Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Potrzebujesz świetnego pomysłu na szybki lunch lub dodatek do obiadu bądź kolacji? W takim razie brokuł z bułką tartą i masłem sprawdzi się idealnie! To zielone warzywo jest prawdziwą bombą witaminową, a pyszna bułka tarta dodaje niesamowitego smaku. Wiele osób chwali sobie to danie, mówiąc, że jest to pyszna klasyka, którą kochają nawet dzieci.
Brokuł jest bardzo podobny do kalafiora, jednak ma od niego o wiele więcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Jest bogatym źródłem beta-karotenu ważnego w zdrowiu skóry i oczu oraz potasu wpływającego na pracę mięśni (przede wszystkim serca!). Jego wysoka zawartość błonnika i niska kaloryczność czynią z niego warzywo uwielbiane przez osoby na diecie, które próbują pozbyć się nadmiaru kilogramów. Kolejną zaletą jest niski indeks glikemiczny, co na pewno uszczęśliwi osoby z cukrzycą. Nie sposób też nie wspomnieć o wysokiej zawartości witaminy C, która ma działanie przeciwutleniające i poprawiające stan naszego układu odpornościowego.
Jest kilka sposobów na przygotowanie pysznego dania, jakim są brokuły z bułką tartą. Jednym z nich jest ugotowanie warzywa na parze, a następnie polanie go zasmażoną bułką. Kolejnym pomysłem jest stworzenie panierki i obtoczenie w niej ugotowanych różyczek, a następnie usmażenie na głębokim oleju. Nasza propozycja jest mieszanką tych dwóch przepisów. Jej pierwszym krokiem jest umycie warzywa, podzielenie na różyczki i wrzucenie do wrzątku. Najwygodniej gotować je w małych porcjach. Najlepiej byłoby, aby wrzątek był posolony z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Aby brokuł stał się miękki i delikatny potrzeba około ośmiu minut. Nie lubisz zapachu, który wydziela się podczas gotowania warzywa? Żaden problem! Wystarczy skórka chleba lub kilka łyżek mleka dodane do wody. Zniwelują one zapach i zwiększą komfort przygotowywania potrawy. Następnie musimy przygotować drugi najważniejszy element naszego dania. W tym celu należy rozpuścić masło, dodać do niego bułkę tartą i sól. Kiedy całość pięknie się zarumieni, możemy przełożyć ją na brokuła ułożonego na półmisku. Należy pamiętać o tym, aby brokuł był lekko przestudzony, aby nie powstała mało apetyczna papka. Najlepiej przelać warzywo zimną wodą zaraz po wyciągnięciu.
Brokuł jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Można z niego zrobić niezliczoną ilość potraw i dań. Wyśmienicie smakuje też podawany pojedynczo jako brokuł gotowany z bułką tartą. To idealny pomysł na szybki i niewymagający lunch lub zielony dodatek do obiadu. Będzie wspaniale pasował do schabowego z ziemniakami lub gulaszu. Smacznego!
Przygotowanie
20 min
Krok 1
9 min
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do miękkości około 8 minut.
Krok 2
10 min
Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą i sól. Podsmażamy razem, aż bułka się zarumieni.
Krok 3
1 min
Brokuł układamy na półmisku i polewamy po wierzchu masłem z bułką tartą.
Krok 1
z
3
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do miękkości około 8 minut.
Krok 2
z
3
Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą i sól. Podsmażamy razem, aż bułka się zarumieni.
Krok 3
z
3
Brokuł układamy na półmisku i polewamy po wierzchu masłem z bułką tartą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
G
Gabriela
nie specjalnie , ale mąż lubi
Winiary
Expert
Z bułką tartą świetnie smakuje również fasolka szparagowa - jeśli ją lubisz bardziej. :) Świetny dodatek do obiadu, np. do pieczonego kurczaka. Pozdrawiamy!
B
Barbara
Bardzo dobry jako dodatek do obiadu
B
Barbara
Super sposob smacznego dziękuje
Winiary
Expert
Dziękujemy, Barbaro :) I zachęcamy do korzystania również z innych naszych przepisów :)
Komentarze 3