Grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą
22min
Łatwy
1
Kalafior
1 łyżeczka
Curry
1
Limonka
1 pęczek
Kolendra
1
Dymka
1 trochę
Mięta
1
Papryczka chili
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
.
Wartości odżywcze
Białko
2.77 g
Węglowodany
8.94 g
Tłuszcze
3.02 g
Wartość energetyczna
63.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
22 min
Krok 1
5 min
Pokrój kalafiora w „steki” o grubości około 2 cm. Posmaruj oliwą, dopraw solą i przyprawą curry.
Krok 2
10 min
Grilluj na patelni grillowej lub na grillu, aż się lekko zarumienią. Możesz też piec steki w rozgrzanym do 180 st. piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia. Jeśli struktura po ugrillowaniu Ci nie odpowiada (są za chrupkie), zblanszuj je wcześniej w gotującej, osolonej wodzie przez 1 min, a następnie postępuj dalej wg przepisu.
Krok 3
5 min
W międzyczasie zrób salsę - posiekaj kolendrę, dymkę, miętę i papryczkę chilli. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw solą do smaku. Do salsy spróbuj dodać różne świeże zioła jak natka pietruszki czy szczypiorek, aby nadać jej innego smaku.
Krok 4
2 min
Serwuj steki z kalafiora z zieloną salsą i sosem jalapeno.
Zbliża się sezon grillowy i pewnie zastanawiasz się, co jeszcze oprócz mięsa warto grillować na ruszcie? Warzywa świetnie sprawdzają się jako dodatek, ale również jako pełnowartościowe potrawy z grilla. Wypróbuj smakowite grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą. Kalafior pokrojony w kształtne steki bez problemu zrumieni się na ruszcie bądź grillowej tacce. Podany z zieloną salsą i Sosem Jalapeno WINIARY może stanowić pyszne bezmięsne danie!
Komentarze 0