Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki z ryżu i jajek

0
49 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 kubek
Ryż biały, długoziarnisty, parzony, wzbogacony, gotowany
2 
Jajko
1 Płaska łyżka
Koperek
1 łyżka
Szczypiorek
5 g
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa uniwersalna 120g
5 g
Pieprz czarny
2 łyżek
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.56 g
Wartość energetyczna
82.29 kcal
Tłuszcze
6.33 g
Węglowodany
3.71 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

49 min
Krok 1
3 min
1 jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać.
Krok 2
5 min
Ugotować ryż. Gdy już ostygnie włożyć do miseczki, dodać posiekane jajko.
Krok 3
5 min
Wsypać szczypior i koperek, dodać surowe jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Krok 4
5 min
Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Krok 5
5 min
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem.
Kotleciki z ryżu i jajek

Krok 1 z 5

1 jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać.

Kotleciki z ryżu i jajek

Krok 2 z 5

Ugotować ryż. Gdy już ostygnie włożyć do miseczki, dodać posiekane jajko.

Kotleciki z ryżu i jajek

Krok 3 z 5

Wsypać szczypior i koperek, dodać surowe jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Kotleciki z ryżu i jajek

Krok 4 z 5

Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Kotleciki z ryżu i jajek

Krok 5 z 5

Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem.

Przepis na kotleciki z ryżu i jajek jest bardzo prosty, a dzięki niemu można zyskać smakowitą wegetariańską alternatywę dla mięsnych kotletów. Potrawa ta jest nie tylko smaczna, ale i ekonomiczna – kotleciki z ryżu i jajek można przygotować, wydając niewiele pieniędzy. Co więcej, składają się one z produktów, które często mamy już w domu (głównie z ryżu i jajek), więc mogą być ratunkiem w sytuacjach, gdy nie możemy iść do sklepu, a nie zgromadziliśmy zapasów.

Jak przygotować kotleciki z ryżu i jajek ? Zacznij od ugotowania jajka na twardo. Zaczekaj, aż ostygnie, a następnie posiekaj je drobno.

Ugotuj ryż (pół szklanki) i także odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj z posiekanym gotowanym jajkiem, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, solą oraz pieprzem. Wbij surowe jajko i dokładnie wymieszaj całość.

Z tak powstałej masy uformuj kotleciki, obtocz je w półce tartej i smaż na rozgrzanym oleju – z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. Kotleciki z ryżu i jajek gotowe – prawda, że proste?

Kotleciki z ryżu i jajek mogą byś stosowane jako zamiennik dla kotletów mięsnych, a więc serwowane w identyczny sposób, jak one. Możesz podawać je z ziemniakami, warzywami, surówkami, sałatkami. Świetnie komponują się także z mizerią.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika