Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

0
42 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 ml
Kwaśna śmietana
200 g
Ryż
200 g
Szpinak świeży
2 
Jajko
100 g
Ser żółty
4 łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
3 łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50.47 g
Białko
17.63 g
Tłuszcze
24.92 g
Wartość energetyczna
509.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
5 min
Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.
Krok 2
5 min
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Ryż ugotuj na sypko w lekko posolonej wodzie. Ostudź.
Krok 4
5 min
Szpinak oczyść, zblanszuj, ostudź i wymieszaj z ryżem.
Krok 5
5 min
Dodaj jajka, ser i bułkę tartą (2 łyżki). Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 6
10 min
Uformuj 8 owalnych kotlety, obtocz w bułce tartej. Usmaż na rumiano na oleju.
Krok 7
2 min
Podawaj z sosem serowym i surówką.
Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Krok 1 z 7

Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Krok 2 z 7

Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Krok 3 z 7

Ryż ugotuj na sypko w lekko posolonej wodzie. Ostudź.

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Krok 4 z 7

Szpinak oczyść, zblanszuj, ostudź i wymieszaj z ryżem.

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Krok 5 z 7

Dodaj jajka, ser i bułkę tartą (2 łyżki). Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Krok 6 z 7

Uformuj 8 owalnych kotlety, obtocz w bułce tartej. Usmaż na rumiano na oleju.

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Krok 7 z 7

Podawaj z sosem serowym i surówką.

Pożywne danie na wegetariański obiad: kotlety ryżowe ze szpinakiem i tartym żółtym serem. Do masy na kotlety można dodać blanszowanych świeżych liści szpinaku lub liści mrożonych (po rozmrożeniu). Całość doprawiamy pysznie przyprawą Ziarenka Smaku, panierujemy, smażymy i podajemy z wyśmienitym Sosem serowym Italia oraz chrupiącą surówką (np. z białej kapusty, ogórka ze śmietaną lub zieloną sałatą z winegretem).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika