Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi
Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi
Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

(0)
49min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Bulwa selera (0,5 kg po obraniu)
2 
Nieduże ziemniaki
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
2  ząbków
Czosnek
4 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól i świeżo mielony pieprz
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Kurkuma
1  łyżeczka
Suszony tymianek
10  dag
Serek topiony śmietankowy
trochę
Sok z połówki cytryny
trochę
Łuskane orzechy włoskie
1  łyżka
Oliwa z oliwek lub inny ulubiony olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.09 g
Węglowodany
30.34 g
Tłuszcze
18.51 g
Wartość energetyczna
308.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Drugoplanowy bohater tym razem w roli głównej! Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi to pyszny dowód na to, że z selera można zrobić dużo więcej, niż tylko wywar na zupę. Oczywiście seler we włoszczyźnie musi być, ale tę niezbyt urokliwą bulwę warto wykorzystać jako główny składnik zupy.

Tym razem krem przygotowałam z pieczonego selera. Gdybyśmy chcieli go piec w całości, zajęłoby nam to sporo czasu (jak będziecie mieli dłużą chwilę, warto to zrobić, taki pieczony seler to świetny pomysł na obiad). Gdy seler ma jednak trafić do zupy, pieczemy go pokrojonego w kostkę, co nie jest aż tak bardzo czasochłonne.

Seler jest bardzo łagodny w smaku. Aby zupa nabrała wyrazistości, dodaje się do niej gruszkę lub jabłko. Można też, tak jak ja tym razem, doprawić zupę sokiem z cytryny. Dodatkiem podkręcającym smak zupy jest także serek topiony, dzięki któremu krem nabrał także aksamitności.

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi podałam z podpieczonymi orzechami włoskimi. To świetny dodatek do selerowej zupy. Orzechy można uprażyć na suchej patelni, ja jednak skorzystałam z nagrzanego już piekarnika.

Z podanej ilości składników otrzymacie 3 porcje zupy.

A jeśli szukasz innych sposobów na wykorzystanie serka topionego, sprawdź:

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
  • Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
  • Zupa krem z kurek z serkiem topionym
  • Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
  • Zupa szpinakowa z serkiem topionym

Przygotowanie

49 min
  • Krok 1

    30 min
    Piekarnik nastawiamy na 210 st. Seler obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, kurkumą, dodajemy suszony tymianek. Mieszamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy pół godziny. W połowie czasu pieczenia mieszamy.
  • Krok 2

    10 min
    W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem posiekanych ząbków czosnku. Zalewamy wywarem, gotujemy 10 minut.
  • Krok 3

    7 min
    Do podgotowanych ziemniaków dodajemy upieczony seler, gotujemy jeszcze chwilę. Do piekarnika wstawiamy orzechy włoskie (ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 6-7 min.
  • Krok 4

    1 min
    Odlewamy chochlę zupy do wyższego naczynia, kiksujemy z serkiem topionym, dodajemy z powrotem do garnka z zupą. Ponownie miksujemy.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Na talerzach oprószamy gałką muszkatołową, dodajemy kawałki pieczonych orzechów włoskich. Skrapiamy oliwą lub innym olejem (u mnie słonecznikowy bio). Dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.
Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Krok 1 z 5

Piekarnik nastawiamy na 210 st. Seler obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, kurkumą, dodajemy suszony tymianek. Mieszamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy pół godziny. W połowie czasu pieczenia mieszamy.

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Krok 2 z 5

W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem posiekanych ząbków czosnku. Zalewamy wywarem, gotujemy 10 minut.

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Krok 3 z 5

Do podgotowanych ziemniaków dodajemy upieczony seler, gotujemy jeszcze chwilę. Do piekarnika wstawiamy orzechy włoskie (ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 6-7 min.

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Krok 4 z 5

Odlewamy chochlę zupy do wyższego naczynia, kiksujemy z serkiem topionym, dodajemy z powrotem do garnka z zupą. Ponownie miksujemy.

Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

Krok 5 z 5

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Na talerzach oprószamy gałką muszkatołową, dodajemy kawałki pieczonych orzechów włoskich. Skrapiamy oliwą lub innym olejem (u mnie słonecznikowy bio). Dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

    1 godz 7 min Łatwy
  • Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

    Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy
  • Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    1 godz 46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu