Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Same zalety sałaty masłowej 

Wśród całej palety różnorodnych rodzajów sałat trudno czasem wybrać tę właściwą i najlepiej pasującą do określonego przepisu. Sałaty znacznie różnią się od siebie zarówno pod względem smaku, jak i soczystości czy wyglądu. Wśród nich wyróżnia się sałata masłowa, której liście są miękkie, delikatne i jakby nieco natłuszczone. Była ona znana już w starożytnym Egipcie, a według Biblii dziko rosnące odmiany sałaty Żydzi dodawali do mięsa w czasie święta Paschy. 

Sałata masłowa zawiera mnóstwo cennych dla naszego organizmu minerałów i witamin. Wyróżnia się także bardzo niską kalorycznością, a ze względu na właściwości antyoksydacyjne powinna być na stałe włączona do naszego menu. Po umyciu i poszarpaniu na mniejsze części liście mogą być znakomitym dodatkiem do sałatek, warto je także dodawać do kanapek czy niewielkich przekąsek, np. tortilli. 

Sałata masłowa i sałatki 

Typowe dla wiosny i lata sałatki często w swoim składzie zawierają uniwersalną sałatę, nadającą potrawie lekkości i orzeźwiającego, jasnozielonego koloru. Prawdziwie wiosennym dodatkiem do pieczonych mięs podawanych na obiad jest sałata masłowa ze śmietaną i ćwiartkami gotowanych na twardo jajek. Te dwa proste składniki wystarczy doprawić tuż przed podaniem śmietaną z odrobiną cukru i octu. Zanim jednak przystąpimy do przygotowania tej niezwykle prostej sałatki, pamiętajmy o tym, by dokładnie odsączyć nadmiar wody pozostałej po myciu warzywa. W przeciwnym razie gęsty sos śmietanowy zetnie się ze zebraną na dnie naczynia wodą, tworząc mało apetyczną zawiesinę. 

Pyszna sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami to znakomity pomysł na obiad w upalne dni, kiedy to raczej nie mamy zbyt dużego apetytu. Młode ziemniaczki, pomidory, szparagi i sałata tworzą smaczną i sycącą potrawę, którą można dodatkowo wzbogacić plasterkami pieczonego filetu z kurczaka lub chrupiącymi chipsami z boczku. Sałata masłowa doskonale smakuje także w połączeniu ze skropionymi sokiem cytrynowym kawałkami awokado, natką pietruszki i garścią sezamu. Wyjątkowy smak składników warto podkreślić lekkim dressingiem na bazie sosu sojowego, oliwy oraz zimnej wody.