Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjny barszcz ukraiński

0
2 godz 25 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Buraki
500  g
Surowe żeberka
20  dag
Nieduża kapusta włoska
1 
Większa marchewka
1 
Cebula
1  ząbek
3  łyżek
Olej
0.25  szklanka
Przecier pomidorowy
2  łyżek
Ocet winny
1  łyżka
Cukier
5  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
0.33  szklanka
Śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25 g
Węglowodany
20.32 g
Tłuszcze
13.64 g
Wartość energetyczna
299.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

145 min
Krok 1
120 min
Nastawiamy wywar na barszcz. Żeberka myjemy, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy do zupy włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 2 godziny, od czasu do czasu uzupełniamy odparowaną wodę.
Krok 2
7 min
Na głębszej patelni lekko rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy szczyptę soli i cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 3
2 min
Do cebuli dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, chwilę dusimy.
Krok 4
5 min
Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do marchewki z cebulą. Dodajemy do warzyw ocet winny, chwilę smażymy.
Krok 5
10 min
Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażone warzywa i posiekaną kapustę włoską. Mieszamy, gotujemy 15-10 minut. Pod koniec dodajemy ćwierć szklanki przecieru pomidorowego.
Krok 6
1 min
Zupę na talerzach dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Zupę z buraków można także zabielić śmietaną.
Tradycyjny barszcz ukraiński

Krok 1 z 6

Nastawiamy wywar na barszcz. Żeberka myjemy, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy do zupy włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 2 godziny, od czasu do czasu uzupełniamy odparowaną wodę.

Tradycyjny barszcz ukraiński

Krok 2 z 6

Na głębszej patelni lekko rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy szczyptę soli i cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Tradycyjny barszcz ukraiński

Krok 3 z 6

Do cebuli dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, chwilę dusimy.

Tradycyjny barszcz ukraiński

Krok 4 z 6

Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do marchewki z cebulą. Dodajemy do warzyw ocet winny, chwilę smażymy.

Tradycyjny barszcz ukraiński

Krok 5 z 6

Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażone warzywa i posiekaną kapustę włoską. Mieszamy, gotujemy 15-10 minut. Pod koniec dodajemy ćwierć szklanki przecieru pomidorowego.

Tradycyjny barszcz ukraiński

Krok 6 z 6

Zupę na talerzach dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Zupę z buraków można także zabielić śmietaną.

Barszcz ukraiński to chyba jedyny barszcz, wokół którego dyskusja mogłaby się odbywać w nieskończoność. Jakie warzywa powinny się w nim znaleźć, a jakie wręcz nie powinny? Na jakim mięsie powinien być gotowany? Czy ma być z fasolą czy też nie? Dobrze o takich rzeczach dyskutować przy stole, najlepiej nad talerzem pełnym pysznego ukraińskiego barszczu. A może lepiej dyskusję odłożyć na później. Szkoda, by barszcz wystygł. Na zimno dobrze smakuje tylko w charakterze chłodnika.

Tradycyjny barszcz ukraiński przede wszystkim musi być pełen warzyw. Do garnka poza burakami trafia też cebula, marchew i koniecznie kapusta. Latem można dorzucić garść zielonej fasolki szparagowej. Zimą może to być biała fasola. Niezbędne są również pomidory, na przykład w postaci przecieru lub koncentratu. Barszcz ukraiński najlepiej przygotować na żeberkach, co oczywiście nie oznacza, że na wywarze drobiowym (lub nawet tylko warzywnym) nie będzie pyszny. Będzie! Jednak żeberka nadają barszczowi specyficzny smak. Niektórzy twierdzą, że jeśli ma to być tradycyjny barszcz, musi być właśnie na żeberkach. A jak wygląda tradycyjny barszcz ukraiński w Waszych domach?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika