Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leniwe z bułką tartą

0
42 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Ziemniaki
400 g
Twaróg półtłusty
1 szczypta
Sól
1 trochę
Cukier
1 kg
Mąka pszenna pełnoziarnista
50 g
Mąka ziemniaczana
4 
Jajko
120 g
Masło
2 płaskich łyżek
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
25.31 g
Białko
35.98 g
Wartość energetyczna
893.91 kcal
Węglowodany
141.35 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
15 min
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce wraz z twarogiem. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz sól.
Krok 2
5 min
Wyrabiamy ciasto. Z powstałego ciasta formujemy wałki, następnie kroimy je po skosie. Oprószamy delikatnie mąką i wrzucamy na lekko osolony wrzątek.
Krok 3
5 min
Gdy zaczną wypływać wyławiamy je na talerz. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy bułkę tarą i dokładnie mieszamy.
Krok 4
2 min
Leniwe podajemy polane bułką tartą.
Leniwe z bułką tartą

Krok 1 z 4

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce wraz z twarogiem. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz sól.

Leniwe z bułką tartą

Krok 2 z 4

Wyrabiamy ciasto. Z powstałego ciasta formujemy wałki, następnie kroimy je po skosie. Oprószamy delikatnie mąką i wrzucamy na lekko osolony wrzątek.

Leniwe z bułką tartą

Krok 3 z 4

Gdy zaczną wypływać wyławiamy je na talerz. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy bułkę tarą i dokładnie mieszamy.

Leniwe z bułką tartą

Krok 4 z 4

Leniwe podajemy polane bułką tartą.

Tradycyjny przepis na jeden z najsmaczniejszych obiadów na słodko w naszej kuchni! Leniwe z bułką tartą to klasyczna potrawa, która najlepiej smakuje podana z podsmażoną na maśle bułką tartą lub z cukrem i z cynamonem. Leniwe z bułką tartą są dobrym uzupełnieniem dwudaniowego obiadu, w którym są serwowane po smakowitej zupie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika