Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pierś z indyka z rzodkiewką
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
22.6g / 32%
Węglowodany
3.9g / 5%
Tłuszcze
18.6g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pierś z indyka z rzodkiewką

+

Pierś z indyka z rzodkiewką

Wróć

Pierś z indyka z rzodkiewką

(3)
1 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
35  dag
Pierś z indyka
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
25  g
Masło
6 
Rzodkiewka
1 
Jajko
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
1  łyżeczka
Przyprawa do kurczaka
trochę
Olej
50  g
Ser żółty
0.33  szklanka
Śmietanka Kremówka
trochę
Świeże zioła (kolendra, natka pietruszki, koperek - może być miks)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.58 g
Węglowodany
3.93 g
Tłuszcze
18.64 g
Wartość energetyczna
270.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dzięki temu przepisowi, wiele zyskacie w oczach tych, którzy będą mieli okazję spróbować Waszego dania! Kontrastujący ze sobą nieco pikantny smak rzodkiewki oraz sycąca pierś z indyka, zapewniają wiele wrażeń kulinarnych, o których nie sposób zapomnieć. Smacznego!

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso pokroić w małą kostkę, przełożyć do miski.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na maśle.
  • Krok 3

    2 min
    Rzodkiewki oczyścić, pokroić w półplasterki. Dodać je do cebuli z czosnkiem, posolić.
  • Krok 4

    10 min
    Smażyć na małym ogniu kilka minut, aż rzodkiewki zmiękną. Przestudzić je lekko, dodać do mięsa.
  • Krok 5

    3 min
    Do mięsa dodać też jajko, trochę pieprzu i przyprawę do kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Krok 6

    60 min
    Odłożyć na godzinę do lodówki.
  • Krok 7

    15 min
    Po tym czasie wszystko wyłożyć na rozgrzany na patelni olej. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
  • Krok 8

    10 min
    Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać go do mięsa razem ze śmietaną.
  • Krok 9

    5 min
    Dokładnie wymieszać. Jeszcze chwilę podsmażać, cały czas mieszając. Na koniec dodać posiekaną natkę i wymieszać.
Pierś z indyka z rzodkiewką

Krok 1 z 9

Mięso pokroić w małą kostkę, przełożyć do miski.

Pierś z indyka z rzodkiewką

Krok 2 z 9

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na maśle.

Pierś z indyka z rzodkiewką

Krok 3 z 9

Rzodkiewki oczyścić, pokroić w półplasterki. Dodać je do cebuli z czosnkiem, posolić.

Pierś z indyka z rzodkiewką

Krok 4 z 9

Smażyć na małym ogniu kilka minut, aż rzodkiewki zmiękną. Przestudzić je lekko, dodać do mięsa.

Pierś z indyka z rzodkiewką

Krok 5 z 9

Do mięsa dodać też jajko, trochę pieprzu i przyprawę do kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać.

Pierś z indyka z rzodkiewką

Krok 6 z 9

Odłożyć na godzinę do lodówki.

Pierś z indyka z rzodkiewką

Krok 7 z 9

Po tym czasie wszystko wyłożyć na rozgrzany na patelni olej. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.

Pierś z indyka z rzodkiewką

Krok 8 z 9

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać go do mięsa razem ze śmietaną.

Pierś z indyka z rzodkiewką

Krok 9 z 9

Dokładnie wymieszać. Jeszcze chwilę podsmażać, cały czas mieszając. Na koniec dodać posiekaną natkę i wymieszać.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierś z kurczaka z cukinią

    Pierś z kurczaka z cukinią

    35 min Łatwy
  • Parówki z pieczarkami w ketchupie

    Parówki z pieczarkami w ketchupie

    33 min Łatwy
  • Mięso mielone w sosie śmietanowym

    Mięso mielone w sosie śmietanowym

    45 min Łatwy
  • Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym

    Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu