Omlet z szynką, serem i pomidorami
30min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
52.55 g
Węglowodany
13.78 g
Tłuszcze
54.24 g
Wartość energetyczna
753.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Wędlinę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jednego pomidora kroimy w kostkę, drugiego na ósemki. Bazylię siekamy.
Krok 2
5 min
Jajka roztrzepujemy z wodą. Dodajemy ser, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy wędlinę.
Krok 4
2 min
Pokrojonego pomidora i bazylie dodajemy do jajek z serem, i wylewamy wszystko na patelnię z wędliną.
Krok 5
8 min
Smażymy pod przykryciem, aż jajko się zetnie. Wykładamy na talerz i podajemy z pokrojonym pomidorem.
Jeśli tylko masz nieco więcej czasu o poranku na przygotowanie śniadania, koniecznie wypróbuj przepis na omlet z szynką, serem i pomidorami. Jest to smaczny i bardzo sycący sposób na poranny posiłek. Na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi jajek. Poza tym to doskonały sposób na to, by zużyć resztki szynki, sera czy ostatnie sztuki pomidorów malinowych, zwykłych albo koktajlowych.
Przygotowanie zajmuje około pół godziny, ale można w nie zaangażować całą rodzinę. Plastry wędliny pokrój w niewielką kostkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jednego pomidora pokrój w kostkę, a drugiego w ósemki. Jeśli jest taka potrzeba, wcześniej możesz je sparzyć i obrać ze skórki. Na koniec posiekaj świeżą bazylię.
Jajka roztrzep z odrobiną wody. Dodaj ser, sól i pieprz. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż wędlinę. W tym czasie bazylię i pokrojonego w kostkę pomidora dodaj do jajek z serem i wylej wszystko razem na patelnię. Smaż pod przykryciem, nie mieszając jajek. Poczekaj, aż masa się zetnie. Dopiero wtedy wyłóż omlet na talerz i podawaj z pokrojonym w ćwiartki pomidorem. Tak przygotowane śniadanie na pewno doda energii na cały dzień, ale też zasmakuje dzieciom. Okaże się dobrą alternatywą dla płatków na mleku.
Przygotowanie zajmuje około pół godziny, ale można w nie zaangażować całą rodzinę. Plastry wędliny pokrój w niewielką kostkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jednego pomidora pokrój w kostkę, a drugiego w ósemki. Jeśli jest taka potrzeba, wcześniej możesz je sparzyć i obrać ze skórki. Na koniec posiekaj świeżą bazylię.
Jajka roztrzep z odrobiną wody. Dodaj ser, sól i pieprz. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż wędlinę. W tym czasie bazylię i pokrojonego w kostkę pomidora dodaj do jajek z serem i wylej wszystko razem na patelnię. Smaż pod przykryciem, nie mieszając jajek. Poczekaj, aż masa się zetnie. Dopiero wtedy wyłóż omlet na talerz i podawaj z pokrojonym w ćwiartki pomidorem. Tak przygotowane śniadanie na pewno doda energii na cały dzień, ale też zasmakuje dzieciom. Okaże się dobrą alternatywą dla płatków na mleku.
Komentarze 1