Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowe pączki na smalcu
Dodaj do CookBook

Domowe pączki na smalcu

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Drożdże
100  g
Masło
250  ml
Mleko
3  łyżek
Cukier
1  łyżka
Spirytus
6 
Żółtko
500  g
Mąka pszenna
200  g
Marmolada
trochę
Cukier puder
trochę
Smalec
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.9 g
Wartość energetyczna
249 kcal
Tłuszcze
4.6 g
Białko
6.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pączki można jeść nie tylko w tłusty czwartek! A te domowe smakują najlepiej! Przygotowując pączki samemu, kończymy z odwiecznym problemem, jakim jest zbyt mała ilość marmolady. Tutaj sami o tym decydujemy. Deser nie jest czasochłonny, a warto spędzić nad nim każdą minutę – zadowolone miny domowych łasuchów w pełni to rekompensują. Pycha!

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    5 min
    Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn.
  • Krok 2

    5 min
    Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka.
  • Krok 3

    25 min
    Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Krok 4

    15 min
    Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki.
  • Krok 5

    10 min
    Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Krok 6

    20 min
    W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry. Smażyć pączki po obu stronach.
  • Krok 7

    5 min
    Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie posypać cukrem pudrem.
Domowe pączki na smalcu

Krok 1 z 7

Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn.

Domowe pączki na smalcu

Krok 2 z 7

Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka.

Domowe pączki na smalcu

Krok 3 z 7

Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

Domowe pączki na smalcu

Krok 4 z 7

Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki.

Domowe pączki na smalcu

Krok 5 z 7

Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Domowe pączki na smalcu

Krok 6 z 7

W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry. Smażyć pączki po obu stronach.

Domowe pączki na smalcu

Krok 7 z 7

Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Deser
  • Jesień
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Nowy Rok
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Weekend
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe ogórki małosolne – przepis

    Domowe ogórki małosolne – przepis

    20 min Łatwy
  • Domowe pesto

    Domowe pesto

    30 min Łatwy
  • Domowe paluszki grissini

    Domowe paluszki grissini

    2 godz 8 min Łatwy
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu