Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Hmmm… jaką zupę dziś ugotować? A raczej z czego? Zaglądnęłam do lodówki i kuchennych szuflad w poszukiwaniu inspiracji. Cukinie w lodówce przypomniały mi o moim ulubionym kremie z cukinii z serkiem mascarpone, który latem często pojawiał się na naszym stole. No dobrze, cukinie na pewno trafią do zupy, ale to dopiero początek wielkiej improwizacji. W oko wpadły mi żółty groch i czerwona soczewica, która doda kremowej zupie warzywnej słodkiego akcentu. Poza tym włoszczyzna, trochę ziół. Powinno być pysznie, pomyślałam. I tak było.
Przygotowując kremową zupę warzywną, spisywałam na kartce dodawane przeze mnie składniki, żeby móc się podzielić z Wami przepisem. Czasem improwizując w kuchni, szybko zapominam, co sprawiło, że zupa wyszła taka pyszna i potem trudno mi wiernie odtworzyć smak, który tak bardzo mi dopasował.
Kremowa zupa warzywna smakowała wyśmienicie wszystkim domownikom. Szybko zniknęła z miseczek, a przy jedzeniu nie było słychać żadnego marudzenia, za to chrupanie świeżo upieczonych grzanek, które dodałam do zupy warzywnej.
Przygotowanie
42 min
Krok 1
20 min
Zagotowuję pół litra wody, dodaję soczewicę i groch, gotuję 20 minut.
Krok 2
15 min
Dodaję do zupy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i pozostałe warzywa, dodaję gałązkę lub dwie natki pietruszki, podlewam wodą tak, aby prawie przykryła warzywa i gotuję 15 minut.
Krok 3
1 min
Pod koniec gotowania można doprawić zupę czubrycą lub ulubioną przyprawą do dań warzywnych.
Krok 4
5 min
Zestawiam zupę warzywną z płyty. Kiedy lekko ostygnie, miksuję na gładki krem i doprawiam do smaku solą morską i białym pieprzem.
Krok 5
1 min
Kremową zupę warzywną podaję z grzankami lub innym chrupiącym dodatkiem.
Krok 1
z
5
Zagotowuję pół litra wody, dodaję soczewicę i groch, gotuję 20 minut.
Krok 2
z
5
Dodaję do zupy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i pozostałe warzywa, dodaję gałązkę lub dwie natki pietruszki, podlewam wodą tak, aby prawie przykryła warzywa i gotuję 15 minut.
Krok 3
z
5
Pod koniec gotowania można doprawić zupę czubrycą lub ulubioną przyprawą do dań warzywnych.
Krok 4
z
5
Zestawiam zupę warzywną z płyty. Kiedy lekko ostygnie, miksuję na gładki krem i doprawiam do smaku solą morską i białym pieprzem.
Krok 5
z
5
Kremową zupę warzywną podaję z grzankami lub innym chrupiącym dodatkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0