Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć brokuł należy do jednych z najmniej lubianych przez dzieci warzyw, warto starać się próbować go przemycić do jadłospisu w atrakcyjnej formie. Jedną z możliwości jest sałatka z brokułem i sosem czosnkowym. To mieszanka składników, które doskonale się ze sobą łączą i tworzą smakowitą całość. Ser feta podkreśli smak brokułów, a kukurydza i sos czosnkowy go dopełnią.
Wykonanie nie zajmie Ci dużo czasu. Sałatka brokułowa to świetny pomysł na niezapowiedzianą wizytę gości, ale też sposób na porcję warzyw do grillowanych mięs. Docenisz ją także jako lekką kolację, którą da się przygotować błyskawicznie. Jeśli zamiast czosnku do sosu dodasz zioła, możesz z powodzeniem zabrać ją do pracy jako pożywne drugie śniadanie.
Na początek ugotuj jajka na twardo oraz brokuły podzielone na różyczki. Następnie jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. To samo zrób z pomidorami i serem feta. Pamiętaj też, aby drobno posiekać szczypiorek.
Sałatka z brokułem nie miałaby tak pysznego smaku, gdyby nie sos na bazie jogurtu i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Przygotujesz go łatwo, mieszając ze sobą 3 łyżki majonezu, 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i odrobinę soli. Wszystkie te składniki połącz z jogurtem naturalnym. Na koniec warzywa i ser feta wymieszaj ze sobą, dodając do nich sos czosnkowy.
Przygotowanie
22 min
Krok 1
10 min
Brokuły podziel na różyczki i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
Krok 2
5 min
Pomidory pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. pokrój ser feta w większą kostkę.
Krok 3
5 min
Jogurt wymieszaj z 3 łyżkami majonezu, a 4 ząbki czosnku wyciśnij przez praskę. Dodaj szczyptę pieprzu.
Krok 4
2 min
Warzywa wymieszaj ze sobą. Przed podanie polej sosem czosnkowym.
Krok 1
z
4
Brokuły podziel na różyczki i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
Krok 2
z
4
Pomidory pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. pokrój ser feta w większą kostkę.
Krok 3
z
4
Jogurt wymieszaj z 3 łyżkami majonezu, a 4 ząbki czosnku wyciśnij przez praskę. Dodaj szczyptę pieprzu.
Krok 4
z
4
Warzywa wymieszaj ze sobą. Przed podanie polej sosem czosnkowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0