Domowe pączki na smalcu
1 godz 25 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.78 g
Węglowodany
43.96 g
Tłuszcze
93.64 g
Wartość energetyczna
1051.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
85 min
Krok 1
5 min
Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn.
Krok 2
5 min
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka.
Krok 3
25 min
Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 4
15 min
Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki.
Krok 5
10 min
Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6
20 min
W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry. Smażyć pączki po obu stronach.
Krok 7
5 min
Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie posypać cukrem pudrem.
Pączki można jeść nie tylko w tłusty czwartek! A te domowe smakują najlepiej! Przygotowując pączki samemu, kończymy z odwiecznym problemem, jakim jest zbyt mała ilość marmolady. Tutaj sami o tym decydujemy. Deser nie jest czasochłonny, a warto spędzić nad nim każdą minutę – zadowolone miny domowych łasuchów w pełni to rekompensują. Pycha!
Komentarze 0