Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego
Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  opakowanie
Ciasto Francuskie
6 
Zielone oliwki
6 
Czarne oliwki
2  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1.5  l
Woda
4 
Ziemniaki
500  g
Pieczarki
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Olej
2 
Cebula średnia
120  ml
Śmietana 18%
0.33  łyżeczka
Kozieradka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.58 g
Węglowodany
33.31 g
Tłuszcze
22.67 g
Wartość energetyczna
360.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego ma delikatny, maślany smak. Idealna na deszczową pogodę, jaką mamy właśnie na pomorzu. Niestety często zazdrościmy innym rejonom Polski pięknej pogody i wyższych temperatur. Kiedy południe Polski może jeść chłodniki, północ gotuje ciepłą zupę pieczarkową :) Dzięki temu dostarczamy Wam z Agatą zupy na niepogodę i pogodę.

Uwielbiam zupy grzybowe, które zazwyczaj gotuję jesienią, kiedy sezon grzybowy w pełni. Ale zupa pieczarkowa też smakuje rewelacyjnie, a pieczarki na szczęście są dostępne cały rok. Kojarzą mi się też z czymś innym. Kiedy byłam dzieckiem moi rodzi rodzice hodowali… pieczarki, więc wiem od „zaplecza” jak rosną, jak się je zbiera i czyści. Po odrobieniu lekcji pomagałam rodzicom i zbierałam grzyby, a potem czyściłam, sortując do skrzynek. Grzyby na obiad mieliśmy zawsze świeże i pod ręką :)

Na naszym blogu znajdziecie też przepisy na inne wersje zupy pieczarkowej:
Kremowa zupa pieczarkowa
Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1 - Paluchy z ciasta francuskiego:

    5 min
    Oliwki kroimy na krążki.
  • Krok 2

    5 min
    Ciasto francuskie kroimy na paski około 2 cm szerokości.
  • Krok 3

    3 min
    Wzdłuż każdego paska nacinamy miejsca na oliwki.
  • Krok 4

    3 min
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    5 min
    Układamy ciasto francuskie i w nacięcia wkładamy oliwki.
  • Krok 6

    10 min
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Pieczemy 10 minut bez termoobiegu.
  • Krok 7 - Zupa pieczarkowa

    10 min
    W garnku podgrzewamy bulion.
  • Krok 8

    5 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Krok 9

    30 min
    Pokrojone ziemniaki dodajemy do bulionu i gotujemy do momentu aż będą już prawie miękkie.
  • Krok 10

    3 min
    Cebulę kroimy w kostkę.
  • Krok 11

    5 min
    Pieczarki dokładnie myjemy i przekładamy do durszlaka,aby ociekły z wody. Odcinamy nóżki i kapelusze pieczarek kroimy na 4 części.
  • Krok 12

    10 min
    Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i wrzucamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Grzyby po chwili puszczą wodę.
  • Krok 13

    3 min
    Usmażone grzyby z cebulką dodajemy do bulionu. Doprawiamy kozieradką i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 14

    10 min
    Gotujemy jeszcze kolejne 10 minut. Na koniec zabielamy śmietanką.
  • Krok 15

    3 min
    Podajemy z świeżą natką pietruszki oraz z paluchami z ciasta francuskiego.
Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 1 - Paluchy z ciasta francuskiego: z 15

Składniki: Zielone oliwki, Czarne oliwki

Oliwki kroimy na krążki.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 2 z 15

Ciasto francuskie kroimy na paski około 2 cm szerokości.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 3 z 15

Wzdłuż każdego paska nacinamy miejsca na oliwki.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 4 z 15

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 5 z 15

Układamy ciasto francuskie i w nacięcia wkładamy oliwki.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 6 z 15

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Pieczemy 10 minut bez termoobiegu.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 7 - Zupa pieczarkowa z 15

W garnku podgrzewamy bulion.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 8 z 15

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 9 z 15

Pokrojone ziemniaki dodajemy do bulionu i gotujemy do momentu aż będą już prawie miękkie.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 10 z 15

Cebulę kroimy w kostkę.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 11 z 15

Pieczarki dokładnie myjemy i przekładamy do durszlaka,aby ociekły z wody. Odcinamy nóżki i kapelusze pieczarek kroimy na 4 części.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 12 z 15

Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i wrzucamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Grzyby po chwili puszczą wodę.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 13 z 15

Usmażone grzyby z cebulką dodajemy do bulionu. Doprawiamy kozieradką i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 14 z 15

Gotujemy jeszcze kolejne 10 minut. Na koniec zabielamy śmietanką.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 15 z 15

Podajemy z świeżą natką pietruszki oraz z paluchami z ciasta francuskiego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy
  • Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    1 godz 3 min Średni
  • Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    5 godz 21 min Średni
  • Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

    Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

    1 godz 16 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu