Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

(0)
56min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
10  dag
Ciecierzyca
0.5 
Cukinia
2 
Pomidory
1  ząbek
Czosnek
1  łyżeczka
Harissa
0.5  pęczek
Szczypiorek
trochę
Sól
2  kulek
Ziele angielskie
1  liść
Liść laurowy
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.32 g
Węglowodany
39.3 g
Tłuszcze
3.6 g
Wartość energetyczna
226.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii, z pastą harissa i tradycyjną Przyprawą w płynie MAGGI to idealne połączenie na obiad. Nie wiesz co to jest pasta harissa? Otóż, jest to tradycyjna, tunezyjska pasta zrobiona na bazie papryczki chilli i czosnku. Jej ostrość można łagodzić przez wymieszanie jej z oliwą, jednak sama w sobie jest naprawdę bardzo pikantna.

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    25 min
    Ciecierzycę namaczamy na całą noc, następnie w wodzie w której się moczyła gotujemy ją z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego rzez około 25 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Cukinie kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się ciecierzycy.
  • Krok 3

    20 min
    Pomidory sparzamy, obieramy. Jednego kroimy w kostkę, drugiego blenderujemy i dodajemy do zupy wraz z połową szczypiorku - całość doprawiamy pastą harissa i gotujemy przez około 20 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Doprawiamy do smaku maggi, solą i pieprzem oraz czosnkiem. Dodajemy część szczypiorku.
  • Krok 5

    1 min
    Podajemy posypując szczypiorkiem.
Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

Krok 1 z 5

Ciecierzycę namaczamy na całą noc, następnie w wodzie w której się moczyła gotujemy ją z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego rzez około 25 minut.

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

Krok 2 z 5

Cukinie kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się ciecierzycy.

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

Krok 3 z 5

Pomidory sparzamy, obieramy. Jednego kroimy w kostkę, drugiego blenderujemy i dodajemy do zupy wraz z połową szczypiorku - całość doprawiamy pastą harissa i gotujemy przez około 20 minut.

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

Krok 4 z 5

Doprawiamy do smaku maggi, solą i pieprzem oraz czosnkiem. Dodajemy część szczypiorku.

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

Krok 5 z 5

Podajemy posypując szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Garnek boloński z ciecierzycą

    Garnek boloński z ciecierzycą

    21 min Łatwy
  • Ciecierzyca w pomidorach na ostro

    Ciecierzyca w pomidorach na ostro

    6 godz 25 min Łatwy
  • Sos cygański

    Sos cygański

    20 min Łatwy
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu