Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą
3 godz
Łatwy
175
g
Mąka pszenna
25
g
Cukier puder
100
g
Masło 82%
1
łyżka
Śmietana 18%
1
Żółtko
1
opakowanie
180
g
Konfitura malinowa
100
g
Masło
350
ml
Mleko
180
g
Biała czekolada
1
łyżka
Śmietanka Kremówka
trochę
Bakalie
.
Wartości odżywcze
Białko
3.34 g
Węglowodany
26.46 g
Tłuszcze
15.72 g
Wartość energetyczna
259.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
180 min
Krok 1
75 min
Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, masło, śmietanę i żółtko) umieszczamy w misie i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 2
10 min
KREM: Odlewamy połowę mleka z 350 ml, a resztę podgrzewamy w garnku razem z masłem. Do szklanki z mlekiem dodajemy budyń, 3 łyżki cukru i dobrze mieszamy.
Krok 3
10 min
Gdy mleko w garnku będzie już gorące, dodajemy tabliczkę białej czekolady (100 g) i cały czas mieszamy, aż się zagotuje. Wtedy wlewamy wymieszany w szklance proszek i intensywnie mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Przykrywamy budyń w garnku folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4
40 min
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy z niego kształt, jaki chcemy. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około pół godziny.
Krok 5
25 min
Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.
Krok 6
10 min
Gdy tarta i krem budyniowy będą już wystudzone, rozprowadzamy konfiturę na spodzie ciasta, a następnie na nią warstwę kremu.
Krok 7
10 min
Podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu 80 g białej czekolady z łyżką śmietanki, intensywnie mieszając do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę wylewamy na krem budyniowy i dekorujemy z wierzchu ulubionymi bakaliami.
Sprawdzony przepis na mazurka wielkanocnego powinien być w każdym domu. Nie ma lepszego ciasta na święta, niż chrupiący, słodki mazurek z bakaliami!
A jeśli lubisz też ciasta z kremem, koniecznie spróbuj jak smakuje mazurek czekoladowy z budyniowym kremem! Na warstwie pysznego ciasta, ułóż ulubioną konfiturę – na przykład malinową, przykryj kremem budyniowym o wyjątkowym, śmietankowym smaku, a całość udekoruj polewą z białej czekolady i ulubionymi bakaliami, bez których nie obędzie się żaden mazurek wielkanocny.
A jeśli lubisz też ciasta z kremem, koniecznie spróbuj jak smakuje mazurek czekoladowy z budyniowym kremem! Na warstwie pysznego ciasta, ułóż ulubioną konfiturę – na przykład malinową, przykryj kremem budyniowym o wyjątkowym, śmietankowym smaku, a całość udekoruj polewą z białej czekolady i ulubionymi bakaliami, bez których nie obędzie się żaden mazurek wielkanocny.
Komentarze 4