Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Brokuł z bułką tartą
Dodaj do CookBook

Brokuł z bułką tartą

(2)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest testolandia81
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Brokuł
4  płaskich łyżek
Bułka tarta
3  łyżek
Masło
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.6 g
Wartość energetyczna
221.2 kcal
Tłuszcze
18.2 g
Białko
2.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Potrzebujesz świetnego pomysłu na szybki lunch lub dodatek do obiadu bądź kolacji? W takim razie brokuł z bułką tartą i masłem sprawdzi się idealnie! To zielone warzywo jest prawdziwą bombą witaminową, a pyszna bułka tarta dodaje niesamowitego smaku. Wiele osób chwali sobie to danie, mówiąc, że jest to pyszna klasyka, którą kochają nawet dzieci.

Brokuł jest bardzo podobny do kalafiora, jednak ma od niego o wiele więcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Jest bogatym źródłem beta-karotenu ważnego w zdrowiu skóry i oczu oraz potasu wpływającego na pracę mięśni (przede wszystkim serca!). Jego wysoka zawartość błonnika i niska kaloryczność czynią z niego warzywo uwielbiane przez osoby na diecie, które próbują pozbyć się nadmiaru kilogramów. Kolejną zaletą jest niski indeks glikemiczny, co na pewno uszczęśliwi osoby z cukrzycą. Nie sposób też nie wspomnieć o wysokiej zawartości witaminy C, która ma działanie przeciwutleniające i poprawiające stan naszego układu odpornościowego.

Jest kilka sposobów na przygotowanie pysznego dania, jakim są brokuły z bułką tartą. Jednym z nich jest ugotowanie warzywa na parze, a następnie polanie go zasmażoną bułką. Kolejnym pomysłem jest stworzenie panierki i obtoczenie w niej ugotowanych różyczek, a następnie usmażenie na głębokim oleju. Nasza propozycja jest mieszanką tych dwóch przepisów. Jej pierwszym krokiem jest umycie warzywa, podzielenie na różyczki i wrzucenie do wrzątku. Najwygodniej gotować je w małych porcjach. Najlepiej byłoby, aby wrzątek był posolony z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Aby brokuł stał się miękki i delikatny potrzeba około ośmiu minut. Nie lubisz zapachu, który wydziela się podczas gotowania warzywa? Żaden problem! Wystarczy skórka chleba lub kilka łyżek mleka dodane do wody. Zniwelują one zapach i zwiększą komfort przygotowywania potrawy. Następnie musimy przygotować drugi najważniejszy element naszego dania. W tym celu należy rozpuścić masło, dodać do niego bułkę tartą i sól. Kiedy całość pięknie się zarumieni, możemy przełożyć ją na brokuła ułożonego na półmisku. Należy pamiętać o tym, aby brokuł był lekko przestudzony, aby nie powstała mało apetyczna papka. Najlepiej przelać warzywo zimną wodą zaraz po wyciągnięciu.

Brokuł jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Można z niego zrobić niezliczoną ilość potraw i dań. Wyśmienicie smakuje też podawany pojedynczo jako brokuł gotowany z bułką tartą. To idealny pomysł na szybki i niewymagający lunch lub zielony dodatek do obiadu. Będzie wspaniale pasował do schabowego z ziemniakami lub gulaszu. Smacznego!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    9 min
    Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do miękkości około 8 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą i sól. Podsmażamy razem, aż bułka się zarumieni.
  • Krok 3

    1 min
    Brokuł układamy na półmisku i polewamy po wierzchu masłem z bułką tartą.
Brokuł z bułką tartą

Krok 1 z 3

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do miękkości około 8 minut.

Brokuł z bułką tartą

Krok 2 z 3

Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą i sól. Podsmażamy razem, aż bułka się zarumieni.

Brokuł z bułką tartą

Krok 3 z 3

Brokuł układamy na półmisku i polewamy po wierzchu masłem z bułką tartą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
00
33
00
00
00

Opinie

4

Gabriela

nie specjalnie , ale mąż lubi
Anonim (niezweryfikowany) 05/16/2021-01:33 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/17/2021-03:56 CEST
Z bułką tartą świetnie smakuje również fasolka szparagowa - jeśli ją lubisz bardziej. :) Świetny dodatek do obiadu, np. do pieczonego kurczaka. Pozdrawiamy!
4

Barbara

Bardzo dobry jako dodatek do obiadu
Anonim (niezweryfikowany) 03/05/2021-09:59 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Barbara

Super sposob smacznego dziękuje
Anonim (niezweryfikowany) 02/07/2021-01:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/09/2021-10:09 CET
Dziękujemy, Barbaro :) I zachęcamy do korzystania również z innych naszych przepisów :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Sałatka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

    Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

    25 min Łatwy
  • Makaron z sosem brokułowym

    Makaron z sosem brokułowym

    39 min Łatwy
  • Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem

    Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z brokułów i kalafiora

    Zupa krem z brokułów i kalafiora

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu