Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

5
3 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

175  g
Mąka pszenna
25  g
Cukier puder
100  g
Masło 82%
1  łyżka
Śmietana 18%
1 
Żółtko
180  g
Konfitura malinowa
100  g
Masło
350  ml
Mleko
180  g
Biała czekolada
1  łyżka
Śmietanka Kremówka
trochę
Bakalie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.34 g
Węglowodany
26.46 g
Tłuszcze
15.72 g
Wartość energetyczna
259.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

180 min
Krok 1
75 min
Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, masło, śmietanę i żółtko) umieszczamy w misie i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 2
10 min
KREM: Odlewamy połowę mleka z 350 ml, a resztę podgrzewamy w garnku razem z masłem. Do szklanki z mlekiem dodajemy budyń, 3 łyżki cukru i dobrze mieszamy.
Krok 3
10 min
Gdy mleko w garnku będzie już gorące, dodajemy tabliczkę białej czekolady (100 g) i cały czas mieszamy, aż się zagotuje. Wtedy wlewamy wymieszany w szklance proszek i intensywnie mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Przykrywamy budyń w garnku folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4
40 min
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy z niego kształt, jaki chcemy. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około pół godziny.
Krok 5
25 min
Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.
Krok 6
10 min
Gdy tarta i krem budyniowy będą już wystudzone, rozprowadzamy konfiturę na spodzie ciasta, a następnie na nią warstwę kremu.
Krok 7
10 min
Podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu 80 g białej czekolady z łyżką śmietanki, intensywnie mieszając do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę wylewamy na krem budyniowy i dekorujemy z wierzchu ulubionymi bakaliami.
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 1 z 7

Składniki: Mąka pszenna, Cukier puder, Śmietana 18%, Masło 82%, Żółtko

Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier puder, masło, śmietanę i żółtko) umieszczamy w misie i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 2 z 7

KREM: Odlewamy połowę mleka z 350 ml, a resztę podgrzewamy w garnku razem z masłem. Do szklanki z mlekiem dodajemy budyń, 3 łyżki cukru i dobrze mieszamy.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 3 z 7

Gdy mleko w garnku będzie już gorące, dodajemy tabliczkę białej czekolady (100 g) i cały czas mieszamy, aż się zagotuje. Wtedy wlewamy wymieszany w szklance proszek i intensywnie mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Przykrywamy budyń w garnku folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 4 z 7

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy z niego kształt, jaki chcemy. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około pół godziny.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 5 z 7

Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 6 z 7

Gdy tarta i krem budyniowy będą już wystudzone, rozprowadzamy konfiturę na spodzie ciasta, a następnie na nią warstwę kremu.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Krok 7 z 7

Podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu 80 g białej czekolady z łyżką śmietanki, intensywnie mieszając do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę wylewamy na krem budyniowy i dekorujemy z wierzchu ulubionymi bakaliami.

Sprawdzony przepis na mazurka wielkanocnego powinien być w każdym domu. Nie ma lepszego ciasta na święta, niż chrupiący, słodki mazurek z bakaliami!

A jeśli lubisz też ciasta z kremem, koniecznie spróbuj jak smakuje mazurek czekoladowy z budyniowym kremem! Na warstwie pysznego ciasta, ułóż ulubioną konfiturę – na przykład malinową, przykryj kremem budyniowym o wyjątkowym, śmietankowym smaku, a całość udekoruj polewą z białej czekolady i ulubionymi bakaliami, bez których nie obędzie się żaden mazurek wielkanocny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 4

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
G Gosia
.

Chaos, chaos w tym przepisie ogromny! Szczególnie jak ustalacie większą porcję niż w przepisie podstawowym! Wszło, ale kremu zostało mi na przyszły rok...

Winiary
.
Expert

Gosiu, dziękujemy za uwagę, wprowadziliśmy poprawki i jasno określiliśmy składniki na ciasto. Mamy nadzieję, że krem się nie zmarnował i wykorzystałaś go do kolejnego mazurka - a może podarowałaś go komuś z naszym przepisem na ciasto?

O Olga
.

Na ciasto Jest do żółtka ale można się domyslic, mleko też raz 300 potem 350 te przepisy to chyba ktoś niezbyt ogarnięty pisze ;) w reszcie przepisow też bardzo dużo błędów

Winiary
.
Expert

Olgo, dziękujemy za wskazanie błędu. Poprawiliśmy go - na 350 ml. Poprawiamy również na bieżąco inne pomyłki w przepisach - staramy się ulepszać nasze przepisy, by jak najlepiej Wam wychodziły. Pozdrawiamy!

W Wera
.

Ktore skladniki to ciasto?

Winiary
.
Expert

Wero, składniki na ciasto to mąka pszenna, cukier puder, masło, śmietana i żółtko. Pozdrawiamy!

M Monika
.

W przepisie podane jest "wszystkie składniki na ciasto" (punkt 1), ale nie ma podane, gdzie się kończą składniki na ciasto, a zaczynają na krem... Wsypując po kolei składniki dopiero na konfiturze zauważyłam, że chyba coś nue tak z przepisem:-(

Winiary
.
Expert

Moniko, składniki na ciasto to: mąka pszenna, cukier puder, masło, śmietana i żółtko. Poprawiliśmy to w przepisie. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy