Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii
56min
Łatwy
1 trochę
10 dag
Ciecierzyca
0.5
Cukinia
2
Pomidory
1 ząbek
Czosnek
1 łyżeczka
Harissa
0.5 pęczek
Szczypiorek
1 trochę
Sól
2 kulek
Ziele angielskie
1 liść
Liść laurowy
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
12.32 g
Węglowodany
39.3 g
Tłuszcze
3.6 g
Wartość energetyczna
226.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
56 min
Krok 1
25 min
Ciecierzycę namaczamy na całą noc, następnie w wodzie w której się moczyła gotujemy ją z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego rzez około 25 minut.
Krok 2
5 min
Cukinie kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się ciecierzycy.
Krok 3
20 min
Pomidory sparzamy, obieramy. Jednego kroimy w kostkę, drugiego blenderujemy i dodajemy do zupy wraz z połową szczypiorku - całość doprawiamy pastą harissa i gotujemy przez około 20 minut.
Krok 4
5 min
Doprawiamy do smaku maggi, solą i pieprzem oraz czosnkiem. Dodajemy część szczypiorku.
Krok 5
1 min
Podajemy posypując szczypiorkiem.
Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii, z pastą harissa i tradycyjną Przyprawą w płynie MAGGI to idealne połączenie na obiad. Nie wiesz co to jest pasta harissa? Otóż, jest to tradycyjna, tunezyjska pasta zrobiona na bazie papryczki chilli i czosnku. Jej ostrość można łagodzić przez wymieszanie jej z oliwą, jednak sama w sobie jest naprawdę bardzo pikantna.
Komentarze 0