Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą

0
22 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kalafior
1 łyżeczka
Curry
1 
Limonka
1 pęczek
Kolendra
1 
Dymka
1 trochę
Mięta
1 
Papryczka chili
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
3.02 g
Wartość energetyczna
63.46 kcal
Węglowodany
8.94 g
Białko
2.77 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

22 min
Krok 1
5 min
Pokrój kalafiora w „steki” o grubości około 2 cm. Posmaruj oliwą, dopraw solą i przyprawą curry.
Krok 2
10 min
Grilluj na patelni grillowej lub na grillu, aż się lekko zarumienią. Możesz też piec steki w rozgrzanym do 180 st. piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia. Jeśli struktura po ugrillowaniu Ci nie odpowiada (są za chrupkie), zblanszuj je wcześniej w gotującej, osolonej wodzie przez 1 min, a następnie postępuj dalej wg przepisu.
Krok 3
5 min
W międzyczasie zrób salsę - posiekaj kolendrę, dymkę, miętę i papryczkę chilli. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw solą do smaku. Do salsy spróbuj dodać różne świeże zioła jak natka pietruszki czy szczypiorek, aby nadać jej innego smaku.
Krok 4
2 min
Serwuj steki z kalafiora z zieloną salsą i sosem jalapeno.
Grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą

Krok 1 z 4

Pokrój kalafiora w „steki” o grubości około 2 cm. Posmaruj oliwą, dopraw solą i przyprawą curry.

Grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą

Krok 2 z 4

Grilluj na patelni grillowej lub na grillu, aż się lekko zarumienią. Możesz też piec steki w rozgrzanym do 180 st. piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia. Jeśli struktura po ugrillowaniu Ci nie odpowiada (są za chrupkie), zblanszuj je wcześniej w gotującej, osolonej wodzie przez 1 min, a następnie postępuj dalej wg przepisu.

Grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą

Krok 3 z 4

W międzyczasie zrób salsę - posiekaj kolendrę, dymkę, miętę i papryczkę chilli. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw solą do smaku. Do salsy spróbuj dodać różne świeże zioła jak natka pietruszki czy szczypiorek, aby nadać jej innego smaku.

Grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą

Krok 4 z 4

Serwuj steki z kalafiora z zieloną salsą i sosem jalapeno.

Zbliża się sezon grillowy i pewnie zastanawiasz się, co jeszcze oprócz mięsa warto grillować na ruszcie? Warzywa świetnie sprawdzają się jako dodatek, ale również jako pełnowartościowe potrawy z grilla. Wypróbuj smakowite grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą. Kalafior pokrojony w kształtne steki bez problemu zrumieni się na ruszcie bądź grillowej tacce. Podany z zieloną salsą i Sosem Jalapeno WINIARY może stanowić pyszne bezmięsne danie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika