Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

(0)
1 godz 2 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Kiszona kapusta
50  g
Kasza jęczmienna
1  l
Wywar warzywny lub mięsny
2  kawałków
Kiełbaska śląska
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
0.25  szklanka
Gęsta śmietana
2 
Liść laurowy
4 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Owoce jałowca
1  łyżeczka
Kminek (może być mielony)
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
1  łyżka
Masło
1  pęczek
Świeża zielenina do posypania zupy na talerzach
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.51 g
Węglowodany
24.77 g
Tłuszcze
20.85 g
Wartość energetyczna
327.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną to zupa, którą regularnie gotuję wraz z nastaniem jesieni. Pożywna, gęsta zupa dodaje energii i przyjemnie rozgrzewa. Czego chcieć więcej, kiedy w perspektywie chłody i inne jesienno-zimowe niewygody?

Tradycyjnie kapuśniak przygotowywany jest (lub podawany) z ziemniakami, ale świetnym dodatkiem może być również kasza jęczmienna. Kto jeszcze kapuśniaku w takiej wersji nie jadł, właśnie ma okazję spróbować.

Zawsze powtarzam (więc zrobię to i tym razem), że smak kapuśniaku (i innych potraw z kiszoną kapustą) zależy od jej jakości. Dlatego zawsze wybieram sprawdzone źródło, a testując nowy produkt dokładnie sprawdzam skład bo nawet w kiszonej kapuście można znaleźć konserwanty. Przygotowując kapuśniak zazwyczaj przepłukuję kapustę na sicie, by zupa nie była zbyt kwaśna. Przed płukaniem warto odcisnąć z niej sok (i go wypić, bo zawiera probiotyki – niestety to jedyna ich porcja, jaką możemy uzyskać z naszej kapusty, bo reszta nie przetrwa starcia z wysoką temperaturą). Tym razem do kapuśniaku dodałam także śmietanę. Niektórzy uważają, że to złe połączenie, ja jednak jestem innego zdania. Kto spróbuje i się wypowie?

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Szukasz pysznych i rozgrzewających zup z dodatkiem czosnku? Sprawdź nasze propozycje:

  • Zupa krem z dyni na ostro
  • Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami
  • Zupa toskańska z kurczakiem
  • Zupa z kukurydzy z kurczakiem
  • Zupa fasolowa z puszki na boczku

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    5 min
    Kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła razem z posiekaną cebulą.
  • Krok 2

    25 min
    Podlewamy kiełbasę wywarem (część można odłożyć do dekoracji zupy na talerzach), dodajemy przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, obrane i lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku, gotujemy 15 minut lub dłużej, w zależności od grubości kaszy.
  • Krok 3

    20 min
    W tym czasie kapustę płuczemy, odciskamy, przekładamy na deskę do krojenia, siekamy. Tak przygotowaną kapustę podduszamy z niewielką ilością masła i kminkiem.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy kapustę do wywaru, zagotowujemy i gotujemy chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę pieprzem.
  • Krok 5

    2 min
    Zupę podajemy z kleksem śmietany, dekorujemy świeżą zieleniną.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 1 z 5

Kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła razem z posiekaną cebulą.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 2 z 5

Podlewamy kiełbasę wywarem (część można odłożyć do dekoracji zupy na talerzach), dodajemy przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, obrane i lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku, gotujemy 15 minut lub dłużej, w zależności od grubości kaszy.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 3 z 5

W tym czasie kapustę płuczemy, odciskamy, przekładamy na deskę do krojenia, siekamy. Tak przygotowaną kapustę podduszamy z niewielką ilością masła i kminkiem.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 4 z 5

Dodajemy kapustę do wywaru, zagotowujemy i gotujemy chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę pieprzem.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z kleksem śmietany, dekorujemy świeżą zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    39 min Łatwy
  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

    Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

    35 min Łatwy
  • Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

    Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

    2 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu