Smażone jabłka do naleśników lub ciast

3/5 3 3 5 1

przygotowanie: 17 min

oczekiwanie: 15 min

porcje: 2 porcje

Pyszne smażone jabłka swój smak zawdzięczają nie tylko procesowi smażenia, ale także dodatkom – masełka, cukru wanilinowego WINIARY i cynamonu. Smażone jabłka idealnie sprawdzą się jako farsz naleśników lub główny składnik ciast, np. domowej szarlotki.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałeczki. Jabłka wkładamy do rondelka, zalewamy 50 ml wody.
  2. Do jabłek dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym, oraz masło i wstawiamy na mały płomień.
  3. Gotujemy ok 10 minut ciągle mieszając, do złączenia się wszystkich składników i częściowego rozpadu kawałeczków jabłek.
  4. Pod koniec dodajemy cynamon i mieszamy. Taki nadzieniem smarować jeszcze ciepłe naleśniki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.