodany
31.23 g
Tłuszcze
14.23 g
Wartość energetyczna
309.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zacierki na mleku większości Polaków kojarzą się pewnie z dzieciństwem i wieczorną "zupą" przygotowaną przez mamę lub babcię. Niektórzy dodawali kakao do tej mlecznej zupy — inni cukier. Czas na kontynuację tradycji. Przygotuj zacierki na mleku swoim dzieciom, siostrzeńcom lub wnukom. A może chcesz poczuć klimat dawnych lat? Własnoręcznie zrobione zacierki na mleku nie tylko przywrócą do życia piękne wspomnienia, ale również będą świetnym "jedzeniem na pocieszenie" (ang. comfort food), gdy za oknem zrobi szaro i deszczowo. To sentymentalne, ale również rozgrzewające i sycące danie. Skąd wzięły się zacierki na mleku? Niektórzy powiedzą, że to typowo śląskie danie i właśnie w tym regionie powinniśmy szukać pochodzenia zacierek i zacierkowej. Mimo to niemal wszystkie polskie dzieci w latach 90. zajadały się tą smaczną zupą mleczną, przygotowywaną przez rodziców i dziadków w kilka minut.

Jak zrobić zacierki na mleku? Potrzebujesz nieco składników i kilkanaście minut. Zupę zrobisz w mniej niż pół godziny! Przeczytaj przepis poniżej i listę "krok po kroku". Na dole strony znajdziesz również spis potrzebnych produktów, wraz z odpowiednimi gramaturami. Potrzebne Ci będą: woda, mąka, jajko, sól i mleko. Przepis nie wymaga dużych ilości składników, więc tę pyszną zupę mleczną zrobisz nawet z resztek produktów. Danie możesz przygotować dwojako: pierwszym sposobem jest dorzucenie zacierek (startych na tarce o grubych oczkach) do gotującego się mleka. Inna szkoła gotowania zacierek na mleku poleca ugotować je osobno, w wodzie, i dopiero gdy są ugotowane zalać gorącym mlekiem. Do zupy możesz dodać nieco kakao lub cukru, aby ją osłodzić. Jeśli nie masz w domu tarki o grubych oczkach, możesz uformować kluseczki w dłoniach. Wiele naszych babć właśnie w taki sposób formowała kluseczki, zacierając ciasto między dłońmi i palcami — stąd ich nazwa. Gotowe!

Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i charakterystycznie się przelewa, dodaj więcej mąki. Zacierki to rodzaj kluseczek, dlatego nie może ono być za rzadkie. Zacierki z tego przepisu możesz dodawać również do popularnej zupy zacierkowej, która opiera się na kluseczkach i jarzynach.

Przygotowaliśmy dla Was o wiele więcej takich wspomnień z dzieciństwa! Na naszej stronie znajdziesz niezawodne przepisy na pyszne przekąski i dania dla dzieci, jak również na tradycyjne potrawy polskiej kuchni. Tradycyjna polska kuchnia nie musi być bardzo tłusta i kaloryczna. Przygotowaliśmy dla Ciebie różne wersje dań, również te dla osób niejedzących mięsa — wegan i wegetarian. Smacznego!

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    10 min
    Zagnieść ciasto z mąki, wody i jajka.
  • Krok 2

    5 min
    Posiekać nożem lub zetrzeć na tarce.
  • Krok 3

    12 min
    Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zalać gorącym mlekiem.
  • Krok 4

    1 min
    Do ciepłej zupy dodaj cukier wanilinowy WINIARY, trochę cynamonu i orzechy. Jeśli chcesz, możesz też dodać kawałki ulubionych owoców lub puree owocowe.
Zupa zacierkowa - zacierki na mleku

Krok 1 z 4

Zagnieść ciasto z mąki, wody i jajka.

Zupa zacierkowa - zacierki na mleku

Krok 2 z 4

Posiekać nożem lub zetrzeć na tarce.

Zupa zacierkowa - zacierki na mleku

Krok 3 z 4

Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zalać gorącym mlekiem.

Zupa zacierkowa - zacierki na mleku

Krok 4 z 4

Do ciepłej zupy dodaj cukier wanilinowy WINIARY, trochę cynamonu i orzechy. Jeśli chcesz, możesz też dodać kawałki ulubionych owoców lub puree owocowe.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Entrant
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Śniadanie
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Zima
  • Z jajkami
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi leniwe z ziemniakami

    Pierogi leniwe z ziemniakami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Pierożki ravioli z mięsem

    Pierożki ravioli z mięsem

    1 godz Łatwy
  • Pierogi z płuckami

    Pierogi z płuckami

    45 min Łatwy
  • Pierogi z mąki żytniej

    Pierogi z mąki żytniej

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu