Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią
1 godz 8 min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
13.77 g
Węglowodany
27.67 g
Tłuszcze
13.01 g
Wartość energetyczna
268.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
68 min
Krok 1
50 min
W niewielkiej ilości wody przygotowuję na wolnym ogniu bulion wołowo-warzywny.
Krok 2
3 min
Z gotowego wywaru wyciągam mięso i warzywa.
Krok 3
5 min
Dodaję pomidory i podduszony na maśle czosnek.
Krok 4
5 min
Gotuję jeszcze około 5 minut.
Krok 5
1 min
Dodaję szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz, cukier.
Krok 6
3 min
Miksuję blenderem.
Krok 7
1 min
Przed podaniem dodaję do zupy świeżą bazylię.
Krok 8
1 min
Zupa pysznie smakuje z ziołowymi grzankami z czerstwego pieczywa.
Po długiej i dość posępnej zimie, podobno u naszych zachodnich sąsiadów najbardziej ponurej co najmniej od 1951 roku, słońce nabiera śmiałości
i mocy. Dziś grzeje tak mocno, że aż mi się przypomniał pewien czerwcowy tydzień w słonecznej Italii, który spędziłam z przyjaciółką i jej siostrą. Kiedy to było…? Dawno, dawno temu, za siedmioma górami i siedmioma morzami. Wspomnienia z tego wyjazdu już dawno wyblakły, ale aromat dojrzewających w południowym słońcu pomidorów w mojej pamięci wciąż jest tak samo intensywny.
Dziś na pierwsze danie nie może być zatem nic innego, niż kremowa, pomidorowa zupa inspirowana toskańską pappa al pomodoro. Nie czekając, aż pomidory dojrzeją w słońcu, przygotowałam ją z pomidorów z puszki. Koniecznie na bulionie wołowym i z dużą ilością świeżej bazylii.
Zobacz też
Zobacz Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba
Dziś na pierwsze danie nie może być zatem nic innego, niż kremowa, pomidorowa zupa inspirowana toskańską pappa al pomodoro. Nie czekając, aż pomidory dojrzeją w słońcu, przygotowałam ją z pomidorów z puszki. Koniecznie na bulionie wołowym i z dużą ilością świeżej bazylii.
Zobacz też
Zobacz Salmorejo – hiszpański chłodnik zupa krem z pomidorów i chleba
Komentarze 0