Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką
Dodaj do CookBook

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lifeinthelens
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

17 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Ciasto Francuskie
20  dag
Pieczarki
9  plastrów
Szynka Konserwowa
15  dag
Ser żółty
trochę
Oregano
trochę
Ketchup łagodny WINIARY
2 
Jajko
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
1  Płaska łyżka
Masło
trochę
Przyprawa do pizzy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.8 g
Wartość energetyczna
196.6 kcal
Tłuszcze
13.8 g
Białko
7.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pâte feuilletée, które w Polsce nazywamy ciastem francuskim to wyśmienita podstawa do przygotowania wytrawnych i słodkich potraw. Jest ono uniwersalne i dzięki swojemu maślanemu, delikatnemu smakowi oraz wyrafinowanej, listkującej strukturze idealnie współgra z wieloma dodatkami. Bez tego wynalezionego w XVII wieku smakołyku dziś nie wyobrażamy sobie nie tylko kuchni francuskiej, ale światowej. Rolada z ciasta francuskiego, tarta, rogaliki, ciasteczka, croissanty, owocowe kieszonki - ilość rzeczy, która da się zrobić na bazie ciasta francuskiego zdumiewa. Niezwykła forma tego ciasta, które składa się z kilkudziesięciu listków, od wilgotnych we wnętrzu wypieku do suchych i chrupiących na wierzchu, bierze się z unikalnej formy przygotowania. Ciasto podobne do pierogowego jest przekładane dużą ilością masła, następnie składa się je kilkanaście razy, chłodząc ciasto w międzyczasie. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze warstwy ciasta są rozdzielane przez parującą wodę i topiący tłuszcz - efekt jest zdumiewający ciasto zmienia konsystencję na lekką, puszystą i delikatną.

Idealne zawijańce z ciasta francuskiego w domowym zaciszu

Ciasto francuskie z powodzeniem każdy może wykonać samodzielnie w domu. Przepis jest pracochłonny, ale efekt wynagradza nawet najwybredniejszych smakoszy. Na tych, którzy nie cenią sobie czas i wygodę w sklepach czeka gotowe ciasto francuskie, które swoim smakiem nie ustępuje domowemu, ma natomiast tę zaletę, że wyjmujemy je z lodówki i już możemy działać. Żeby nasze francuskie ciasto miało idealną konsystencję trzeba pamiętać o ważnej zasadzie: ciasto, na które wykładamy dodatki musi być zimne - prosto z lodówki, a piekarnik, do którego je wkładamy powinien być rozgrzany do temperatury podanej na opakowaniu lub w przepisie. Z pomocą ciasta francuskiego przygotujemy ekspresowe danie główne lub przekąski na spotkanie towarzyskie.

Roladki z ciasta francuskiego - prosta i wykwintna ekspresowa przekąska

Prostym klasykiem, który urozmaici codzienne menu będą szybkie roladki z ciasta francuskiego. Zawijańce z ciasta francuskiego to klasyk idealny na imprezę, sprawdzi się także jako przystawka oraz przekąska na wieczór filmowy. Ciasto francuskie z szynką i serem to lubiane i popularne połączenie, które wraz z pieczarkami tworzy wybornie zbilansowany smakowo przysmak. Ciasto francuskie z żółtym serem to zaledwie godzina pracy (w tym 30 minut danie spędza w piekarniku), dlatego można je wykonać i zaskoczyć gości, którzy zjawiają się w naszym domu bez zapowiedzi. Jest to potrawa uniwersalna - ciasto francuskie z szynką, serem i pieczarkami zachwyci zarówno solo, jako przekąska czy dodatek do dania głównego czy zupy. Danie to można dowolnie modyfikować zmieniając składniki według własnych preferencji smakowych.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    10 min
    Pieczarki kroimy drobno i dusimy w 50 ml wody z łyżką masła. Dodajemy odrobinę przyprawy WINIARY.
  • Krok 2

    5 min
    Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dokładnie ketchupem. Rozkładamy plasterki szynki konserwowej na cieście francuskim.
  • Krok 3

    10 min
    Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty na plasterki szynki. Uduszone pieczarki rozkładamy na szynkę i ser.
  • Krok 4

    5 min
    Całość posypujemy oregano i przyprawą do pizzy. Zawijamy ciasto francuskie szerszą stroną w roladę następnie kroimy na paski 2 cm.
  • Krok 5

    45 min
    Jajko roztrzepujemy, następnie obtaczamy 2 cm paski rolady i układamy na blasze. Wkładamy do rozgarzanego do 200 stopni C piekarnika na 30-35 minut. Po 15 minutach najlepiej przełożyć kawałki roladki na drugą stronę.
Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

Krok 1 z 5

Pieczarki kroimy drobno i dusimy w 50 ml wody z łyżką masła. Dodajemy odrobinę przyprawy WINIARY.

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

Krok 2 z 5

Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dokładnie ketchupem. Rozkładamy plasterki szynki konserwowej na cieście francuskim.

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

Krok 3 z 5

Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty na plasterki szynki. Uduszone pieczarki rozkładamy na szynkę i ser.

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

Krok 4 z 5

Całość posypujemy oregano i przyprawą do pizzy. Zawijamy ciasto francuskie szerszą stroną w roladę następnie kroimy na paski 2 cm.

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

Krok 5 z 5

Jajko roztrzepujemy, następnie obtaczamy 2 cm paski rolady i układamy na blasze. Wkładamy do rozgarzanego do 200 stopni C piekarnika na 30-35 minut. Po 15 minutach najlepiej przełożyć kawałki roladki na drugą stronę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Jajka
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    20 min Łatwy
  • Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    33 min Łatwy
  • Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    35 min Łatwy
  • Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu