Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią

(0)
1 godz 8 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Pręga wołowa
2  puszek
Pomidory w kawałkach
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Łodygi selera naciowego
1  kawałek
Biała część pora
3  ząbków
0.5  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz
trochę
Świeża bazylia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.77 g
Węglowodany
27.67 g
Tłuszcze
13.01 g
Wartość energetyczna
268.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
50 min
W niewielkiej ilości wody przygotowuję na wolnym ogniu bulion wołowo-warzywny.
Krok 2
3 min
Z gotowego wywaru wyciągam mięso i warzywa.
Krok 3
5 min
Dodaję pomidory i podduszony na maśle czosnek.
Krok 4
5 min
Gotuję jeszcze około 5 minut.
Krok 5
1 min
Dodaję szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz, cukier.
Krok 6
3 min
Miksuję blenderem.
Krok 7
1 min
Przed podaniem dodaję do zupy świeżą bazylię.
Krok 8
1 min
Zupa pysznie smakuje z ziołowymi grzankami z czerstwego pieczywa.
Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią

Krok 1 z 8

W niewielkiej ilości wody przygotowuję na wolnym ogniu bulion wołowo-warzywny.

Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią

Krok 2 z 8

Z gotowego wywaru wyciągam mięso i warzywa.

Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią

Krok 3 z 8

Dodaję pomidory i podduszony na maśle czosnek.

Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią

Krok 4 z 8

Gotuję jeszcze około 5 minut.

Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią

Krok 5 z 8

Dodaję szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz, cukier.

Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią

Krok 6 z 8

Miksuję blenderem.

Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią

Krok 7 z 8

Przed podaniem dodaję do zupy świeżą bazylię.

Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią

Krok 8 z 8

Zupa pysznie smakuje z ziołowymi grzankami z czerstwego pieczywa.

Po długiej i dość posępnej zimie, podobno u naszych zachodnich sąsiadów najbardziej ponurej co najmniej od 1951 roku, słońce nabiera śmiałości i mocy. Dziś grzeje tak mocno, że aż mi się przypomniał pewien czerwcowy tydzień w słonecznej Italii, który spędziłam z przyjaciółką i jej siostrą. Kiedy to było…? Dawno, dawno temu, za siedmioma górami i siedmioma morzami. Wspomnienia z tego wyjazdu już dawno wyblakły, ale aromat dojrzewających w południowym słońcu pomidorów w mojej pamięci wciąż jest tak samo intensywny.

Dziś na pierwsze danie nie może być zatem nic innego, niż kremowa, pomidorowa zupa inspirowana toskańską pappa al pomodoro. Nie czekając, aż pomidory dojrzeją w słońcu, przygotowałam ją z pomidorów z puszki. Koniecznie na bulionie wołowym i z dużą ilością świeżej bazylii.

Zobacz też

Zupę krem z pomidorów
Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha