Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Selera i pietruszki obrać, pokroić w cienkie paseczki.
Na dnie garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z szałwią.
Następnie dodać pokrojone warzywa: selera oraz pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać, lekko podsmażyć i zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników.
Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Następnie dolać wino, dodać podzielony na mniejsze części ser gorgonzola- 150g (50 g zostawić do dekoracji) i pogotować przez kolejne 10 minut.
Całość zmiksować na gładki krem, dolewając w trakcie wody, jeśli zupa będzie zbyt gęsta. Zabielić śmietaną.
Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Jak sama nazwa wskazuje przygotowana zupa to krem z selera z gorgonzolą i łososiem. Krem podawać zatem udekorowany cieniutkimi plastrami łososia, kawałkami sera gorgonzola, opcjonalnie koperkiem lub tymiankiem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0