Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z zielonej sałaty

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 g
Ryż
5 liści
Sałata masłowa
0.5 szklanka
Mleko
0.5 szklanka
Śmietana
1 łyżeczka
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.1 g
Węglowodany
26.45 g
Wartość energetyczna
1054.2 kcal
Tłuszcze
79.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
5 min
Ryż zmielić (najlepiej w mikserze) na mączkę ryżową. Mączkę wsypać do wysokiego naczynia.
Krok 2
5 min
Mleko zmieszać ze śmietaną (można też użyć tylko mleka lub tylko śmietany). Dodać do mączki ryżowej.
Krok 3
5 min
Przygotować bulion warzywny (może być z kostki) i wlać do naczynia. Następnie wsypać przyprawę jarzynkę.
Krok 4
5 min
Liście sałaty opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Krok 5
9 min
Zmiksowaną zupę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Krok 6
15 min
W trakcie gotowania dodać łyżeczkę masla. Gotować aż mączka ryżowa nie będzie wyczuwalna. około 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
1 min
Podawać z grzankami zrumienionymi na maśle lub białym pieczywem.
Zupa krem z zielonej sałaty

Krok 1 z 7

Ryż zmielić (najlepiej w mikserze) na mączkę ryżową. Mączkę wsypać do wysokiego naczynia.

Zupa krem z zielonej sałaty

Krok 2 z 7

Mleko zmieszać ze śmietaną (można też użyć tylko mleka lub tylko śmietany). Dodać do mączki ryżowej.

Zupa krem z zielonej sałaty

Krok 3 z 7

Przygotować bulion warzywny (może być z kostki) i wlać do naczynia. Następnie wsypać przyprawę jarzynkę.

Zupa krem z zielonej sałaty

Krok 4 z 7

Liście sałaty opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie zmiksować.

Zupa krem z zielonej sałaty

Krok 5 z 7

Zmiksowaną zupę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.

Zupa krem z zielonej sałaty

Krok 6 z 7

W trakcie gotowania dodać łyżeczkę masla. Gotować aż mączka ryżowa nie będzie wyczuwalna. około 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa krem z zielonej sałaty

Krok 7 z 7

Podawać z grzankami zrumienionymi na maśle lub białym pieczywem.

Lekka, tania i prosta w przygotowaniu. Idealna dla tych, którzy lubią zupy typu krem. Przepis na zupę krem z zielonej sałaty to wyśmienita odmiana tradycyjnych zup. Głównym składnikiem jest sałata oraz mączka ryżowa, mleko i śmietanka. Delikatna zupa wpadnie w gust każdemu miłośnikowi nowych smaków. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika