Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Roladki z szynki w galarecie

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 plastrów
Szynka, w plasterkach, pakowana (96% bez tłuszczu, z dodatkiem wody)
5 
Jajko, całe, gotowane, na twardo
1 Płaska łyżka
1 łyżeczka
Chrzan tarty
0.5 pęczek
Szczypiorek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Pietruszka
2 łyżeczek
Żelatyna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
5 min
Rozpoczynij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.
Krok 2
5 min
Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
Krok 3
5 min
4 jajka pokrój w drobniutką kosteczkę lub rozgnieć widelcem w miseczce.
Krok 4
5 min
Szczypiorek drobniutko posiekaj.
Krok 5
5 min
Jajka, majonez, chrzan i szczypiorek dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
5 min
Plastry szynki posmaruj masą jajeczną i zwijaj po czym pokrój na kawałki nie mniejsze jak 2 centymetry.
Krok 7
5 min
W szklanym jednoporcjowym naczyniu ułóż roladki, udekoruj ćwiartkami pozostałego jajka i natką pietruszki.
Krok 8
5 min
Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9
5 min
Szynkę w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną.
Roladki z szynki w galarecie

Krok 1 z 9

Rozpoczynij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 2 z 9

Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 3 z 9

4 jajka pokrój w drobniutką kosteczkę lub rozgnieć widelcem w miseczce.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 4 z 9

Szczypiorek drobniutko posiekaj.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 5 z 9

Jajka, majonez, chrzan i szczypiorek dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 6 z 9

Plastry szynki posmaruj masą jajeczną i zwijaj po czym pokrój na kawałki nie mniejsze jak 2 centymetry.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 7 z 9

W szklanym jednoporcjowym naczyniu ułóż roladki, udekoruj ćwiartkami pozostałego jajka i natką pietruszki.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 8 z 9

Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Roladki z szynki w galarecie

Krok 9 z 9

Szynkę w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną.

Na takie pyszności skusi się każdy - roladki z szynki w galarecie to murowany przekąskowy hit każdej imprezy! Prócz tego, że potrzebują czasu na schłodzenie (najlepiej zacząć przygotowania ok. 4 godzin przed podaniem), nie są wcale trudne. W plastry gotowanej szynki zawijamy farsz z jaj na twardo, chrzanu, szczypiorku i majonezu, układamy w naczyniu, dekorujemy i zalewamy sprawdzonym auszpikiem z Żelatyny WINIARY oraz Rosołu drobiowego WINIARY. Porcje szynki w galarecie podajemy po schłodzeniu, na przykład na liściach ozdobnej, frezowanej sałaty.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika