Francuskie rożki z musem jabłkowym
55min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.45 g
Węglowodany
18.61 g
Tłuszcze
9.06 g
Wartość energetyczna
162.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
5 min
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kostkę ok. 1 cm.
Krok 2
15 min
Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon, gotujemy, aż jabłka lekko się zrumienią, wlewamy 4 łyżki wody i dusimy aż sos odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3
5 min
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm i tniemy na 9 kwadratów (można użyć tzw. świeżego ciasta francuskiego, które jest już rozwałkowane i trzeba je tylko pokroić).
Krok 4
10 min
Boki każdego kwadratu smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, nakładamy trochę nadzienia i zlepiamy dociskając boki widelcem. Wierzch smarujemy resztą jajka, żeby się ładnie zrumieniały.
Krok 5
20 min
Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
Ciasto francuskie to lekki sposób na zrobienie deseru, który wyróżnia się smakiem oraz konsystencją. Mus jabłkowy, którym nadziejemy ciasto w tym przepisie, sprawi, że nasze łakocie będą jeszcze smaczniejsze. Dodajmy również sok z cytryny oraz cynamon, które wzmocnią aromat naszych przysmaków.
Komentarze 0