Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Brokuł z bułką tartą

Brokuł z bułką tartą

(2)
20min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest testolandia81

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Brokuł
4  płaskich łyżek
Bułka tarta
3  łyżek
Masło
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.75 g
Węglowodany
12.56 g
Tłuszcze
18.18 g
Wartość energetyczna
221.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Potrzebujesz świetnego pomysłu na szybki lunch lub dodatek do obiadu bądź kolacji? W takim razie brokuł z bułką tartą i masłem sprawdzi się idealnie! To zielone warzywo jest prawdziwą bombą witaminową, a pyszna bułka tarta dodaje niesamowitego smaku. Wiele osób chwali sobie to danie, mówiąc, że jest to pyszna klasyka, którą kochają nawet dzieci.

Brokuł jest bardzo podobny do kalafiora, jednak ma od niego o wiele więcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Jest bogatym źródłem beta-karotenu ważnego w zdrowiu skóry i oczu oraz potasu wpływającego na pracę mięśni (przede wszystkim serca!). Jego wysoka zawartość błonnika i niska kaloryczność czynią z niego warzywo uwielbiane przez osoby na diecie, które próbują pozbyć się nadmiaru kilogramów. Kolejną zaletą jest niski indeks glikemiczny, co na pewno uszczęśliwi osoby z cukrzycą. Nie sposób też nie wspomnieć o wysokiej zawartości witaminy C, która ma działanie przeciwutleniające i poprawiające stan naszego układu odpornościowego.

Jest kilka sposobów na przygotowanie pysznego dania, jakim są brokuły z bułką tartą. Jednym z nich jest ugotowanie warzywa na parze, a następnie polanie go zasmażoną bułką. Kolejnym pomysłem jest stworzenie panierki i obtoczenie w niej ugotowanych różyczek, a następnie usmażenie na głębokim oleju. Nasza propozycja jest mieszanką tych dwóch przepisów. Jej pierwszym krokiem jest umycie warzywa, podzielenie na różyczki i wrzucenie do wrzątku. Najwygodniej gotować je w małych porcjach. Najlepiej byłoby, aby wrzątek był posolony z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Aby brokuł stał się miękki i delikatny potrzeba około ośmiu minut. Nie lubisz zapachu, który wydziela się podczas gotowania warzywa? Żaden problem! Wystarczy skórka chleba lub kilka łyżek mleka dodane do wody. Zniwelują one zapach i zwiększą komfort przygotowywania potrawy. Następnie musimy przygotować drugi najważniejszy element naszego dania. W tym celu należy rozpuścić masło, dodać do niego bułkę tartą i sól. Kiedy całość pięknie się zarumieni, możemy przełożyć ją na brokuła ułożonego na półmisku. Należy pamiętać o tym, aby brokuł był lekko przestudzony, aby nie powstała mało apetyczna papka. Najlepiej przelać warzywo zimną wodą zaraz po wyciągnięciu.

Brokuł jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Można z niego zrobić niezliczoną ilość potraw i dań. Wyśmienicie smakuje też podawany pojedynczo jako brokuł gotowany z bułką tartą. To idealny pomysł na szybki i niewymagający lunch lub zielony dodatek do obiadu. Będzie wspaniale pasował do schabowego z ziemniakami lub gulaszu. Smacznego!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    9 min
    Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do miękkości około 8 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą i sól. Podsmażamy razem, aż bułka się zarumieni.
  • Krok 3

    1 min
    Brokuł układamy na półmisku i polewamy po wierzchu masłem z bułką tartą.
Brokuł z bułką tartą

Krok 1 z 3

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do miękkości około 8 minut.

Brokuł z bułką tartą

Krok 2 z 3

Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą i sól. Podsmażamy razem, aż bułka się zarumieni.

Brokuł z bułką tartą

Krok 3 z 3

Brokuł układamy na półmisku i polewamy po wierzchu masłem z bułką tartą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
G Gabriela

nie specjalnie , ale mąż lubi

Winiary
Expert

Z bułką tartą świetnie smakuje również fasolka szparagowa - jeśli ją lubisz bardziej. :) Świetny dodatek do obiadu, np. do pieczonego kurczaka. Pozdrawiamy!

B Barbara

Bardzo dobry jako dodatek do obiadu

B Barbara

Super sposob smacznego dziękuje

Winiary
Expert

Dziękujemy, Barbaro :) I zachęcamy do korzystania również z innych naszych przepisów :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Sałatka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Młoda kapusta z bułką smażoną

    Młoda kapusta z bułką smażoną

    23 min Łatwy
  • Bób z bułką tartą do obiadu

    Bób z bułką tartą do obiadu

    26 min Łatwy
  • Zupa brokułowa z serkiem topionym

    Zupa brokułowa z serkiem topionym

    52 min Łatwy
  • Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

    Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu