Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowe pączki na smalcu

Domowe pączki na smalcu

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kiziolek201

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Drożdże
100  g
Masło
250  ml
Mleko
3  łyżek
Cukier
1  łyżka
Spirytus
6 
Żółtko
500  g
Mąka pszenna
200  g
Marmolada
trochę
Cukier puder
trochę
Smalec
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.64 g
Węglowodany
43.94 g
Tłuszcze
4.57 g
Wartość energetyczna
249 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pączki można jeść nie tylko w tłusty czwartek! A te domowe smakują najlepiej! Przygotowując pączki samemu, kończymy z odwiecznym problemem, jakim jest zbyt mała ilość marmolady. Tutaj sami o tym decydujemy. Deser nie jest czasochłonny, a warto spędzić nad nim każdą minutę – zadowolone miny domowych łasuchów w pełni to rekompensują. Pycha!

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    5 min
    Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn.
  • Krok 2

    5 min
    Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka.
  • Krok 3

    25 min
    Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Krok 4

    15 min
    Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki.
  • Krok 5

    10 min
    Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Krok 6

    20 min
    W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry. Smażyć pączki po obu stronach.
  • Krok 7

    5 min
    Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie posypać cukrem pudrem.
Domowe pączki na smalcu

Krok 1 z 7

Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn.

Domowe pączki na smalcu

Krok 2 z 7

Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka.

Domowe pączki na smalcu

Krok 3 z 7

Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

Domowe pączki na smalcu

Krok 4 z 7

Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki.

Domowe pączki na smalcu

Krok 5 z 7

Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Domowe pączki na smalcu

Krok 6 z 7

W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry. Smażyć pączki po obu stronach.

Domowe pączki na smalcu

Krok 7 z 7

Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Deser
  • Jesień
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Nowy Rok
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinny posiłek
  • Weekend
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski na parze

    Kluski na parze

    54 min Łatwy
  • Pączki z budyniem

    Pączki z budyniem

    1 godz 54 min Łatwy
  • Tanie pączki

    Tanie pączki

    1 godz 5 min Łatwy
  • Kluski na parze nadziewane borówkami

    Kluski na parze nadziewane borówkami

    2 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu