Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii
Dodaj do CookBook

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

(0)
52 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
20  dag
Ciecierzyca
1 
Cukinia
2 
Pomidory
1  ząbek
Czosnek
1  łyżeczka
Harissa
0.5  pęczek
Szczypiorek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2  l
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.7 g
Wartość energetyczna
228.4 kcal
Tłuszcze
3.8 g
Białko
12.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii, z pastą harissa i bulionem warzywnym WINIARY to idealne połączenie na obiad. Nie wiesz co to jest pasta harissa? Otóż, jest to tradycyjna, tunezyjska pasta zrobiona na bazie papryczki chilli i czosnku. Jej ostrość można łagodzić przez wymieszanie jej z oliwą, jednak sama w sobie jest naprawdę bardzo pikantna.

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    25 min
    Ciecierzycę namaczamy przez całą noc, następnie w wodzie w której się moczyła gotujemy ją z 1 łyżką bulionu warzywnego WINIARY wg przepisu na opakowaniu.
  • Krok 2

    5 min
    2 l wody zagotowujemy, dodajemy 4 łyżki bulionu warzywnego WINIARY. Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy wraz z ugotowaną ciecierzycą do powstałego bulionu.
  • Krok 3

    20 min
    Pomidory sparzamy, obieramy. Jednego kroimy w kostkę, drugiego blendujemy i dodajemy do zupy - całość doprawiamy pastą harissa i gotujemy przez około 20 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem.
  • Krok 5

    1 min
    Podajemy posypując szczypiorkiem.
Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

Krok 1 z 5

Ciecierzycę namaczamy przez całą noc, następnie w wodzie w której się moczyła gotujemy ją z 1 łyżką bulionu warzywnego WINIARY wg przepisu na opakowaniu.

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

Krok 2 z 5

2 l wody zagotowujemy, dodajemy 4 łyżki bulionu warzywnego WINIARY. Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy wraz z ugotowaną ciecierzycą do powstałego bulionu.

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

Krok 3 z 5

Pomidory sparzamy, obieramy. Jednego kroimy w kostkę, drugiego blendujemy i dodajemy do zupy - całość doprawiamy pastą harissa i gotujemy przez około 20 minut.

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

Krok 4 z 5

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem.

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

Krok 5 z 5

Podajemy posypując szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pikantna zupa tajska z tofu

    Pikantna zupa tajska z tofu

    2 godz 2 min Średni
  • Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    1 godz 45 min Łatwy
  • Pikantna lasagne

    Pikantna lasagne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Tortilla z pikantną wołowiną

    Tortilla z pikantną wołowiną

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu