Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szerokie zastosowanie rabarbaru

Rabarbar jest jednym z pierwszych warzyw, które można zbierać już w okresie wiosennym. Naturalnie występuje we wschodnich rejonach Rosji, Mongolii i Chinach, jednak obecnie jest uprawiany w strefie umiarkowanej niemal całego świata. Wiadomo, że rabarbar był wykorzystywany już ponad 2000 lat temu i to nie tylko w celach kulinarnych, lecz także leczniczych. Podstawą rabarbaru jest niewielkie kłącze, z którego wyrasta kilkanaście rozłożystych liści na dość długich i sztywnych łodygach. To właśnie one są jadalną częścią rośliny, a ich smak zależy głównie od koloru. Im bardziej czerwone, tym dojrzalsze i mniej kwaśne.

Ze względu na charakterystyczny smak, rabarbar używany jest przede wszystkim do przyrządzania słodkich wypieków i aromatycznych kompotów, choć coraz częściej można trafić na wytrawne przepisy mięsne z dodatkiem tego nietypowego warzywa. Z łodyg świeżego rabarbaru i truskawek można przygotować wyrazisty sos, który jest idealnym dodatkiem do grillowanych mięs. Aromatyczne szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney pochodzącym z kuchni indyjskiej to idealny przykład na wyśmienite zestawienie delikatnego smaku kurczaka ze słodko-kwaśnymi dodatkami.

Słodkie wypieki z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to jedno z tradycyjnych wypieków naszej rodzimej kuchni. Któż w dzieciństwie nie jadł jeszcze ciepłego kawałka słodkiego ciasta z dodatkiem kwaskowatych kostek rabarbaru, pokrytego chrupiącą warstwą kruszonki, tak cudnie pachnącej wanilią? W wielu domach należy on do jednych z ulubionych przepisów na wiosenny deser. Ucierane ciasto z rabarbarem, podobnie jak drożdżowe, od zawsze podbija serca dorosłych i młodszych łasuchów. Niezwykle aromatyczne, puszyste i lekkie ma tendencję do znikania z talerzy, zanim zdąży dobrze ostygnąć.

Sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce to idealny pomysł na smaczny i orzeźwiający wiosenny deser. Pyszna masa serowa na kruchym, chrupiącym spodzie pokryta jest rzędami rabarbaru, podduszonego na patelni z dodatkiem cukru, a następnie zalana grubą warstwą aromatycznej galaretki truskawkowej. Słodkie, lekko kwaskowate i chrupiące – czegóż chcieć więcej od doskonałego deseru?