Pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą

4/5 4 20 5 1

przygotowanie: 45 min

oczekiwanie: 30 min

porcje: 4 porcje

462 calories kalorie: 462 kcal / porcja


Wydaje Ci się, że pulpety z mięsa mielonego znasz już na wylot? Cóż, możesz się mylić...Polecamy Ci sprawdzenie pysznego przepisu na pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą, do których pasuje również ogórek konserwowy lub kiszony.

Pulpeciki z papryką i chili są ostre w smaku, a intensywny aromat zapewnia im gotowanie w wywarze z liściem laurowym i zielem angielskim. Wyrazisty sos grzybowy Na Każdy Dzień WINIARY będzie smaczniejszy z dodatkiem natki pietruszki.

Pulpety w sosie grzybowym smakują dobrze również z ziemniakami i ryżem.


Spróbuj także z sosem pieczarkowym na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chili. Wymieszaj. Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój i dodaj do mięsa. Uformuj kulki i obtocz je w mące.
  2. Zagotuj 1-2 l wody, posól, dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wrzucaj pojedynczo pulpeciki i gotuj na małym ogniu 30 minut.
  3. Sos rozprowadź w 300 ml wody i śmietanie, mieszając zagotuj. Dodaj odsączone pulpeciki i natkę pietruszki. Duś razem przez 5 minut.
  4. Kaszę ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
  5. Pulpeciki wyłóż na ugotowaną kaszę jęczmienną. Podaj z ogórkiem kiszonym lub konserwowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.