Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pączki można jeść nie tylko w tłusty czwartek! A te domowe smakują najlepiej! Przygotowując pączki samemu, kończymy z odwiecznym problemem, jakim jest zbyt mała ilość marmolady. Tutaj sami o tym decydujemy. Deser nie jest czasochłonny, a warto spędzić nad nim każdą minutę – zadowolone miny domowych łasuchów w pełni to rekompensują. Pycha!
Przygotowanie
85 min
Krok 1
5 min
Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn.
Krok 2
5 min
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka.
Krok 3
25 min
Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 4
15 min
Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki.
Krok 5
10 min
Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6
20 min
W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry. Smażyć pączki po obu stronach.
Krok 7
5 min
Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie posypać cukrem pudrem.
Krok 1
z
7
Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn.
Krok 2
z
7
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka.
Krok 3
z
7
Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 4
z
7
Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki.
Krok 5
z
7
Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6
z
7
W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry. Smażyć pączki po obu stronach.
Krok 7
z
7
Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0