Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pulpeciki w sosie pieczeniowym
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
35.1g / 28%
Węglowodany
48.4g / 39%
Tłuszcze
16.9g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

+

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Wróć

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

(4)
31min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ilka86

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  paczek
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
70  dag
Mięso mielone wieprzowe
1 
Jajko
2  płaskich łyżek
Bułka tarta
1  łyżeczka
Pieprz i sól
1  łyżeczka
Pieprz ziołowy
1 
Cebula
1  Płaska łyżka
Olej
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Majeranek
0.5  szklanka
Bułka tarta
trochę
Oliwa z oliwek
600  ml
Woda
30  dag
Kasza gryczana
1  słoik
Ogórki konserwowe
trochę
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
35.15 g
Węglowodany
48.39 g
Tłuszcze
16.89 g
Wartość energetyczna
550.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pulpeciki to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań, które pojawiają się na polskich stołach. Skąd jednak przybyły do Polski? Ta potrawa przywędrowała do nas prosto z pięknych i słonecznych Włoch. Zazwyczaj przygotowuje się ją na bazie trzech mięs: wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Każdy może jednak wybrać dla siebie najdogodniejszą propozycję. Pulpety mogą być serwowane jako smakowity dodatek do ryżu, makaronu, kaszy, a nawet ziemniaków.

Pulpety w sosie pieczeniowym - prostota przygotowania i wyjątkowy smak

Czy pulpety w sosie pieczeniowym są trudne do przygotowania? Otóż nie powinniśmy się tym zbytnio martwić, ponieważ z ich przyrządzeniem poradzą sobie nawet najmniej doświadczone osoby. Przepis na pulpety w sosie pieczeniowym nie jest zbyt skomplikowany, chociaż w książkach kucharskich pojawia się wiele różnych pomysłów, z których możemy skorzystać we własnych kuchniach. Warto jednak postawić na prostotę i szybkość wykonania.

Na samym początku zabieramy się za przygotowanie mięsa mielonego (w tym przypadku sięgniemy po wieprzowinę). Mięso umieszczamy w misce i dodajemy do niego ulubione przyprawy (np. słodką paprykę, czosnek, majeranek, pieprz i sól), a następnie sięgamy po posiekaną cebulkę, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i formujemy zbitą masę (dłońmi). Może nam to zająć od 5 do 10 minut, ale dzięki temu pulpeciki w sosie pieczeniowym będą miękkie. Z uzyskanej masy wystarczy uformować pulpeciki i obtoczyć je w bułce tartej. Potem pozostanie nam rozgrzać na patelni olej i usmażyć pulpeciki na brązowy kolor.

Pulpeciki w sosie pieczeniowym - idealne na każdą okazję

Jeśli chodzi o przygotowanie sosu, wystarczy wymieszać sos pieczeniowy ciemny lub jasny WINIARY z zimną wodą. Następnie sos umieszczamy na patelni, na której smażą się nam pulpety i dusimy całość na niewielkim ogniu przez około 10-12 minut. Sos musi odrobinę zgęstnięć. Pulpety w sosie ciemnym to idealne danie na każdą okazję. Możemy je serwować zarówno na obiad lub na kolację. Tak przygotowane klopsy w sosie pieczeniowym podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Gotujemy ją zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu. Obok kaszy układamy pulpeciki, a całość polewamy przyrządzonym sosem pieczeniowym i dodajemy do tego ogórek konserwowy, dekorując talerz listkami bazylii. To szybkie, uniwersalne i proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim zaproszonym gościom oraz całej naszej rodzinie. Sięgajmy po nie na co dzień, ale też przy wielu specjalnych uroczystościach. Smacznego!

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej, na którym smażę pulpeciki na niewielkim ogniu z każdej strony na brązowy kolor.
  • Krok 2

    5 min
    Sos: Sos pieczeniowy jasny mieszam dokładnie z zimną wodą.
  • Krok 3

    15 min
    Do pulpetów smażących się na głębokiej patelni wlewam sos pieczeniowy i mieszam. Pulpeciki duszę w sosie na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut lub dłużej do zgęstnienia sosu.
  • Krok 4

    1 min
    Na talerz wykładam ugotowaną kaszę gryczaną, kładę pulpeciki, polewam całość sosem. Podaję z konserwowym ogórkiem.
Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Krok 1 z 4

Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej, na którym smażę pulpeciki na niewielkim ogniu z każdej strony na brązowy kolor.

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Krok 2 z 4

Sos: Sos pieczeniowy jasny mieszam dokładnie z zimną wodą.

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Krok 3 z 4

Do pulpetów smażących się na głębokiej patelni wlewam sos pieczeniowy i mieszam. Pulpeciki duszę w sosie na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut lub dłużej do zgęstnienia sosu.

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

Krok 4 z 4

Na talerz wykładam ugotowaną kaszę gryczaną, kładę pulpeciki, polewam całość sosem. Podaję z konserwowym ogórkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pulpety w sosie pomidorowym

    Pulpety w sosie pomidorowym

    39 min Łatwy
  • Pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą

    Pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą

    1 godz 4 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z pulpecikami drobiowymi i koperkiem

    Zupa pieczarkowa z pulpecikami drobiowymi i koperkiem

    55 min Łatwy
  • Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną i sosem myśliwskim

    Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną i sosem myśliwskim

    1 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu