Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini
53min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
17.98 g
Węglowodany
22.35 g
Tłuszcze
14.8 g
Wartość energetyczna
285.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
53 min
Krok 1
25 min
Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, zalać ok. 1,5 litra wody i gotować przez ok. 20-25 minut.
Krok 2
8 min
W międzyczasie obrać marchewki, pietruszki, selera, cebulę i buraki – pokroić na mniejsze części.
Krok 3
15 min
Przygotowane warzywa dodać do mięsnego wywaru. Podgotować jeszcze chwilę z żeberkami. Po ok. 10-15 minutach, wyjąć żeberka, gotować na wolnym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4
2 min
Prawie gotowy barszcz przecedzić.
Krok 5
1 min
W zależności od tego, czy lubimy zupę bardziej lub mniej kwaskowatą, wycisnąć sok z połówki lub całej cytryny i dodać do zupy pod koniec gotowania.
Krok 6
1 min
Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Jako, że nie wszyscy przepadają, można dodać łyżkę kminku – opcjonalnie.
Krok 7
1 min
Wigilijny barszcz podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, uszkami lub tortellini.
Święta za pasem…a skoro święta to obowiązkowo wigilijny barszcz! Dziś przepis na wersję tradycyjną – z dużą ilością buraków, na żeberkach. W ramach dodatków proponuję uszka (na które przepis znajdziecie tutaj), a tym, którzy mają ochotę na drobne urozmaicenie i mały polsko – włoski fusion polecam zaserwować wigilijny barszcz z tortellini.
Komentarze 0