Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

(0)
1 godz 2 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Kiszona kapusta
50  g
Kasza jęczmienna
1  l
Wywar warzywny lub mięsny
2  kawałków
Kiełbaska śląska
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
0.25  szklanka
Gęsta śmietana
2 
Liść laurowy
4 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Owoce jałowca
1  łyżeczka
Kminek (może być mielony)
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
1  łyżka
Masło
1  pęczek
Świeża zielenina do posypania zupy na talerzach
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.51 g
Węglowodany
24.77 g
Tłuszcze
20.85 g
Wartość energetyczna
327.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną to zupa, którą regularnie gotuję wraz z nastaniem jesieni. Pożywna, gęsta zupa dodaje energii i przyjemnie rozgrzewa. Czego chcieć więcej, kiedy w perspektywie chłody i inne jesienno-zimowe niewygody?

Tradycyjnie kapuśniak przygotowywany jest (lub podawany) z ziemniakami, ale świetnym dodatkiem może być również kasza jęczmienna. Kto jeszcze kapuśniaku w takiej wersji nie jadł, właśnie ma okazję spróbować.

Zawsze powtarzam (więc zrobię to i tym razem), że smak kapuśniaku (i innych potraw z kiszoną kapustą) zależy od jej jakości. Dlatego zawsze wybieram sprawdzone źródło, a testując nowy produkt dokładnie sprawdzam skład bo nawet w kiszonej kapuście można znaleźć konserwanty. Przygotowując kapuśniak zazwyczaj przepłukuję kapustę na sicie, by zupa nie była zbyt kwaśna. Przed płukaniem warto odcisnąć z niej sok (i go wypić, bo zawiera probiotyki – niestety to jedyna ich porcja, jaką możemy uzyskać z naszej kapusty, bo reszta nie przetrwa starcia z wysoką temperaturą). Tym razem do kapuśniaku dodałam także śmietanę. Niektórzy uważają, że to złe połączenie, ja jednak jestem innego zdania. Kto spróbuje i się wypowie?

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Szukasz pysznych i rozgrzewających zup z dodatkiem czosnku? Sprawdź nasze propozycje:

  • Zupa krem z dyni na ostro
  • Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami
  • Zupa toskańska z kurczakiem
  • Zupa z kukurydzy z kurczakiem
  • Zupa fasolowa z puszki na boczku

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    5 min
    Kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła razem z posiekaną cebulą.
  • Krok 2

    25 min
    Podlewamy kiełbasę wywarem (część można odłożyć do dekoracji zupy na talerzach), dodajemy przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, obrane i lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku, gotujemy 15 minut lub dłużej, w zależności od grubości kaszy.
  • Krok 3

    20 min
    W tym czasie kapustę płuczemy, odciskamy, przekładamy na deskę do krojenia, siekamy. Tak przygotowaną kapustę podduszamy z niewielką ilością masła i kminkiem.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy kapustę do wywaru, zagotowujemy i gotujemy chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę pieprzem.
  • Krok 5

    2 min
    Zupę podajemy z kleksem śmietany, dekorujemy świeżą zieleniną.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 1 z 5

Kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła razem z posiekaną cebulą.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 2 z 5

Podlewamy kiełbasę wywarem (część można odłożyć do dekoracji zupy na talerzach), dodajemy przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, obrane i lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku, gotujemy 15 minut lub dłużej, w zależności od grubości kaszy.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 3 z 5

W tym czasie kapustę płuczemy, odciskamy, przekładamy na deskę do krojenia, siekamy. Tak przygotowaną kapustę podduszamy z niewielką ilością masła i kminkiem.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 4 z 5

Dodajemy kapustę do wywaru, zagotowujemy i gotujemy chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę pieprzem.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z kleksem śmietany, dekorujemy świeżą zieleniną.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    39 min Łatwy
  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

    35 min Łatwy
  • Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

    2 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu