Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Roladki z szynki w galarecie

0
80min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 plastrów
Szynka gotowana
5 
Jajko gotowane na twardo
1 łyżeczka
Chrzan tarty
0.5 pęczek
Szczypiorek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Pietruszka
2 łyżeczek
Żelatyna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.54 g
Węglowodany
1.63 g
Tłuszcze
13.56 g
Wartość energetyczna
201.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
15 min
Rozpoczynij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.
Krok 2
5 min
Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
Krok 3
5 min
4 jajka pokrój w drobniutką kosteczkę lub rozgnieć widelcem w miseczce.
Krok 4
5 min
Szczypiorek drobniutko posiekaj.
Krok 5
5 min
Jajka, majonez, chrzan i szczypiorek dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
5 min
Plastry szynki posmaruj masą jajeczną i zwijaj po czym pokrój na kawałki nie mniejsze jak 2 centymetry.
Krok 7
5 min
W szklanym jednoporcjowym naczyniu ułóż roladki, udekoruj ćwiartkami pozostałego jajka i natką pietruszki.
Krok 8
30 min
Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9
5 min
Szynkę w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną.
Roladki z szynki w galarecie

Krok 1 z 9

Rozpoczynij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 2 z 9

Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 3 z 9

4 jajka pokrój w drobniutką kosteczkę lub rozgnieć widelcem w miseczce.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 4 z 9

Szczypiorek drobniutko posiekaj.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 5 z 9

Jajka, majonez, chrzan i szczypiorek dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 6 z 9

Plastry szynki posmaruj masą jajeczną i zwijaj po czym pokrój na kawałki nie mniejsze jak 2 centymetry.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 7 z 9

W szklanym jednoporcjowym naczyniu ułóż roladki, udekoruj ćwiartkami pozostałego jajka i natką pietruszki.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 8 z 9

Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 9 z 9

Szynkę w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną.

Na takie pyszności skusi się każdy - roladki z szynki w galarecie to murowany przekąskowy hit każdej imprezy! Prócz tego, że potrzebują czasu na schłodzenie (najlepiej zacząć przygotowania ok. 4 godzin przed podaniem), nie są wcale trudne. W plastry gotowanej szynki zawijamy farsz z jaj na twardo, chrzanu, szczypiorku i majonezu, układamy w naczyniu, dekorujemy i zalewamy sprawdzonym auszpikiem z Żelatyny WINIARY oraz Rosołu drobiowego WINIARY. Porcje szynki w galarecie podajemy po schłodzeniu, na przykład na liściach ozdobnej, frezowanej sałaty.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
17.5g / 35%
Węglowodany
1.6g / 4%
Tłuszcze
13.6g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika