Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
warzywa zielone

Przepisy na potrawy z sałatą masłową

Sałata masłowa najlepiej smakuje na surowo. Do jakich przepisów można wykorzystać to pyszne warzywo? 

Przepisy 15

Kanapki z kurczakiem

Kanapki z kurczakiem

25 min Łatwy
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z zieloną soczewicą

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z zieloną soczewicą

45 ze 100
50 min Łatwy
Sałatka z pieczonym kurczakiem i paluszkami krabowymi

Sałatka z pieczonym kurczakiem i paluszkami krabowymi

32 min Łatwy
Hamburger z łososia

Hamburger z łososia

75 ze 100
45 min Łatwy
Sałatka galicyjska

Sałatka galicyjska

28 min Łatwy
Burger z grilla z Sosem Czosnkowym WINIARY

Burger z grilla z Sosem Czosnkowym WINIARY

65 ze 100
37 min Łatwy
Sałatka z serem camembert

Sałatka z serem camembert

26 min Łatwy
Zupa krem z zielonej sałaty

Zupa krem z zielonej sałaty

45 min Łatwy
Sałatka amerykańska z kurczakiem

Sałatka amerykańska z kurczakiem

35 min Łatwy
Sałatka z serkiem wiejskim

Sałatka z serkiem wiejskim

20 min Łatwy
Sałatka ogórkowa z rzodkiewką

Sałatka ogórkowa z rzodkiewką

14 min Łatwy
Pita z sałatą z rzodkiewki, sałaty masłowej i jabłka

Pita z sałatą z rzodkiewki, sałaty masłowej i jabłka

31 min Łatwy
Sałatka Zapach lata

Sałatka Zapach lata

30 min Łatwy
Sałata masłowa ze śmietaną

Sałata masłowa ze śmietaną

10 min Łatwy
Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

55 min Łatwy

Same zalety sałaty masłowej 

Wśród całej palety różnorodnych rodzajów sałat trudno czasem wybrać tę właściwą i najlepiej pasującą do określonego przepisu. Sałaty znacznie różnią się od siebie zarówno pod względem smaku, jak i soczystości czy wyglądu. Wśród nich wyróżnia się sałata masłowa, której liście są miękkie, delikatne i jakby nieco natłuszczone. Była ona znana już w starożytnym Egipcie, a według Biblii dziko rosnące odmiany sałaty Żydzi dodawali do mięsa w czasie święta Paschy. 

Sałata masłowa zawiera mnóstwo cennych dla naszego organizmu minerałów i witamin. Wyróżnia się także bardzo niską kalorycznością, a ze względu na właściwości antyoksydacyjne powinna być na stałe włączona do naszego menu. Po umyciu i poszarpaniu na mniejsze części liście mogą być znakomitym dodatkiem do sałatek, warto je także dodawać do kanapek czy niewielkich przekąsek, np. tortilli. 

Sałata masłowa i sałatki 

Typowe dla wiosny i lata sałatki często w swoim składzie zawierają uniwersalną sałatę, nadającą potrawie lekkości i orzeźwiającego, jasnozielonego koloru. Prawdziwie wiosennym dodatkiem do pieczonych mięs podawanych na obiad jest sałata masłowa ze śmietaną i ćwiartkami gotowanych na twardo jajek. Te dwa proste składniki wystarczy doprawić tuż przed podaniem śmietaną z odrobiną cukru i octu. Zanim jednak przystąpimy do przygotowania tej niezwykle prostej sałatki, pamiętajmy o tym, by dokładnie odsączyć nadmiar wody pozostałej po myciu warzywa. W przeciwnym razie gęsty sos śmietanowy zetnie się ze zebraną na dnie naczynia wodą, tworząc mało apetyczną zawiesinę. 

Pyszna sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami to znakomity pomysł na obiad w upalne dni, kiedy to raczej nie mamy zbyt dużego apetytu. Młode ziemniaczki, pomidory, szparagi i sałata tworzą smaczną i sycącą potrawę, którą można dodatkowo wzbogacić plasterkami pieczonego filetu z kurczaka lub chrupiącymi chipsami z boczku. Sałata masłowa doskonale smakuje także w połączeniu ze skropionymi sokiem cytrynowym kawałkami awokado, natką pietruszki i garścią sezamu. Wyjątkowy smak składników warto podkreślić lekkim dressingiem na bazie sosu sojowego, oliwy oraz zimnej wody. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu