Zupa z kukurydzy z kurczakiem
35min
Łatwy
3
Kolba kukurydzy
3
Ziemniaki
1
puszka
(400 ml) Mleko kokosowe
0.5
Limonka
1
cm
Kawałek imbiru
2
ząbków
0.5
łyżeczka
Kurkuma
1
łyżeczka
Słodka papryka
1
Podwójna pierś z kurczaka
3
łyżek
Masło
2
łyżek
Oliwa
1
gałązka
Rozmaryn
1
łyżeczka
Pieprz ziołowy
1
łyżeczka
Oregano
1
szczypta
Sól i pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
20.02 g
Węglowodany
23.55 g
Tłuszcze
27.52 g
Wartość energetyczna
400.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
1 min
Kolby kukurydzy obrać z liści i oddzielić ziarna.
Krok 2
1 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 3
1 min
Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
Krok 4
3 min
Na dnie garnka rozgrzać masło. Dodać imbir, kurkumę, słodką paprykę, ziemniaki i ziarna kukurydzy.
Krok 5
15 min
Całość delikatnie podsmażyć. Następnie zalać wodą (tak, aby przykryła ona wszystkie składniki) i gotować na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną.
Krok 6
1 min
W międzyczasie mięso z kurczaka umyć, obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 7
2 min
Kawałki kurczaka zamacerować w oliwie z dodatkiem pieprzu ziołowego i oregano.
Krok 8
5 min
Mięso usmażyć wraz z gałązką rozmarynu na rozgrzanej patelni.
Krok 9
3 min
Kiedy ziemniaki i ziarna kukurydzy zmiękną, można rozpocząć proces blendowania. W trakcie miksowania dodać mleko kokosowe.
Krok 10
2 min
Całość zblendować na gładki krem, na koniec dodać sok z limonki. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 11
1 min
Podawać z kawałkami świeżo upieczonego kurczaka.
Ostatnie chwile lata mienią się pięknymi odcieniami koloru żółtego – i to nie tylko na polach czy niebie, ale także w kuchni Zakochanych. Zainspirowana kilkudniowym pobytem na wsi, po powrocie sięgnęłam po żółte kolby kukurydzy. Pomyślałam, że wyczaruję z nich pyszną, sycącą zupę! Zupa z kukurydzy z kurczakiem okazała się prawdziwym hitem wśród moich znajomych, którzy po pracy wpadli do mnie na mini obiad.
Zupę przygotowuje się szybko, z zaledwie kilku składników. Dodatek mleka kokosowego nadaje całości kremowej konsystencji. Z kolei kawałki mięsa podnoszą wartość energetyczną posiłku. Zupa z kukurydzy z kurczakiem to doskonała propozycja obiadowa dla dużych i mniejszych głodomorów. W poniższej wersji przepisu nie ma dodatku chilli, zupę bez obaw zjeść mogą także dzieciaki.
Zupę przygotowuje się szybko, z zaledwie kilku składników. Dodatek mleka kokosowego nadaje całości kremowej konsystencji. Z kolei kawałki mięsa podnoszą wartość energetyczną posiłku. Zupa z kukurydzy z kurczakiem to doskonała propozycja obiadowa dla dużych i mniejszych głodomorów. W poniższej wersji przepisu nie ma dodatku chilli, zupę bez obaw zjeść mogą także dzieciaki.
Komentarze 0