Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Francuskie rożki z musem jabłkowym

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest gwiazdka77
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

9 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Ciasto francuskie
400  g
Jabłka
2  łyżek
Sok z cytryny
2  łyżek
Cukier
0.5  łyżeczka
Cynamon
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.45 g
Węglowodany
18.61 g
Tłuszcze
9.06 g
Wartość energetyczna
162.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto francuskie to lekki sposób na zrobienie deseru, który wyróżnia się smakiem oraz konsystencją. Mus jabłkowy, którym nadziejemy ciasto w tym przepisie, sprawi, że nasze łakocie będą jeszcze smaczniejsze. Dodajmy również sok z cytryny oraz cynamon, które wzmocnią aromat naszych przysmaków.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kostkę ok. 1 cm.
  • Krok 2

    15 min
    Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon, gotujemy, aż jabłka lekko się zrumienią, wlewamy 4 łyżki wody i dusimy aż sos odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm i tniemy na 9 kwadratów (można użyć tzw. świeżego ciasta francuskiego, które jest już rozwałkowane i trzeba je tylko pokroić).
  • Krok 4

    10 min
    Boki każdego kwadratu smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, nakładamy trochę nadzienia i zlepiamy dociskając boki widelcem. Wierzch smarujemy resztą jajka, żeby się ładnie zrumieniały.
  • Krok 5

    20 min
    Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
Francuskie rożki z musem jabłkowym

Krok 1 z 5

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kostkę ok. 1 cm.

Francuskie rożki z musem jabłkowym

Krok 2 z 5

Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon, gotujemy, aż jabłka lekko się zrumienią, wlewamy 4 łyżki wody i dusimy aż sos odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

Francuskie rożki z musem jabłkowym

Krok 3 z 5

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm i tniemy na 9 kwadratów (można użyć tzw. świeżego ciasta francuskiego, które jest już rozwałkowane i trzeba je tylko pokroić).

Francuskie rożki z musem jabłkowym

Krok 4 z 5

Boki każdego kwadratu smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, nakładamy trochę nadzienia i zlepiamy dociskając boki widelcem. Wierzch smarujemy resztą jajka, żeby się ładnie zrumieniały.

Francuskie rożki z musem jabłkowym

Krok 5 z 5

Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Karnawał
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak faszerowany jabłkami

    2 godz 35 min Łatwy
  • Smażone jabłka do naleśników lub ciast

    23 min Łatwy
  • Szarlotka z rosą

    2 godz 15 min Łatwy
  • Jabłka w cieście francuskim

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu