Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Święta za pasem…a skoro święta to obowiązkowo wigilijny barszcz! Dziś przepis na wersję tradycyjną – z dużą ilością buraków, na żeberkach. W ramach dodatków proponuję uszka (na które przepis znajdziecie tutaj), a tym, którzy mają ochotę na drobne urozmaicenie i mały polsko – włoski fusion polecam zaserwować wigilijny barszcz z tortellini.
Przygotowanie
53 min
Krok 1
25 min
Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, zalać ok. 1,5 litra wody i gotować przez ok. 20-25 minut.
Krok 2
8 min
W międzyczasie obrać marchewki, pietruszki, selera, cebulę i buraki – pokroić na mniejsze części.
Krok 3
15 min
Przygotowane warzywa dodać do mięsnego wywaru. Podgotować jeszcze chwilę z żeberkami. Po ok. 10-15 minutach, wyjąć żeberka, gotować na wolnym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4
2 min
Prawie gotowy barszcz przecedzić.
Krok 5
1 min
W zależności od tego, czy lubimy zupę bardziej lub mniej kwaskowatą, wycisnąć sok z połówki lub całej cytryny i dodać do zupy pod koniec gotowania.
Krok 6
1 min
Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Jako, że nie wszyscy przepadają, można dodać łyżkę kminku – opcjonalnie.
Krok 7
1 min
Wigilijny barszcz podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, uszkami lub tortellini.
Krok 1
z
7
Żeberka umyć, włożyć do dużego garnka, dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, zalać ok. 1,5 litra wody i gotować przez ok. 20-25 minut.
Krok 2
z
7
W międzyczasie obrać marchewki, pietruszki, selera, cebulę i buraki – pokroić na mniejsze części.
Krok 3
z
7
Przygotowane warzywa dodać do mięsnego wywaru. Podgotować jeszcze chwilę z żeberkami. Po ok. 10-15 minutach, wyjąć żeberka, gotować na wolnym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4
z
7
Prawie gotowy barszcz przecedzić.
Krok 5
z
7
W zależności od tego, czy lubimy zupę bardziej lub mniej kwaskowatą, wycisnąć sok z połówki lub całej cytryny i dodać do zupy pod koniec gotowania.
Krok 6
z
7
Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Jako, że nie wszyscy przepadają, można dodać łyżkę kminku – opcjonalnie.
Krok 7
z
7
Wigilijny barszcz podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, uszkami lub tortellini.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0