Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

0
1 godz 16 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Pieczarki
2 
Ziemniaki
0.7  l
Wywar warzywny
1 
Cebula
0.25  szklanka
Śmietanka
25  g
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Świeża zielenina do dekoracji zupy
1  g
Woda przegotowana
30  dag
Topinambur
trochę
Słodka śmietanka
3  ząbków
3  łyżek
Oliwa lub olej
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Świeży tymianek do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.27 g
Węglowodany
24.52 g
Tłuszcze
22.8 g
Wartość energetyczna
313.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

76 min
Krok 1
3 min
Topinambur dokładnie myjemy, obieramy lub pozostawiamy w skórce, kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem, oprószamy solą.
Krok 2
40 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 40 minut, do miękkości. W połowie czasu pieczenia dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Można też dołożyć pokrojone w plasterki i skropione oliwą pieczarki, które wykorzystamy później do dekoracji zupy na talerzach.
Krok 3
5 min
Upieczony topinambur obieramy (jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy), długo blendujemy z wyciśniętym upieczonym czosnkiem, a następnie z niewielką ilością słodkiej śmietanki (dodajemy ją stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji musu).
Krok 4
2 min
Pieczarki myjemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
Krok 5
10 min
W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę, a po chwili pieczarki (możemy trochę odłożyć, aby upiec je podczas pieczenia topinambura i wykorzystać do dekoracji zupy na talerzach). Oprószamy solą, dusimy, aż odparuje woda z pieczarek.
Krok 6
15 min
Pieczarki podlewamy wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut, do miękkości ziemniaków.
Krok 7
1 min
Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Podajemy z musem z topinambura i zieleniną.
Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 1 z 7

Topinambur dokładnie myjemy, obieramy lub pozostawiamy w skórce, kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem, oprószamy solą.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 2 z 7

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 40 minut, do miękkości. W połowie czasu pieczenia dodajemy nieobrane ząbki czosnku. Można też dołożyć pokrojone w plasterki i skropione oliwą pieczarki, które wykorzystamy później do dekoracji zupy na talerzach.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 3 z 7

Upieczony topinambur obieramy (jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy), długo blendujemy z wyciśniętym upieczonym czosnkiem, a następnie z niewielką ilością słodkiej śmietanki (dodajemy ją stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji musu).

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 4 z 7

Pieczarki myjemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 5 z 7

W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę, a po chwili pieczarki (możemy trochę odłożyć, aby upiec je podczas pieczenia topinambura i wykorzystać do dekoracji zupy na talerzach). Oprószamy solą, dusimy, aż odparuje woda z pieczarek.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 6 z 7

Pieczarki podlewamy wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut, do miękkości ziemniaków.

Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

Krok 7 z 7

Zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Podajemy z musem z topinambura i zieleniną.

Tradycyjna zabielana zupa pieczarkowa podana w towarzystwie musu z topinambura smakuje naprawdę wyjątkowo. Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, do niedawna zapomniany, dziś dumnie pojawia się na naszych stołach. Co to właściwie jest? Topinambur to roślina, której jadalną częścią są podziemne bulwy. W smaku topinambur przypomina słonecznik, stąd też nazywany jest słonecznikiem bulwiastym. Niektórzy z kolei twierdzą, że w smaku przypomina karczochy.

Zapomniane bulwy wracają do łask. To bardzo dobrze, bo są zdrowe i zasługują na uwagę w naszych kuchniach. Można z niego przyrządzić zupę krem, upiec jak frytki lub też podać do zupy w postaci musu. Topinambur najwięcej cennych składników ma tuż pod skórką, dlatego lepiej go dobrze wyszorować niż obierać. Ja do przygotowania musu potrzebowałam topinambura bez skórki, jednak upiekłam go w skórce, która później została schrupana :)

Zupa pieczarkowa ma kremową konsystencję dzięki dodatkowi ziemniaków. Można je również pominąć, a zwiększyć ilość pieczarek (0,5 kg).

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.

W tych przepisach również wykorzystasz topinambur!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika