Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
7.5g / 16%
Węglowodany
10.8g / 21%
Tłuszcze
13.8g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

+

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

Wróć

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

(1)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lifeinthelens

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

17 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Ciasto Francuskie
20  dag
Pieczarki
9  plastrów
Szynka Konserwowa
15  dag
Ser żółty
trochę
Oregano
trochę
Ketchup łagodny WINIARY
2 
Jajko
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
1  Płaska łyżka
Masło
trochę
Przyprawa do pizzy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.48 g
Węglowodany
10.78 g
Tłuszcze
13.76 g
Wartość energetyczna
196.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pâte feuilletée, które w Polsce nazywamy ciastem francuskim to wyśmienita podstawa do przygotowania wytrawnych i słodkich potraw. Jest ono uniwersalne i dzięki swojemu maślanemu, delikatnemu smakowi oraz wyrafinowanej, listkującej strukturze idealnie współgra z wieloma dodatkami. Bez tego wynalezionego w XVII wieku smakołyku dziś nie wyobrażamy sobie nie tylko kuchni francuskiej, ale światowej. Rolada z ciasta francuskiego, tarta, rogaliki, ciasteczka, croissanty, owocowe kieszonki - ilość rzeczy, która da się zrobić na bazie ciasta francuskiego zdumiewa. Niezwykła forma tego ciasta, które składa się z kilkudziesięciu listków, od wilgotnych we wnętrzu wypieku do suchych i chrupiących na wierzchu, bierze się z unikalnej formy przygotowania. Ciasto podobne do pierogowego jest przekładane dużą ilością masła, następnie składa się je kilkanaście razy, chłodząc ciasto w międzyczasie. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze warstwy ciasta są rozdzielane przez parującą wodę i topiący tłuszcz - efekt jest zdumiewający ciasto zmienia konsystencję na lekką, puszystą i delikatną.

Idealne zawijańce z ciasta francuskiego w domowym zaciszu

Ciasto francuskie z powodzeniem każdy może wykonać samodzielnie w domu. Przepis jest pracochłonny, ale efekt wynagradza nawet najwybredniejszych smakoszy. Na tych, którzy nie cenią sobie czas i wygodę w sklepach czeka gotowe ciasto francuskie, które swoim smakiem nie ustępuje domowemu, ma natomiast tę zaletę, że wyjmujemy je z lodówki i już możemy działać. Żeby nasze francuskie ciasto miało idealną konsystencję trzeba pamiętać o ważnej zasadzie: ciasto, na które wykładamy dodatki musi być zimne - prosto z lodówki, a piekarnik, do którego je wkładamy powinien być rozgrzany do temperatury podanej na opakowaniu lub w przepisie. Z pomocą ciasta francuskiego przygotujemy ekspresowe danie główne lub przekąski na spotkanie towarzyskie.

Roladki z ciasta francuskiego - prosta i wykwintna ekspresowa przekąska

Prostym klasykiem, który urozmaici codzienne menu będą szybkie roladki z ciasta francuskiego. Zawijańce z ciasta francuskiego to klasyk idealny na imprezę, sprawdzi się także jako przystawka oraz przekąska na wieczór filmowy. Ciasto francuskie z szynką i serem to lubiane i popularne połączenie, które wraz z pieczarkami tworzy wybornie zbilansowany smakowo przysmak. Ciasto francuskie z żółtym serem to zaledwie godzina pracy (w tym 30 minut danie spędza w piekarniku), dlatego można je wykonać i zaskoczyć gości, którzy zjawiają się w naszym domu bez zapowiedzi. Jest to potrawa uniwersalna - ciasto francuskie z szynką, serem i pieczarkami zachwyci zarówno solo, jako przekąska czy dodatek do dania głównego czy zupy. Danie to można dowolnie modyfikować zmieniając składniki według własnych preferencji smakowych.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    10 min
    Pieczarki kroimy drobno i dusimy w 50 ml wody z łyżką masła. Dodajemy odrobinę przyprawy WINIARY.
  • Krok 2

    5 min
    Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dokładnie ketchupem. Rozkładamy plasterki szynki konserwowej na cieście francuskim.
  • Krok 3

    10 min
    Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty na plasterki szynki. Uduszone pieczarki rozkładamy na szynkę i ser.
  • Krok 4

    5 min
    Całość posypujemy oregano i przyprawą do pizzy. Zawijamy ciasto francuskie szerszą stroną w roladę następnie kroimy na paski 2 cm.
  • Krok 5

    45 min
    Jajko roztrzepujemy, następnie obtaczamy 2 cm paski rolady i układamy na blasze. Wkładamy do rozgarzanego do 200 stopni C piekarnika na 30-35 minut. Po 15 minutach najlepiej przełożyć kawałki roladki na drugą stronę.
Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

Krok 1 z 5

Pieczarki kroimy drobno i dusimy w 50 ml wody z łyżką masła. Dodajemy odrobinę przyprawy WINIARY.

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

Krok 2 z 5

Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dokładnie ketchupem. Rozkładamy plasterki szynki konserwowej na cieście francuskim.

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

Krok 3 z 5

Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty na plasterki szynki. Uduszone pieczarki rozkładamy na szynkę i ser.

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

Krok 4 z 5

Całość posypujemy oregano i przyprawą do pizzy. Zawijamy ciasto francuskie szerszą stroną w roladę następnie kroimy na paski 2 cm.

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

Krok 5 z 5

Jajko roztrzepujemy, następnie obtaczamy 2 cm paski rolady i układamy na blasze. Wkładamy do rozgarzanego do 200 stopni C piekarnika na 30-35 minut. Po 15 minutach najlepiej przełożyć kawałki roladki na drugą stronę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Jajka
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską

    Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską

    40 min Łatwy
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

    Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

    35 min Łatwy
  • Tradycyjna zapiekanka na bagietce

    Tradycyjna zapiekanka na bagietce

    47 min Łatwy
  • Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

    Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu