Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tradycyjny barszcz ukraiński
Tradycyjny barszcz ukraiński
Tradycyjny barszcz ukraiński
Tradycyjny barszcz ukraiński
Tradycyjny barszcz ukraiński

Tradycyjny barszcz ukraiński

(0)
2 godz 25 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Buraki
500  g
Surowe żeberka
20  dag
Nieduża kapusta włoska
1 
Większa marchewka
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
3  łyżek
Olej
0.25  szklanka
Przecier pomidorowy
2  łyżek
Ocet winny
1  łyżka
Cukier
5  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
0.33  szklanka
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25 g
Węglowodany
20.32 g
Tłuszcze
13.64 g
Wartość energetyczna
299.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz ukraiński to chyba jedyny barszcz, wokół którego dyskusja mogłaby się odbywać w nieskończoność. Jakie warzywa powinny się w nim znaleźć, a jakie wręcz nie powinny? Na jakim mięsie powinien być gotowany? Czy ma być z fasolą czy też nie? Dobrze o takich rzeczach dyskutować przy stole, najlepiej nad talerzem pełnym pysznego ukraińskiego barszczu. A może lepiej dyskusję odłożyć na później. Szkoda, by barszcz wystygł. Na zimno dobrze smakuje tylko w charakterze chłodnika.

Tradycyjny barszcz ukraiński przede wszystkim musi być pełen warzyw. Do garnka poza burakami trafia też cebula, marchew i koniecznie kapusta. Latem można dorzucić garść zielonej fasolki szparagowej. Zimą może to być biała fasola. Niezbędne są również pomidory, na przykład w postaci przecieru lub koncentratu. Barszcz ukraiński najlepiej przygotować na żeberkach, co oczywiście nie oznacza, że na wywarze drobiowym (lub nawet tylko warzywnym) nie będzie pyszny. Będzie! Jednak żeberka nadają barszczowi specyficzny smak. Niektórzy twierdzą, że jeśli ma to być tradycyjny barszcz, musi być właśnie na żeberkach. A jak wygląda tradycyjny barszcz ukraiński w Waszych domach?

Przygotowanie

145 min
  • Krok 1

    120 min
    Nastawiamy wywar na barszcz. Żeberka myjemy, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy do zupy włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 2 godziny, od czasu do czasu uzupełniamy odparowaną wodę.
  • Krok 2

    7 min
    Na głębszej patelni lekko rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy szczyptę soli i cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Krok 3

    2 min
    Do cebuli dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, chwilę dusimy.
  • Krok 4

    5 min
    Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do marchewki z cebulą. Dodajemy do warzyw ocet winny, chwilę smażymy.
  • Krok 5

    10 min
    Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażone warzywa i posiekaną kapustę włoską. Mieszamy, gotujemy 15-10 minut. Pod koniec dodajemy ćwierć szklanki przecieru pomidorowego.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę na talerzach dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Zupę z buraków można także zabielić śmietaną.
Tradycyjny barszcz ukraiński

Krok 1 z 6

Nastawiamy wywar na barszcz. Żeberka myjemy, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy do zupy włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 2 godziny, od czasu do czasu uzupełniamy odparowaną wodę.

Tradycyjny barszcz ukraiński

Krok 2 z 6

Na głębszej patelni lekko rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy szczyptę soli i cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Tradycyjny barszcz ukraiński

Krok 3 z 6

Do cebuli dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, chwilę dusimy.

Tradycyjny barszcz ukraiński

Krok 4 z 6

Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do marchewki z cebulą. Dodajemy do warzyw ocet winny, chwilę smażymy.

Tradycyjny barszcz ukraiński

Krok 5 z 6

Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażone warzywa i posiekaną kapustę włoską. Mieszamy, gotujemy 15-10 minut. Pod koniec dodajemy ćwierć szklanki przecieru pomidorowego.

Tradycyjny barszcz ukraiński

Krok 6 z 6

Zupę na talerzach dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Zupę z buraków można także zabielić śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Zupa buraczkowa ze szpinakiem

    Zupa buraczkowa ze szpinakiem

    30 min Łatwy
  • Zupa z młodej kapusty na żeberkach

    Zupa z młodej kapusty na żeberkach

    1 godz 32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu