Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Boczek parzony

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 4 dni 4 godz.

  • Porcje 10

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.
  2. Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody, aby mogła przykryć boczek. Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem, aby rozpuścić sól. W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni.
  3. Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty około dwóch godzin. Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody parzymy boczek około dwie godziny.

Opis przepisu:

Domowy boczek parzony to świetna przegryzka i propozycja na obiad lub dodatek do kanapek. Powinien posmakować całej rodzinie, nawet tym największym sceptykom. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, co czyni go atrakcyjną propozycją dla każdego. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?