Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Roladki z szynki w galarecie
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
17.6g / 35%
Węglowodany
1.6g / 3%
Tłuszcze
13.3g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Roladki z szynki w galarecie

+

Roladki z szynki w galarecie

Wróć

Roladki z szynki w galarecie

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8  plastrów
Szynka gotowana
5 
Jajko gotowane na twardo
25  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżeczka
Chrzan tarty
0.5  pęczek
Szczypiorek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Pietruszka
0.5  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
2  łyżeczek
Żelatyna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.55 g
Węglowodany
1.63 g
Tłuszcze
13.3 g
Wartość energetyczna
198.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na takie pyszności skusi się każdy - roladki z szynki w galarecie to murowany przekąskowy hit każdej imprezy! Najlepiej smakują w doborowym towarzystwie znajomych i z pewnością zrobią wśród nich furorę. Ale imprezowe spotkania z przyjaciółmi to nie jedyna okazja, podczas której roladki z szynki w galarecie z jajkiem się sprawdzą. To wręcz idealna przekąska, która równie dobrze może być mocnym, kulinarnym punktem i dodatkiem do głównych dań podczas urodzin czy świąt. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu produktów. To uniwersalna przekąska, której zrobienie nikomu nie sprawi kłopotu i zasmakuje gościom, bez względu na ich wiek.


Roladki z szynki w galarecie z jajkiem – przygotowanie

Prócz tego, że roladki z szynki na imprezę potrzebują czasu na schłodzenie (najlepiej zacząć przygotowania ok. 4 godzin przed podaniem), nie są wcale trudne. Pierwszą czynnością, od której należy zacząć, będzie sporządzenie zalewy. Pierwszym z jej składników jest wywar drobiowy – 0.5 kostki Rosołu drobiowego WINIARY należy rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Następnie moczymy Żelatynę WINIARY w zimnej wodzie i po chwili dodajemy ją do gorącego wywaru drobiowego. Wszystko razem gotujemy, pamiętając o ciągłym mieszaniu, aby żelatyna nie przywarła do dna naczynia. Teraz możemy przejść do kolejnych czynności. Gotujemy 5 jaj na twardo, a następnie 4 z nich kroimy w drobną kosteczkę. Pozostałe jajko wykorzystamy później do dekoracji. Szczypiorek siekamy, po czym mieszamy go razem z rozdrobionymi jajkami, majonezem i chrzanem oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Do przygotowania roladki z szynki w galarecie z chrzanem potrzebujemy szynkę gotowaną (w ilości 8 sztuk). W plastry gotowanej szynki zawijamy uprzednio przygotowany farsz z jaj na twardo, chrzanu, szczypiorku i majonezu. Kolejnym etapem jest pokrojenie plastrów szynki z farszem na plasterki, nie mniejsze niż 2 cm. Następnie układamy je w naczyniu, dekorujemy pozostałym jajkiem pociętym na ćwiartki oraz pietruszką i zalewamy sprawdzonym auszpikiem z żelatyny oraz Rosołu drobiowego WINIARY. Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do lodówki. Porcje szynki w galarecie podajemy po schłodzeniu, na przykład na liściach ozdobnej, frezowanej sałaty.


Roladki z szynki w galarecie z chrzanem i jajkiem – uniwersalna przekąska na zimno

Ta prosta i szybka w przygotowaniu przekąska uratuje nas w niejednej sytuacji, kiedy konieczne będzie szybkie zrobienie czegoś smacznego do zjedzenia! Jej przepis opiera się na podstawowych produktach, z których korzystamy na co dzień, a przyrządzenie nie sprawi nikomu najmniejszych kłopotów. Naszym znajomym z pewnością przypadnie do gustu połączenie farszu z jajek zawiniętego w plastry szynki i zatopionego w galarecie. W zależności od upodobań, przepis można zmodyfikować, dodając do niego ulubione przyprawy czy warzywa.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    15 min
    Rozpoczynij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.
  • Krok 2

    5 min
    Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
  • Krok 3

    5 min
    4 jajka pokrój w drobniutką kosteczkę lub rozgnieć widelcem w miseczce.
  • Krok 4

    5 min
    Szczypiorek drobniutko posiekaj.
  • Krok 5

    5 min
    Jajka, majonez, chrzan i szczypiorek dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Plastry szynki posmaruj masą jajeczną i zwijaj po czym pokrój na kawałki nie mniejsze jak 2 centymetry.
  • Krok 7

    5 min
    W szklanym jednoporcjowym naczyniu ułóż roladki, udekoruj ćwiartkami pozostałego jajka i natką pietruszki.
  • Krok 8

    30 min
    Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Krok 9

    5 min
    Szynkę w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną.
Roladki z szynki w galarecie

Krok 1 z 9

Rozpoczynij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 2 z 9

Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 3 z 9

4 jajka pokrój w drobniutką kosteczkę lub rozgnieć widelcem w miseczce.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 4 z 9

Szczypiorek drobniutko posiekaj.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 5 z 9

Jajka, majonez, chrzan i szczypiorek dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 6 z 9

Plastry szynki posmaruj masą jajeczną i zwijaj po czym pokrój na kawałki nie mniejsze jak 2 centymetry.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 7 z 9

W szklanym jednoporcjowym naczyniu ułóż roladki, udekoruj ćwiartkami pozostałego jajka i natką pietruszki.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 8 z 9

Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 9 z 9

Szynkę w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z szynki

    Roladki z szynki

    4 godz 15 min Średni
  • Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

    Tymbaliki z drobiu z sosem tatarskim

    2 godz 9 min Łatwy
  • Barszcz biały z jajkiem po szkocku

    Barszcz biały z jajkiem po szkocku

    1 godz 37 min Łatwy
  • Pasta z szynki

    Pasta z szynki

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu