Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryż curry z warzywami

0
48 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Ryż
1 
Cukinia
2 
Marchewka
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
1 pęczek
Pietruszka
4 
Pieczarki
1 
Papryka czerwona
1 łyżka
Curry
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Majeranek
4 łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.01 g
Wartość energetyczna
259.43 kcal
Tłuszcze
14.36 g
Białko
4.15 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
15 min
Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem curry.
Krok 2
10 min
Warzywa - cukinię i marchewkę pokrój w półplasterki; paprykę pokrój w grubą kostkę, a czosnek i cebulę drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój na małe kawałki.
Krok 3
15 min
Wszystkie pokrojone warzywa podduś na oliwie w woku - wpierw pod przykryciem, a jak zmiękną, zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze kilka minut.
Krok 4
2 min
Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną curry.
Krok 5
3 min
Posiekaj pietruszkę i dodaj do warzyw.
Krok 6
2 min
Na sam koniec dodaj ugotowany w curry ryż.
Krok 7
1 min
Dodatkowo możesz doprawić odrobiną sosu sojowego ciemnego.
Ryż curry z warzywami

Krok 1 z 7

Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem curry.

Ryż curry z warzywami

Krok 2 z 7

Warzywa - cukinię i marchewkę pokrój w półplasterki; paprykę pokrój w grubą kostkę, a czosnek i cebulę drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój na małe kawałki.

Ryż curry z warzywami

Krok 3 z 7

Wszystkie pokrojone warzywa podduś na oliwie w woku - wpierw pod przykryciem, a jak zmiękną, zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze kilka minut.

Ryż curry z warzywami

Krok 4 z 7

Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną curry.

Ryż curry z warzywami

Krok 5 z 7

Posiekaj pietruszkę i dodaj do warzyw.

Ryż curry z warzywami

Krok 6 z 7

Na sam koniec dodaj ugotowany w curry ryż.

Ryż curry z warzywami

Krok 7 z 7

Dodatkowo możesz doprawić odrobiną sosu sojowego ciemnego.

Lubisz kolorowe i pyszne dania na talerzu? Koniecznie wypróbuj przepis na ryż curry z warzywami. Połączenie cukinii, marchewki, pieczarek, pietruszki i papryki wyśmienicie smakuje z dobrze przyprawionym, lekko pikantnym ryżem. Jeśli lubisz grzyby, w tej potrawie pieczarki możesz zamienić na kurki lub boczniaki. Ryż curry z warzywami możesz serwować jako danie obiadowe lub jako sycącą kolację.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika