Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Francuskie rożki z musem jabłkowym

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
9 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Ciasto francuskie
400 g
Jabłka
2 łyżek
Sok z cytryny
2 łyżek
Cukier
0.5 łyżeczka
Cynamon
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
9.06 g
Wartość energetyczna
162.69 kcal
Węglowodany
18.61 g
Białko
2.45 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kostkę ok. 1 cm.
Krok 2
15 min
Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon, gotujemy, aż jabłka lekko się zrumienią, wlewamy 4 łyżki wody i dusimy aż sos odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3
5 min
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm i tniemy na 9 kwadratów (można użyć tzw. świeżego ciasta francuskiego, które jest już rozwałkowane i trzeba je tylko pokroić).
Krok 4
10 min
Boki każdego kwadratu smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, nakładamy trochę nadzienia i zlepiamy dociskając boki widelcem. Wierzch smarujemy resztą jajka, żeby się ładnie zrumieniały.
Krok 5
20 min
Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
Francuskie rożki z musem jabłkowym

Krok 1 z 5

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kostkę ok. 1 cm.

Francuskie rożki z musem jabłkowym

Krok 2 z 5

Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon, gotujemy, aż jabłka lekko się zrumienią, wlewamy 4 łyżki wody i dusimy aż sos odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

Francuskie rożki z musem jabłkowym

Krok 3 z 5

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm i tniemy na 9 kwadratów (można użyć tzw. świeżego ciasta francuskiego, które jest już rozwałkowane i trzeba je tylko pokroić).

Francuskie rożki z musem jabłkowym

Krok 4 z 5

Boki każdego kwadratu smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, nakładamy trochę nadzienia i zlepiamy dociskając boki widelcem. Wierzch smarujemy resztą jajka, żeby się ładnie zrumieniały.

Francuskie rożki z musem jabłkowym

Krok 5 z 5

Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.

Ciasto francuskie to lekki sposób na zrobienie deseru, który wyróżnia się smakiem oraz konsystencją. Mus jabłkowy, którym nadziejemy ciasto w tym przepisie, sprawi, że nasze łakocie będą jeszcze smaczniejsze. Dodajmy również sok z cytryny oraz cynamon, które wzmocnią aromat naszych przysmaków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika