Krem z selera z gorgonzolą i łososiem
54min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
20.63 g
Węglowodany
30.31 g
Tłuszcze
30.64 g
Wartość energetyczna
470.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
54 min
Krok 1
4 min
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 2
6 min
Selera i pietruszki obrać, pokroić w cienkie paseczki.
Krok 3
3 min
Na dnie garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z szałwią.
Krok 4
1 min
Następnie dodać pokrojone warzywa: selera oraz pietruszki.
Krok 5
5 min
Całość dokładnie wymieszać, lekko podsmażyć i zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników.
Krok 6
20 min
Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Krok 7
10 min
Następnie dolać wino, dodać podzielony na mniejsze części ser gorgonzola- 150g (50 g zostawić do dekoracji) i pogotować przez kolejne 10 minut.
Krok 8
3 min
Całość zmiksować na gładki krem, dolewając w trakcie wody, jeśli zupa będzie zbyt gęsta. Zabielić śmietaną.
Krok 9
1 min
Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 10
1 min
Jak sama nazwa wskazuje przygotowana zupa to krem z selera z gorgonzolą i łososiem. Krem podawać zatem udekorowany cieniutkimi plastrami łososia, kawałkami sera gorgonzola, opcjonalnie koperkiem lub tymiankiem.
Dziś w mojej kuchni zrobiło się nieco bardziej wykwintnie! Wróciłam właśnie z koszykiem zakupów, a tam łosoś, ser gorgonzola… Ktoś tu będzie sobie (i nam!) dogadzał – skomentowali uradowani domownicy. Przepis na krem z selera stworzyłam przy okazji kulinarnych eksperymentów w jeden z mroźnych wieczorów, kiedy wszystkie sklepy w okolicy były już dawno zamknięte, a ochota na miskę rozgrzewającej zupy zmusiła mnie do uruchomienia pokładów kreatywności. W spiżarni znalazłam wówczas jedynie białe warzywa korzeniowe, a w lodówce resztkę wina i kubeczek śmietany. W pierwotnej wersji zupę podałam z grzankami (w chlebaku ostała się wówczas jeszcze lekko czerstwa bagietka). Krem był smaczny, ale czułam, że można go zamienić w danie wyjątkowe. Pamiętam, że bardzo posmakowała mi wówczas dobrze wyczuwalna nutka szałwii, ale konsystencja nie była idealna. Przy kolejnym podejściu do gotowania białej zupy byłam akurat świeżo po powrocie z włoskich wakacji. W lodówce cała moc przysmaków z południa Europy! Sięgnęłam po jeden z moich ulubionych serów i to był strzał w dziesiątkę! To właśnie dodatek sera gorgonzola sprawia, że zupa staje się wyjątkowo aksamitna. Nabiera także charakteru. W zależności do upodobań, dodajcie gorgonzolę dolce (bardziej słodką) lub piccante (pikantną). Wisienką na torcie okazały się być cieniutkie plasterki wędzonego łososia. Zupa krem z selera z gorgonzolą i łososiem to danie, które bez obaw możecie podać podczas uroczystej kolacji. Wszystkich zaproszonych zaskoczycie nie tylko pomysłowością, ale i niecodziennym połączeniem smaków.Z podanego przepisu wyjdą ok. 4 porcje zupy.
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z gorgonzolą i łososiem:
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą
Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
Kremowa zupa z bobu z grillowanym ananasem i serem pleśniowym
Zupa z łososia z pomidorami
Zupa serowa z łososiem i pomidorami
Zupa szczawiowa z łososiem
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z gorgonzolą i łososiem:
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą
Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
Kremowa zupa z bobu z grillowanym ananasem i serem pleśniowym
Zupa z łososia z pomidorami
Zupa serowa z łososiem i pomidorami
Zupa szczawiowa z łososiem
Komentarze 0