Choć wędliny możemy dostać w praktycznie każdym sklepie spożywczym, to domowe wędliny stanowią dla nich wspaniałą alternatywę. Po pierwsze ich smak jest nieporównywalnie lepszy, a dostosować go możemy do własnych upodobań, dodając te czy inne przyprawy albo mieszanki przypraw. Po drugie, przygotowując domowe wędliny, mamy pełną kontrolę nad tym procesem i jesteśmy pewni, że nie użyto sztucznych barwników, chemicznych polepszaczy smaku czy niezdrowych konserwantów. Przygotowanie domowych wędlin nie jest też wcale takie trudne. Z pewnością każdy sobie z tym poradzi, a efekty warte są starań. Domowe wędliny mogą być używane tak samo, jak ich sklepowe odpowiedniki – możemy kłaść je na kanapkach, dodawać do jajecznicy, zapiekanek i innych dań wykorzystujących ten składnik. Jedyna różnica polega na tym, że dzięki wybornym smakom domowe wędliny znikają z naszych lodówek w dużo szybszym tempie!
W naszym katalogu znajdziesz wiele sprawdzonych przepisów na domowe wędliny. Mogą to być na przykład domowe szynki wieprzowe albo wędliny z indyka. Można je gotować, piec, a nawet wędzić, jeśli mamy domową (albo ogrodową) wędzarnię. Domowe wędliny to też przygotowywane w naszych kuchniach salcesony i domowe pasztety. Te ostatnie możemy zrobić z wątróbki kurzej, indyczej, wieprzowej czy króliczej – albo z ich mieszanki. Warto wzbogacić je o różne dodatki, na przykład żurawinę, grzyby czy suszone śliwki.
Przygotowywanie domowych wędlin jest bardzo satysfakcjonujące. Pozwala uzyskać wspaniałe rezultaty, ale otwiera też pole do rozmaitych eksperymentów – z rodzajami mięs, sposobami ich obróbki czy dobieraniem kompozycji przypraw. Warto wypróbować kilka przepisów na domowe wędliny, by przekonać się, jak pyszne wychodzą. Kto wie, może przyrządzanie domowych wędlin stanie się dzięki temu naszym nowym, jakże smakowitym hobby?