Kotleciki z ryżu i jajek
49min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.56 g
Węglowodany
3.71 g
Tłuszcze
6.33 g
Wartość energetyczna
82.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
49 min
Krok 1
3 min
1 jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać.
Krok 2
5 min
Ugotować ryż. Gdy już ostygnie włożyć do miseczki, dodać posiekane jajko.
Krok 3
5 min
Wsypać szczypior i koperek, dodać surowe jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Krok 4
5 min
Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Krok 5
5 min
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem.
Przepis na kotleciki z ryżu i jajek jest bardzo prosty, a dzięki niemu można zyskać smakowitą wegetariańską alternatywę dla mięsnych kotletów. Potrawa ta jest nie tylko smaczna, ale i ekonomiczna – kotleciki z ryżu i jajek można przygotować, wydając niewiele pieniędzy. Co więcej, składają się one z produktów, które często mamy już w domu (głównie z ryżu i jajek), więc mogą być ratunkiem w sytuacjach, gdy nie możemy iść do sklepu, a nie zgromadziliśmy zapasów.
Jak przygotować kotleciki z ryżu i jajek ? Zacznij od ugotowania jajka na twardo. Zaczekaj, aż ostygnie, a następnie posiekaj je drobno.
Ugotuj ryż (pół szklanki) i także odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj z posiekanym gotowanym jajkiem, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, solą oraz pieprzem. Wbij surowe jajko i dokładnie wymieszaj całość.
Z tak powstałej masy uformuj kotleciki, obtocz je w półce tartej i smaż na rozgrzanym oleju – z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Kotleciki z ryżu i jajek gotowe – prawda, że proste?
Kotleciki z ryżu i jajek mogą byś stosowane jako zamiennik dla kotletów mięsnych, a więc serwowane w identyczny sposób, jak one. Możesz podawać je z ziemniakami, warzywami, surówkami, sałatkami. Świetnie komponują się także z mizerią.
Jak przygotować kotleciki z ryżu i jajek ? Zacznij od ugotowania jajka na twardo. Zaczekaj, aż ostygnie, a następnie posiekaj je drobno.
Ugotuj ryż (pół szklanki) i także odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj z posiekanym gotowanym jajkiem, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, solą oraz pieprzem. Wbij surowe jajko i dokładnie wymieszaj całość.
Z tak powstałej masy uformuj kotleciki, obtocz je w półce tartej i smaż na rozgrzanym oleju – z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Kotleciki z ryżu i jajek gotowe – prawda, że proste?
Kotleciki z ryżu i jajek mogą byś stosowane jako zamiennik dla kotletów mięsnych, a więc serwowane w identyczny sposób, jak one. Możesz podawać je z ziemniakami, warzywami, surówkami, sałatkami. Świetnie komponują się także z mizerią.
Komentarze 0