Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lekka, tania i prosta w przygotowaniu. Idealna dla tych, którzy lubią zupy typu krem. Przepis na zupę krem z zielonej sałaty to wyśmienita odmiana tradycyjnych zup. Głównym składnikiem jest sałata oraz mączka ryżowa, mleko i śmietanka. Delikatna zupa wpadnie w gust każdemu miłośnikowi nowych smaków. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami. Pycha!
Przygotowanie
45 min
Krok 1
5 min
Ryż zmielić (najlepiej w mikserze) na mączkę ryżową. Mączkę wsypać do wysokiego naczynia.
Krok 2
5 min
Mleko zmieszać ze śmietaną (można też użyć tylko mleka lub tylko śmietany). Dodać do mączki ryżowej.
Krok 3
5 min
Przygotować bulion warzywny (może być z kostki - rozmieszanej w 500 ml wody) i wlać do naczynia. Następnie wsypać przyprawy.
Krok 4
5 min
Liście sałaty opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Krok 5
9 min
Zmiksowaną zupę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Krok 6
15 min
W trakcie gotowania dodać łyżeczkę masla. Gotować aż mączka ryżowa nie będzie wyczuwalna. około 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
1 min
Podawać z grzankami zrumienionymi na maśle lub białym pieczywem.
Krok 1
z
7
Ryż zmielić (najlepiej w mikserze) na mączkę ryżową. Mączkę wsypać do wysokiego naczynia.
Krok 2
z
7
Mleko zmieszać ze śmietaną (można też użyć tylko mleka lub tylko śmietany). Dodać do mączki ryżowej.
Krok 3
z
7
Przygotować bulion warzywny (może być z kostki - rozmieszanej w 500 ml wody) i wlać do naczynia. Następnie wsypać przyprawy.
Krok 4
z
7
Liście sałaty opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Krok 5
z
7
Zmiksowaną zupę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Krok 6
z
7
W trakcie gotowania dodać łyżeczkę masla. Gotować aż mączka ryżowa nie będzie wyczuwalna. około 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
z
7
Podawać z grzankami zrumienionymi na maśle lub białym pieczywem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0