Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowy makaron na pewno jest dużo smaczniejszy od tego kupionego w sklepie. Wyczarujesz go zaledwie z kilku składników, które znajdziesz w zakątkach swojej kuchni. Sprawdź, jak wykonać domowy makaron dorosołu i zaskocz najbliższych delikatnym smakiem dania.
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę.
Krok 2
30 min
Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Krok 3
10 min
Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4 cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił.
Krok 4
10 min
Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować około 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem.
Krok 1
z
4
Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę.
Krok 2
z
4
Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Krok 3
z
4
Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4 cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił.
Krok 4
z
4
Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować około 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
B
Bolesław
Mój wuj robił makaron duże ilości i suszył na słońcu na dachu swojego domku, raz przyszło tornado i ten makaron można było spotkać km od tego domu. Ale makaron był suuuuuper
E
Eugeniusz
Ja na 0,5 kg daję 5 jaj łyżeczkę soli odrobinkę kurkumy dla ładnego koloru i dużą łyżkę olej rzepakowego.
Winiary
Expert
Dziękujemy za komentarz z dobrą wskazówką, być może wykorzysta ją jeszcze inny użytkownik :)
Z
Zbyszek
Świetny przepis i rewelacyjnie przedstawiony krok po kroku
Winiary
Expert
Dziękujemy, Zbyszku! Polecamy też do wypróbowania inne nasze przepisy :)
Komentarze 3