Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rabarbar - kategoria top

Przepisy na dania z rabarbarem

Kwaśny i aromatyczny rabarbar jest idealny nie tylko na orzeźwiający kompot. Które przepisy z rabarbarem mile zaskoczą Twoich bliskich?

Przepisy 10

Dżem z rabarbaru

Dżem z rabarbaru

1 godz 45 min Łatwy
Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

2 godz 50 min Łatwy
Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

Zupa owocowa z kruszonką na Dzień Dziecka

1 godz 39 min Średni
Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

53 min Średni
Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

28 min Łatwy
Sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce (bez pieczenia)

Sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce (bez pieczenia)

2 godz 45 min Łatwy
Ucierane ciasto z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem

1 godz 20 min Łatwy
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

2 godz 12 min Łatwy
Budyniowiec z rabarbarem

Budyniowiec z rabarbarem

1 godz 25 min Łatwy
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

2 godz 42 min Łatwy

Szerokie zastosowanie rabarbaru

Rabarbar jest jednym z pierwszych warzyw, które można zbierać już w okresie wiosennym. Naturalnie występuje we wschodnich rejonach Rosji, Mongolii i Chinach, jednak obecnie jest uprawiany w strefie umiarkowanej niemal całego świata. Wiadomo, że rabarbar był wykorzystywany już ponad 2000 lat temu i to nie tylko w celach kulinarnych, lecz także leczniczych. Podstawą rabarbaru jest niewielkie kłącze, z którego wyrasta kilkanaście rozłożystych liści na dość długich i sztywnych łodygach. To właśnie one są jadalną częścią rośliny, a ich smak zależy głównie od koloru. Im bardziej czerwone, tym dojrzalsze i mniej kwaśne.

Ze względu na charakterystyczny smak, rabarbar używany jest przede wszystkim do przyrządzania słodkich wypieków i aromatycznych kompotów, choć coraz częściej można trafić na wytrawne przepisy mięsne z dodatkiem tego nietypowego warzywa. Z łodyg świeżego rabarbaru i truskawek można przygotować wyrazisty sos, który jest idealnym dodatkiem do grillowanych mięs. Aromatyczne szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney pochodzącym z kuchni indyjskiej to idealny przykład na wyśmienite zestawienie delikatnego smaku kurczaka ze słodko-kwaśnymi dodatkami.

Słodkie wypieki z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to jedno z tradycyjnych wypieków naszej rodzimej kuchni. Któż w dzieciństwie nie jadł jeszcze ciepłego kawałka słodkiego ciasta z dodatkiem kwaskowatych kostek rabarbaru, pokrytego chrupiącą warstwą kruszonki, tak cudnie pachnącej wanilią? W wielu domach należy on do jednych z ulubionych przepisów na wiosenny deser. Ucierane ciasto z rabarbarem, podobnie jak drożdżowe, od zawsze podbija serca dorosłych i młodszych łasuchów. Niezwykle aromatyczne, puszyste i lekkie ma tendencję do znikania z talerzy, zanim zdąży dobrze ostygnąć.

Sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce to idealny pomysł na smaczny i orzeźwiający wiosenny deser. Pyszna masa serowa na kruchym, chrupiącym spodzie pokryta jest rzędami rabarbaru, podduszonego na patelni z dodatkiem cukru, a następnie zalana grubą warstwą aromatycznej galaretki truskawkowej. Słodkie, lekko kwaskowate i chrupiące – czegóż chcieć więcej od doskonałego deseru?

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu