Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

0
31 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

70 dag
Mięso mielone wieprzowe
1 
Jajko
2 płaskich łyżek
Bułka tarta
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Pieprz ziołowy
1 
Cebula
1 Płaska łyżka
Olej
1 łyżeczka
Słodka papryka
1 łyżeczka
Majeranek
0.5 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Oliwa z oliwek
600 ml
Woda
30 dag
Kasza gryczana
1 słoik
Ogórki konserwowe
1 trochę
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
49.49 g
Wartość energetyczna
688.48 kcal
Białko
32.23 g
Tłuszcze
32.82 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
10 min
Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej, na którym smażę pulpeciki na niewielkim ogniu z każdej strony na brązowy kolor.
Krok 2
5 min
Sos: Sos pieczeniowy jasny mieszam dokładnie z zimną wodą.
Krok 3
15 min
Do pulpetów smażących się na głębokiej patelni wlewam sos pieczeniowy i mieszam. Pulpeciki duszę w sosie na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut lub dłużej do zgęstnienia sosu.
Krok 4
1 min
Na talerz wykładam ugotowaną kaszę gryczaną, kładę pulpeciki, polewam całość sosem. Podaję z konserwowym ogórkiem.
Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Krok 1 z 4

Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej, na którym smażę pulpeciki na niewielkim ogniu z każdej strony na brązowy kolor.

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Krok 2 z 4

Sos: Sos pieczeniowy jasny mieszam dokładnie z zimną wodą.

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Krok 3 z 4

Do pulpetów smażących się na głębokiej patelni wlewam sos pieczeniowy i mieszam. Pulpeciki duszę w sosie na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut lub dłużej do zgęstnienia sosu.

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Krok 4 z 4

Na talerz wykładam ugotowaną kaszę gryczaną, kładę pulpeciki, polewam całość sosem. Podaję z konserwowym ogórkiem.

Takie pulpeciki wspaniale smakują zarówno z ryżem, kaszą czy makaronem. Składniki połączone są fenomenalnym Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY, dzięki czemu danie osiąga pełnie smaku. Pulpeciki w sosie pieczeniowy to szybka i smaczna propozycja obiadowa dla osób, które cenią niebanalne rozwiązania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika