Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
wypieki - ciasta

Ciasta ze śliwkami

Kwaskowate i aromatyczne śliwki sprawiają, że wypieki nabierają niezwykłego smaku. Warto z nich przygotować także konfitury, którymi będzie można się cieszyć przez cały rok. 

Przepisy 13

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

1 godz 54 min Łatwy
Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

1 godz Łatwy
Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

Pleśniak ze śliwkami i jabłkami

1 godz 45 min Średni
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

1 godz 32 min Łatwy
Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

1 godz 30 min Łatwy
Ciasto renklodowo-kokosowe

Ciasto renklodowo-kokosowe

1 godz 37 min Łatwy
Skubaniec czyli placek ze śliwami

Skubaniec czyli placek ze śliwami

2 godz 12 min Łatwy
Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

1 godz 45 min Łatwy
Szybkie ciasto jogurtowe z owocami

Szybkie ciasto jogurtowe z owocami

50 min Łatwy
Ciasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami

3 godz 15 min Łatwy
Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

2 godz 47 min Łatwy
Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami

1 godz 9 min Łatwy
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

3 godz Łatwy

Słodkie i pachnące śliwki 

Pod koniec lata w ogrodach i sadach zaczynają dojrzewać pierwsze śliwki. Ze względu na swój charakterystyczny smak oraz zwarty miąższ, owoce te mają szerokie zastosowanie w kuchniach niemal całego świata. Dojrzałe śliwki łatwo dają się przechowywać przez dłuższy czas. Można je mrozić, suszyć, wędzić lub robić z nich przetwory, dzięki czemu wyjątkowy smak tych owoców zachowujemy przez cały rok. Zarówno świeże, jak i przetworzone śliwki są ważnym składnikiem słodkich oraz wytrawnych dań. Stanową także ważną przyprawę do bigosu, pasztetów oraz pieczonych mięs, a gęsty i bardzo aromatyczny sos śliwkowy jest doskonałym dodatkiem do pieczonej kaczki lub schabu. 

Pyszne ciasta ze śliwkami 

Pulchne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to wypiek, który nie ma sobie równych. Zazwyczaj nie ma szans porządnie ostygnąć, ponieważ natychmiast po wyjęciu z piekarnika każdy częstuje się kawałeczkiem pysznego wypieku, który wtedy jest najsmaczniejszy i najpiękniej pachnie. Gdy sezon śliwkowy trwa w pełni, warto upiec lekkie i szybkie ciasto jogurtowe, którego przygotowanie zajmuje niespełna trzy kwadranse. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, przelać masę na blachę, ułożyć na wierzchu połówki śliwek upiec i… wyśmienity dodatek do kawy mamy gotowy. Jeśli chcemy, aby ciasto jogurtowe było bardziej wilgotne, wówczas pokrojone owoce należy zmieszać z budyniem śmietankowym i dopiero wyłożyć na surowe ciasto. 

Upalne letnie popołudnia na pewno dłużej zostaną w naszej pamięci, gdy na deser przygotujemy lekki pleśniak ze śliwkami i jabłkami. Ten bogaty w smaku wypiek, o oryginalnej nazwie, powstaje z dodatkiem kisielu wiśniowego i jest posypany grubą warstwą kruszonki, dzięki czemu prezentuje się dokładnie tak samo jak smakuje – nadzwyczajnie. Podobnym przysmakiem jest tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami, suto oprószona cukrem pudrem. Chrupiąca warstwa ciasta kryje w sobie kremową masę i zapieczone owoce, a powstała z niej tarta dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasto smakuje idealnie podane razem z filiżanką ulubionej kawy czy popołudniowej herbatki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu