Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Roladki z szynki w galarecie
Dodaj do CookBook

Roladki z szynki w galarecie

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8  plastrów
Szynka gotowana
5 
Jajko gotowane na twardo
25  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżeczka
Chrzan tarty
0.5  pęczek
Szczypiorek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Pietruszka
0.5  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
2  łyżeczek
Żelatyna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.6 g
Wartość energetyczna
198.9 kcal
Tłuszcze
13.3 g
Białko
17.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na takie pyszności skusi się każdy - roladki z szynki w galarecie to murowany przekąskowy hit każdej imprezy! Najlepiej smakują w doborowym towarzystwie znajomych i z pewnością zrobią wśród nich furorę. Ale imprezowe spotkania z przyjaciółmi to nie jedyna okazja, podczas której roladki z szynki w galarecie z jajkiem się sprawdzą. To wręcz idealna przekąska, która równie dobrze może być mocnym, kulinarnym punktem i dodatkiem do głównych dań podczas urodzin czy świąt. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu produktów. To uniwersalna przekąska, której zrobienie nikomu nie sprawi kłopotu i zasmakuje gościom, bez względu na ich wiek.


Roladki z szynki w galarecie z jajkiem – przygotowanie

Prócz tego, że roladki z szynki na imprezę potrzebują czasu na schłodzenie (najlepiej zacząć przygotowania ok. 4 godzin przed podaniem), nie są wcale trudne. Pierwszą czynnością, od której należy zacząć, będzie sporządzenie zalewy. Pierwszym z jej składników jest wywar drobiowy – 0.5 kostki Rosołu drobiowego WINIARY należy rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Następnie moczymy Żelatynę WINIARY w zimnej wodzie i po chwili dodajemy ją do gorącego wywaru drobiowego. Wszystko razem gotujemy, pamiętając o ciągłym mieszaniu, aby żelatyna nie przywarła do dna naczynia. Teraz możemy przejść do kolejnych czynności. Gotujemy 5 jaj na twardo, a następnie 4 z nich kroimy w drobną kosteczkę. Pozostałe jajko wykorzystamy później do dekoracji. Szczypiorek siekamy, po czym mieszamy go razem z rozdrobionymi jajkami, majonezem i chrzanem oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Do przygotowania roladki z szynki w galarecie z chrzanem potrzebujemy szynkę gotowaną (w ilości 8 sztuk). W plastry gotowanej szynki zawijamy uprzednio przygotowany farsz z jaj na twardo, chrzanu, szczypiorku i majonezu. Kolejnym etapem jest pokrojenie plastrów szynki z farszem na plasterki, nie mniejsze niż 2 cm. Następnie układamy je w naczyniu, dekorujemy pozostałym jajkiem pociętym na ćwiartki oraz pietruszką i zalewamy sprawdzonym auszpikiem z żelatyny oraz Rosołu drobiowego WINIARY. Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do lodówki. Porcje szynki w galarecie podajemy po schłodzeniu, na przykład na liściach ozdobnej, frezowanej sałaty.


Roladki z szynki w galarecie z chrzanem i jajkiem – uniwersalna przekąska na zimno

Ta prosta i szybka w przygotowaniu przekąska uratuje nas w niejednej sytuacji, kiedy konieczne będzie szybkie zrobienie czegoś smacznego do zjedzenia! Jej przepis opiera się na podstawowych produktach, z których korzystamy na co dzień, a przyrządzenie nie sprawi nikomu najmniejszych kłopotów. Naszym znajomym z pewnością przypadnie do gustu połączenie farszu z jajek zawiniętego w plastry szynki i zatopionego w galarecie. W zależności od upodobań, przepis można zmodyfikować, dodając do niego ulubione przyprawy czy warzywa.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    15 min
    Rozpoczynij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.
  • Krok 2

    5 min
    Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
  • Krok 3

    5 min
    4 jajka pokrój w drobniutką kosteczkę lub rozgnieć widelcem w miseczce.
  • Krok 4

    5 min
    Szczypiorek drobniutko posiekaj.
  • Krok 5

    5 min
    Jajka, majonez, chrzan i szczypiorek dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Plastry szynki posmaruj masą jajeczną i zwijaj po czym pokrój na kawałki nie mniejsze jak 2 centymetry.
  • Krok 7

    5 min
    W szklanym jednoporcjowym naczyniu ułóż roladki, udekoruj ćwiartkami pozostałego jajka i natką pietruszki.
  • Krok 8

    30 min
    Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Krok 9

    5 min
    Szynkę w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną.
Roladki z szynki w galarecie

Krok 1 z 9

Rozpoczynij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 2 z 9

Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 3 z 9

4 jajka pokrój w drobniutką kosteczkę lub rozgnieć widelcem w miseczce.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 4 z 9

Szczypiorek drobniutko posiekaj.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 5 z 9

Jajka, majonez, chrzan i szczypiorek dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 6 z 9

Plastry szynki posmaruj masą jajeczną i zwijaj po czym pokrój na kawałki nie mniejsze jak 2 centymetry.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 7 z 9

W szklanym jednoporcjowym naczyniu ułóż roladki, udekoruj ćwiartkami pozostałego jajka i natką pietruszki.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 8 z 9

Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 9 z 9

Szynkę w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    33 min Łatwy
  • Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    20 min Łatwy
  • Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    35 min Łatwy
  • Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu