Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pulpeciki w sosie pieczeniowym
Dodaj do CookBook

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

(4)
31 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ilka86
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  paczek
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
70  dag
Mięso mielone wieprzowe
1 
Jajko
2  płaskich łyżek
Bułka tarta
1  łyżeczka
Pieprz i sól
1  łyżeczka
Pieprz ziołowy
1 
Cebula
1  Płaska łyżka
Olej
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Majeranek
0.5  szklanka
Bułka tarta
trochę
Oliwa z oliwek
600  ml
Woda
30  dag
Kasza gryczana
1  słoik
Ogórki konserwowe
trochę
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.4 g
Wartość energetyczna
550.8 kcal
Tłuszcze
16.9 g
Białko
35.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pulpeciki to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań, które pojawiają się na polskich stołach. Skąd jednak przybyły do Polski? Ta potrawa przywędrowała do nas prosto z pięknych i słonecznych Włoch. Zazwyczaj przygotowuje się ją na bazie trzech mięs: wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Każdy może jednak wybrać dla siebie najdogodniejszą propozycję. Pulpety mogą być serwowane jako smakowity dodatek do ryżu, makaronu, kaszy, a nawet ziemniaków.

Pulpety w sosie pieczeniowym - prostota przygotowania i wyjątkowy smak

Czy pulpety w sosie pieczeniowym są trudne do przygotowania? Otóż nie powinniśmy się tym zbytnio martwić, ponieważ z ich przyrządzeniem poradzą sobie nawet najmniej doświadczone osoby. Przepis na pulpety w sosie pieczeniowym nie jest zbyt skomplikowany, chociaż w książkach kucharskich pojawia się wiele różnych pomysłów, z których możemy skorzystać we własnych kuchniach. Warto jednak postawić na prostotę i szybkość wykonania.

Na samym początku zabieramy się za przygotowanie mięsa mielonego (w tym przypadku sięgniemy po wieprzowinę). Mięso umieszczamy w misce i dodajemy do niego ulubione przyprawy (np. słodką paprykę, czosnek, majeranek, pieprz i sól), a następnie sięgamy po posiekaną cebulkę, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i formujemy zbitą masę (dłońmi). Może nam to zająć od 5 do 10 minut, ale dzięki temu pulpeciki w sosie pieczeniowym będą miękkie. Z uzyskanej masy wystarczy uformować pulpeciki i obtoczyć je w bułce tartej. Potem pozostanie nam rozgrzać na patelni olej i usmażyć pulpeciki na brązowy kolor.

Pulpeciki w sosie pieczeniowym - idealne na każdą okazję

Jeśli chodzi o przygotowanie sosu, wystarczy wymieszać sos pieczeniowy ciemny lub jasny WINIARY z zimną wodą. Następnie sos umieszczamy na patelni, na której smażą się nam pulpety i dusimy całość na niewielkim ogniu przez około 10-12 minut. Sos musi odrobinę zgęstnięć. Pulpety w sosie ciemnym to idealne danie na każdą okazję. Możemy je serwować zarówno na obiad lub na kolację. Tak przygotowane klopsy w sosie pieczeniowym podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Gotujemy ją zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu. Obok kaszy układamy pulpeciki, a całość polewamy przyrządzonym sosem pieczeniowym i dodajemy do tego ogórek konserwowy, dekorując talerz listkami bazylii. To szybkie, uniwersalne i proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim zaproszonym gościom oraz całej naszej rodzinie. Sięgajmy po nie na co dzień, ale też przy wielu specjalnych uroczystościach. Smacznego!

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej, na którym smażę pulpeciki na niewielkim ogniu z każdej strony na brązowy kolor.
  • Krok 2

    5 min
    Sos: Sos pieczeniowy jasny mieszam dokładnie z zimną wodą.
  • Krok 3

    15 min
    Do pulpetów smażących się na głębokiej patelni wlewam sos pieczeniowy i mieszam. Pulpeciki duszę w sosie na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut lub dłużej do zgęstnienia sosu.
  • Krok 4

    1 min
    Na talerz wykładam ugotowaną kaszę gryczaną, kładę pulpeciki, polewam całość sosem. Podaję z konserwowym ogórkiem.
Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Krok 1 z 4

Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej, na którym smażę pulpeciki na niewielkim ogniu z każdej strony na brązowy kolor.

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Krok 2 z 4

Sos: Sos pieczeniowy jasny mieszam dokładnie z zimną wodą.

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Krok 3 z 4

Do pulpetów smażących się na głębokiej patelni wlewam sos pieczeniowy i mieszam. Pulpeciki duszę w sosie na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut lub dłużej do zgęstnienia sosu.

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Krok 4 z 4

Na talerz wykładam ugotowaną kaszę gryczaną, kładę pulpeciki, polewam całość sosem. Podaję z konserwowym ogórkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.8 z 5
4.75
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
33
11
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pulpeciki mięsne z sosem bolońskim

    Pulpeciki mięsne z sosem bolońskim

    40 min Łatwy
  • Indycze pulpeciki z natką pietruszki

    Indycze pulpeciki z natką pietruszki

    41 min Łatwy
  • Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

    Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną i sosem myśliwskim

    Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną i sosem myśliwskim

    1 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu