Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Selera i pietruszki obrać, pokroić w cienkie paseczki.
Na dnie garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z szałwią.
Następnie dodać pokrojone warzywa: selera oraz pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać, lekko podsmażyć i zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników.
Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Następnie dolać wino, dodać podzielony na mniejsze części ser gorgonzola- 150g (50 g zostawić do dekoracji) i pogotować przez kolejne 10 minut.
Całość zmiksować na gładki krem, dolewając w trakcie wody, jeśli zupa będzie zbyt gęsta. Zabielić śmietaną.
Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Jak sama nazwa wskazuje przygotowana zupa to krem z selera z gorgonzolą i łososiem. Krem podawać zatem udekorowany cieniutkimi plastrami łososia, kawałkami sera gorgonzola, opcjonalnie koperkiem lub tymiankiem.