Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

(0)
53min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Żeberka
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
5 
Duże buraki
3  ząbków
1 
Cytryna
trochę
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
trochę
Natka pietruszki
trochę
Majeranek
1  łyżka
Kminek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.98 g
Węglowodany
22.35 g
Tłuszcze
14.8 g
Wartość energetyczna
285.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
25 min
Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, zalać ok. 1,5 litra wody i gotować przez ok. 20-25 minut.
Krok 2
8 min
W międzyczasie obrać marchewki, pietruszki, selera, cebulę i buraki – pokroić na mniejsze części.
Krok 3
15 min
Przygotowane warzywa dodać do mięsnego wywaru. Podgotować jeszcze chwilę z żeberkami. Po ok. 10-15 minutach, wyjąć żeberka, gotować na wolnym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4
2 min
Prawie gotowy barszcz przecedzić.
Krok 5
1 min
W zależności od tego, czy lubimy zupę bardziej lub mniej kwaskowatą, wycisnąć sok z połówki lub całej cytryny i dodać do zupy pod koniec gotowania.
Krok 6
1 min
Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Jako, że nie wszyscy przepadają, można dodać łyżkę kminku – opcjonalnie.
Krok 7
1 min
Wigilijny barszcz podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, uszkami lub tortellini.
Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

Krok 1 z 7

Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, zalać ok. 1,5 litra wody i gotować przez ok. 20-25 minut.

Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

Krok 2 z 7

W międzyczasie obrać marchewki, pietruszki, selera, cebulę i buraki – pokroić na mniejsze części.

Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

Krok 3 z 7

Przygotowane warzywa dodać do mięsnego wywaru. Podgotować jeszcze chwilę z żeberkami. Po ok. 10-15 minutach, wyjąć żeberka, gotować na wolnym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.

Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

Krok 4 z 7

Prawie gotowy barszcz przecedzić.

Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

Krok 5 z 7

W zależności od tego, czy lubimy zupę bardziej lub mniej kwaskowatą, wycisnąć sok z połówki lub całej cytryny i dodać do zupy pod koniec gotowania.

Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

Krok 6 z 7

Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Jako, że nie wszyscy przepadają, można dodać łyżkę kminku – opcjonalnie.

Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

Krok 7 z 7

Wigilijny barszcz podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, uszkami lub tortellini.

Święta za pasem…a skoro święta to obowiązkowo wigilijny barszcz! Dziś przepis na wersję tradycyjną – z dużą ilością buraków, na żeberkach. W ramach dodatków proponuję uszka (na które przepis znajdziecie tutaj), a tym, którzy mają ochotę na drobne urozmaicenie i mały polsko – włoski fusion polecam zaserwować wigilijny barszcz z tortellini.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha