Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ugotuj ziemniaki do miękkości. Na patelni roztop masło i podduś szpinak mrożony lub świeży, odparuj nadmiar wody.
Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich sól, rozkłócone jajko oraz mąkę i purée ze szpinaku i dokładnie wymieszaj, wyrabiając zwarte, lekkie ciasto.
Od razu uformuj z niego wałki o średnicy około 3 cm i pokrój w ukośne kluseczki (ciasto ziemniaczane wraz z upływem czasu robi się coraz rzadsze).
Kopytka gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Mięso pokrój w cienkie paseczki i podsmaż na gorącym oleju.
WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym dokładnie wymieszaj z 200 ml śmietanki (12%) i 200 ml wody. Dodaj do mięsa i zagotuj ciągle mieszając. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kurczaka podawaj z kopytkami oraz ulubioną sałatką - na przykład z pomidorów, ogórka i cebuli.
Rajmund
" ZIMNE " ZIEMNIAKI PRZECISNIJ PRZEZ PRASKE